Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου

τα γεγονότα

565

πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ο Μέγας.

1359

πεθαίνει ο Γρηγόριος Παλαμάς, επίσκοπος Θεσσαλικής και άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1533

Κονκισταδόρες υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο Πισάρο φτάνουν στην πρωτεύουσα τον Ίνκας, Καχαμάρκα.

1765

γεννιέται ο Ρόμπερτ Φούλτον, αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου. (Θαν. 24/2/1815)

1832

το πρώτο λεωφορείο, το οποίο σέρνουν άλογα, κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

1840

γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, ένας από τους δημιουργούς του ιμπρεσιονισμού.

1851

ο Χέρμαν Μέλβιλ εκδίδει το κλασικό έργο "Μόμπι Ντικ".

1863

οι Εγγυήτριες Δυνάμεις αποδέχονται την παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως στήνεται και η παγίδα, αφού η Συνθήκη υπογράφεται απόντος του Έλληνα εκπροσώπου Χαρίλαου Τρικούπη, που την ίδια ώρα ταξίδευε για αυτό το σκοπό στο Λονδίνο. Οι Συνθήκη περιείχε ταπεινωτικούς για την Ελλάδα όρους, υπαγορευμένους από την Αυστρία και την Αγγλία, που ακολουθούσαν φιλοτουρκική πολιτική. Ο Τρικούπης, μέσα σε στενά όρια κατάφερε εντούτοις, όταν έφτασε στο Λονδίνο να βελτιώσει, όσο ήταν δυνατόν, τους ατιμωτικούς όρους.

1883

γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης" της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ένας εκ της Τριανδρίας, που ανέλαβε την εξουσία το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945, 1950 -1952).

1889

γεννιέται ο Κρι Τζαβαχαρλαλ Νεχρού, πρώτος Πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας, από το 1947 έως το θάνατο του το 1964.

1905

πεθαίνει ο Ρόμπερτ Ουάιτχεντ, βρετανός μηχανικός που ανακάλυψε τη μοντέρνα τορπίλη. (Γεν. 3/1/1823)

1908

γεννιέται ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ ΜακΚάρθι, που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην οποία έδωσε και το όνομα του. Η Επιτροπή έλεγχε τους πολίτες για αντιαμερικανική δράση και κομουνιστικές ιδέες. Ο ΜακΚάρθυ μετέτρεψε τον αντικομμουνισμό σε όργανο προσωπικής του προβολής πέρα από κάθε ηθικό φραγμό, καταστρέφοντας την ζωή, την υπόληψη και την καριέρα χιλιάδων Αμερικανών. Η εποχή του μακαρθισμού έληξε το 1954 με παρέμβαση της Αμερικανικής Γερουσίας.

1909

στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος" ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.

1910

λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο Γιουτζίν Ιλάι σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».

1912

πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ.

1912

ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά και το πολεμικό ναυτικό απελευθερώνει τις Οινούσσες, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

1919

υπογράφεται στη Γαλλία η Συνθήκη του Νεϊγί, που ρυθμίζει τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

1920

οι Αρμένιοι εκκενώνουν την πρωτεύουσά τους, μετά την εισβολή των Τούρκων.

1922

το BBC αρχίζει να εκπέμπει το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.

1922

Γεννιέται ο πρώην γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

1926

ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) με μετατροπή της ΕΠΣΕ.

1929

η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1933

η Επιτροπή Απονομής των Βραβείων Νόμπελ αποφασίζει να μην απονείμει Βραβείο Ειρήνης για το 1933.

1935

οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Ο Μανουέλ Λουίς Κουεζόν ορκίζεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.

1935

γεννιέται ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.

1940

αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, των 24 Γερμανών κατηγορουμένων που είχαν χαρακτηριστεί ως κορυφαίοι εγκληματίες πολέμου.

1949

γεννιέται ο Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδιστής και συνθέτης.

1951

οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία υπογράφουν συμφωνία αμυντικής βοήθειας.

1952

γεννιέται η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.

1954

γεννιέται στην Καλαμάτα ο Γιάννης Χρυσομάλης, που ως Yanni θα κάνει σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ στο χώρο της new age μουσικής.

1960

στις ΗΠΑ, δύο σχολεία της Ορλεάνης δέχονται μαύρους μαθητές.

1961

ο ΟΗΕ ανακοινώνει, ότι ο Τσόμπε και ο Καζαβούμπου συνεργάστηκαν στη δολοφονία του Λουμούμπα.

1963

μία υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στην ισλανδική θάλασσα δημιουργεί ένα νέο νησί με το όνομα Σούρτσεϊ.

1964

οι Gus Johnson (41) και ο Walt Bellamy (40) γίνονται οι πρώτοι παίκτες της ίδιας ομάδας που σκοράρουν 40 πόντους ο καθένας και η ομάδα τους Baltimore Bullets κερδίζει τους LA Lakers με 127-115.

1969

η αποστολή με τον Απόλλωνα 12, είναι η δεύτερη προσεδάφιση στη σελήνη, που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί.

1970

δημοσιεύεται ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των ελληνικών κομμάτων.

1974

στην Ελλάδα, ορίζεται η 8η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη μορφή του πολιτεύματος (μοναρχία ή δημοκρατία).

1979

ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, δίνει εντολή στις αμερικανικές τράπεζες να δεσμεύσουν τις καταθέσεις του Ιράν, που ανέρχονταν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

1981

με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα κρατικοποιηθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και θα διακοπεί η λειτουργία των μη βιώσιμων.

1982

βγαίνει από τη φυλακή μετά από 11 μήνες ο πρόεδρος του πολωνικού εργατικού συνδικάτου "Αλληλεγγύη" Λεχ Βαλέσα.

1983

οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ φτάνουν στη Βρετανία εν μέσω διαμαρτυριών από ειρηνιστές.

1984

πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής

1984

στο Ελ Σαλβαδόρ, η κυβέρνηση απορρίπτει σχέδιο των ανταρτών για κατάπαυση του πυρός.

1989

ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την "Ορχήστρα των Χρωμάτων".

1991

οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγορούν επίσημα δύο Λίβυους, που πιστεύουν, ότι είναι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.

1992

πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 67 ετών ο Αυστριακός πρώην παίκτης και προπονητής Ernst Happel.

1993

οι Πορτορικανοί αρνούνται με δημοψήφισμα να αποτελέσει το Πουέρτο Ρίκο την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1993

ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο», στο φιλικό ΑΕΚ - Εθνική Ελλάδος.

1994

αρχίζει στο Αεροδικείο Αθήνας η δίκη για τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 στο όρος Όθρυς, το Φεβρουάριο του 1991, που είχε προκαλέσει το θάνατο 63 ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας.

1995

η Γερμανία εγκρίνει την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, οι δραστηριότητες του οποίου είχαν προκαλέσει τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας "Μπάρινγκς".

1996

σημαντική πτώση του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών σημειώνεται στο Χρηματιστήριο, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας Δέλτα.

1997

στην Αλβανία, πάνω από 30 χιλιάδες άτομα παρακολουθούν την κηδεία των σορών 52 προσφύγων, που είχαν πνιγεί στην Αδριατική, όταν ιταλικά πολεμικά σκάφη βομβάρδισαν το πλοίο, που τους μετέφερε.

1998

η Ευαγγελία Λαγουδάκη κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες ENBU και ατομικού κούμιτε και ένα χάλκινο στο ατομικό κάτα, ενώ ο Κωνσταντίνος Νικηφόρος κατακτά χρυσό στην κατηγορία ENBU, αργυρό στο ατομικό κάτα και χάλκινο στο ατομικό κούμιτε στο 4ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Καράτε που διεξάγεται στα Σκόπια.

2001

ο αγώνας Αργεντινή - Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται εσαεί προς τιμήν του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

2002

το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Βαγδάτη. Μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες να εκπονήσουν την αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ικανοποίηση επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βαγδάτης.

2003

το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει αναλογικότητα της τάξεως του 86%. Οι 260 βουλευτές θα εκλέγονται αναλογικά και οι υπόλοιποι 40 από το πρώτο κόμμα. Προβλέπεται η τριχοτόμηση της Β Αθηνών, η διχοτόμηση του υπολοίπου Αττικής και η αύξηση των υποψηφίων και των σταυρών σε περιφέρειες με τρεις έδρες και πάνω, ενώ παραμένει το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

2008

ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ