Για… ελεγχόμενη κατάληψη και εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου με… face control από τους καταληψίες, κάνουν λόγο στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίζοντας αρκετά κενά για το πώς θα εξελιχθεί η σημερινή μέρα όσον αφορά την κατάθεση στεφάνων, την συμμετοχή φοιτητικών παρατάξεων αλλά και την πορεία της σημαίας.
Η κατάληψη που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Εξέγερσης, στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων, φέρεται να «έσπασε», προσχηματικά σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Αστυνομίας, χθες το απόγευμα και άνοιξαν οι πόρτες ώστε να μπουν μέσα φοιτητικές παρατάξεις αλλά και απλός κόσμος. Βέβαια η κεντρική πύλη παραμένει κλειστή, με τις δύο μικρές πόρτες στη Πατησίων να έχουν ανοίξει για την πρόσβαση του κοινού. Οι καταληψίες φαίνεται να υποστηρίζουν πως ο «χώρος έχει δοθεί», ωστόσο η είσοδος, όπως ισχυρίζονται στελέχη της αστυνομίας, θα… επιτρέπεται σε ανθρώπους με πολιτική ταυτότητα, όχι όμως με κομματική και κομματικούς σχηματισμούς φοιτητικών παρατάξεων.
Οι καταληψίες περιορίστηκαν στο κτήριο Γκίνη, που έχει μετατραπεί σε «οχυρό» μάχης, εντός του συγκροτήματος, το οποίο ήταν υπό κατάληψη και πέρσι καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της επετείου. Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν χθες αργά το απόγευμα να ορίσουν ομάδες περιφρούρησης ώστε να παραμείνει το Πολυτεχνείο ανοιχτό σήμερα, ημέρα επετείου και κορύφωσης των εκδηλώσεων, κάτι που είναι ασαφές ως ενδεχόμενο, με τους αστυνομικούς να μην αποκλείουν, ο εορτασμός να εξελιχθεί στο… πεζοδρόμιο του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου που περιγράφεται το πώς άνοιξαν οι πόρτες του Πολυτεχνείου:
«Το ΕΜΠ μετά από παρέμβαση 300 συντρόφων και συντροφισσών. Καλούμε τις δυνάμεις του κινήματος, την εργατική τάξη και το λαό να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του 1973» και υπογράφεται από την ομάδα «Ταξική Αντεπίθεση». Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί πορεία προς το Πολυτεχνείο από φοιτητές για να ανοίξουν οι πόρτες του Ιδρύματος για τον εορτασμό της 44ης επετείου της εξέγερσης.
Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, που συμμετέχουν στα μέτρα ασφάλειας των εορτασμών, και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου, κάνουν λόγο μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου Γκίνη, σε «οχυρό» μάχης. Τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Εξέγερσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν κινήσεις αποκλεισμού, στις οποίες προχώρησαν νεαροί Έλληνες και αλλοδαποί καταληψίες, τοποθετώντας περιμετρικά του κτιρίου οδοφράγματα με καρέκλες, θρανία και... πόρτες! Τα περίπου 100 άτομα που παρέμεναν εκεί και κατέλαβαν λίγο αργότερα το Πολυτεχνείου, έχουν συλλέξει στα «οχυρωματικά έργα», υλικό για την εκδήλωση επιθέσεων εναντίων αντιπάλων και αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο όγκο από πέτρες, ξύλα και κενά μπουκάλια, που έφερναν με καροτσάκια από… σούπερ μάρκετ, δίπλα από τα «μπλόκα» των καταληψιών, ενώ δεν αποκλείουν ο βαρύτερος «οπλισμός», όπως βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής να κρύβονται στο εσωτερικό του κτιρίου.
Σημειώνεται ότι στα μέτρα ασφάλειας και περιφρούρησης των εκδηλώσεων και της πορείας θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, αριθμός λίγο μεγαλύτερος από τον περσινό. Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας, περιλαμβάνει την ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων. Έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους. Στο μεταξύ σε επιτήρηση θα βρίσκονται καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.
Προκαταρκτική εξέταση για την κατάληψη του Πολυτεχνείου ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Στόχος της αστυνομίας, που ανέλαβε την έρευνα με την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής, είναι να ελεγχθεί το κατά πόσο τελούνται οι αξιόποινες πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, της κατάληψης δημοσίου κτιρίου και της άσκησης παράνομης βίας. Να σημειωθεί πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εισέλθουν του πανεπιστημιακού χώρου, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η επέμβασή τους επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που εντός του ιδρύματος τελούνται κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα και μάλιστα στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Πηγή: thetoc.gr