«Κόκκινο πανί» για τον Ραχόι και την κυβέρνησή του ο Πουτζδεμόν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Φωτογραφία: (AP Photo/Virginia Mayo)

Πιστός στη σκληρή γραμμή που χάραξε από την αρχή της καταλανικής κρίσης εμφανίζεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που την Τρίτη απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συζητήσει με τους πολιτικούς της επαρχίας που προχώρησαν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής. 

Ο Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε τον πρώην Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν και τους συνεργάτες του «πολιτικά απαγορευμένοι». 

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εφαρμογή του άρθρου 155 και την ανάληψη του ελέγχου της περιφέρειας από τη Μαδρίτη, ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι η αναπεμφθείσα κυβέρνηση της Καταλονίας -οκτώ μέλη της οποίας έχουν προφυλακιστεί ενώ ο Πουτζδεμόν και άλλοι τέσσερις αναμένουν την απόφαση βελγικού δικαστηρίου για την έκδοσή τους στην Ισπανία- δεν πρέπει να αναλάβει πολιτικό ρόλο.  
Και τα 14 μέλη της πρώην καταλανικής κυβέρνησης ελέγχονται από Ανώτατο Ισπανικό Δικαστήριο και βαρύνονται με σοβαρότατες κατηγορίες. 
«Για εμένα, θα πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή στη δημόσια ζωή σε όλους όσους εξαπάτησαν την Καταλονία» είπε ο κ. Ραχόι, και συμπλήρωσε: «Σε πολιτικούς όρους, είναι απαγορευμένοι». 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο COPE της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε επίσης ότι είναι «παράλογο» να σκεφτεί κάποιος ότι τα μέλη μιας αποπεμφθείσας κυβέρνησης μπορούν να επιστρέψουν στην εξουσία ενώ βρίσκονται στη φυλακή. Σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Le Soir, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο Κάρλες Πουτζδεμόν είπε ότι πιστεύει πως είναι δυνατή μια συμφωνία με την ισπανική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν ανεξαρτητοποιηθεί η περιοχή. 

Ο Ραχόι απάντησε ραδιοφωνικά λέγοντας ότι δεν θα διαπραγματευτεί με μια κυβέρνηση που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, εάν αναδειχτεί νικήτρια μια τέτοια δύναμη στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Εξήγησε δε, ότι πιθανές συζητήσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα ή την περιφερειακή χρηματοδότηση θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια μιας ειδικής επιτροπής που ξεκινά αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο. 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προσπάθειάς του να διαπραγματευτεί με τον κ. Πουτζδεμόν πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ο κ. Ραχόι είπε ότι ο Καταλανός ηγέτης προσφέρθηκε να του επιτρέψει να θέσει τους όρους της ψηφοφορίας. «Αυτό δεν είναι διάλογος» είπε ο κ. Ραχόι. 

Ερωτηθείς για «ρωσικό δάκτυλο» κατά τη διάρκεια της Καταλανικής κρίσης, ο κ. Ραχόι είπε ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι το 55% των ψεύτικων προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα ήταν bots με έδρα τη Ρωσία και το 30% βρίσκονταν στη Βενεζουέλα. Εξήγησε, όμως, ότι δεν έχει αποδείξεις ότι εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση η ρωσική κυβέρνηση. 

Πηγή: Telegraph 

Διαβάστε επίσης