Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησαν τα «Πολυσπόρια 2017» οι Ευρυτάνες Αχαΐας το περασμένο Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017.
Κατά τις 9.00 το βράδυ μέλη του Συλλόγου και φίλοι, γνώστες και επιθυμούντες να γνωρίσουν και να γευτούν την παραδοσιακή συνταγή των ευρυτανικών πολυσπορίων άρχισαν να κατακλύζουν το κέντρο «ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ» στην Πάτρα. Ακολούθησε συνεστίαση που εκκινούσε με πρώτο πιάτο τα πολυσπόρια, ενώ στη συνέχεια η ζωντανή μουσική ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους ώστε να χορέψουν και να γλεντήσουν έως τα ξημερώματα.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο π. Παναγιώτης Χατζής εφημέριος στη Μαμουλάδα Ναυπάκτου, ο κ. Χαρίλαος Χρήστου, πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπακτίας, ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος από τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Πάτρας και άλλα μέλη των συλλόγων τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθη λαχειοφόρος, ενώ για τα δώρα που απονεμήθηκαν στους νικητές είχαν συνδράμει οι εξής επιχειρηματίες και επιχειρήσεις της Πάτρας: Εκδόσεις Πικραμένος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Rania Tours, το οινολογικό χημείο της Μαρίας Σιαμπάνη, Γεώργιος Χάχαλης & Tentoura Castro, Body & Soul massage, Ζαχαροπλαστεία Κάραβελ, Βιβλιοπωλείο Το Δόντι, αλλά και το Ξενοδοχείο «Ελβετία» στο Καρπενήσι που δώρισε διήμερο ταξίδι με διαμονή στην ευρυτανική πρωτεύουσα.
Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αχαΐας ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1986 και μετρά ήδη 31 έτη επιτυχούς πορείας, με ποικίλες εκδηλώσεις καθ’ έτος. Μια από τις πιο επιτυχημένες ετήσιες συναντήσεις των μελών του Συλλόγου που διαμένουν και βιοπορίζονται στην Αχαΐα συνιστούν τα «Πολυσπόρια», τα οποία συνιστούν την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου, της παρασκευής του ομώνυμου εδέσματος που αφιερώνεται στη Θεοτόκο, εν όψει των Εισοδίων (21 Νοεμβρίου).
Τα «Πολυσπόρια» ως εορτασμός με αντάμωμα των Ευρυτάνων Αχαΐας εκκίνησε την τελευταία δεκαετία χάρη σε κάποιες γυναίκες του συλλόγου που έβραζαν και προσέφεραν τα πολυσπόρια στα μέλη του Συλλόγου «Η Ευρυτανία» κατά την ημέρα της εορτής. Η θερμή αποδοχή βέβαια από μέρος του κοινού δεν άργησε σύντομα να τα καθιερώσει σε συλλογική εκδήλωση.
Τα Πολυσπόρια ως εορταστική διαδικασία έλκουν την καταγωγή τους από λατρευτικές τελετουργίες της αρχαιότητας, αλλά προσαρμόστηκαν αρμονικά στο χριστιανικό τυπικό και τις νεοελληνικές παραδόσεις, διατηρώντας διαχρονικά τον σκοπό προσφοράς τους προς το θείο. Στη χριστιανική θεώρηση, τα Εισόδια αντιστοιχούν στην είσοδο της Παναγίας σε νηπιακή ηλικία στο Ναό, στα Άγια των Αγίων. Στη λαϊκή μνήμη όμως τα «εισόδια» συνδέονται με την «εσοδεία», την αρχή του χειμώνα, αλλά και την εποχή που η καλοκαιρινή σοδειά έχει καταναλωθεί κατά το ήμισυ, αλλά και που όλοι οι καρποί έχουν συγκεντρωθεί στον οίκο, για τον υπόλοιπο χειμώνα. Έτσι, η ημέρα λογίζεται ως ιδανική να προσφερθούν στην Παναγία τα «Πολυσπόρια» για την (ήδη) καλοσοδειά και τη (μελλοντική) γονιμότητα της γης.
Παλαιότερα το τυπικό της ημέρας περιελάμβανε τη συμβολική εισαγωγή των πολυσπορίων στον ναό από τις νοικοκυρές των αγροτικών σπιτιών. Βράζονταν, δηλαδή, ποικίλα σπόρια (όσπρια) μαζί (λαθούρια, φακές, σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, σίκαλη, φασόλια, ρεβύθια και κουκιά) και μοιράζονταν στη γειτονιά «για να γίνουν τα σπαρμένα». Ένα πιάτο το πήγαιναν στην εκκλησία, όπου διαβαζόταν στη λειτουργία και μοιραζόταν στο εκκλησίασμα. Ύστερα, μέρος επέστρεφε στο σπίτι και ο αγρότης έριχνε λίγο στο χωράφι ή το έδινε και στα ζώα (λ.χ. τα βόδια που συμμετείχαν στο όργωμα) για να λάβουν την ευλογία.
Σήμερα, τα «πολυσπόρια» είναι έθιμο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ως πατροπαράδοτο οι Ευρυτάνες της Αχαΐας φροντίζουν να ανταμώνουν, να το αναβιώσουν, αλλά και παρά τις δύσκολες εποχές να χτίσουμε νέες γέφυρες συνεργασίας και αλληλεγγύης! Όσο για την παραδοσιακή συνταγή των Πολυσπορίων… αυτή είναι αυστηρά ευρυτανική υπόθεση!