Του Ανδρέα Τσιλίρα
Στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δεν είναι μόνο οι δεκάδες επιλογές των ταινιών, τα αφιερώματα και οι γνωριμίες με σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα. Είναι και οι εκτός αίθουσας προτάσεις, αλλά και κάποιες εκπλήξεις που πλασιώνουν ιδανικά το πρόγραμμα.
Διαλέγουμε τρεις από αυτές:
Έκθεση «Λούφα και Παραλλαγή: Από το αρχείο του Νίκου Περάκη»
Με αφορμή την απόφαση του Νίκου Περάκη να δωρίσει το αρχείο του στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, θα διοργανωθεί από 3/11 – 9/12 στο ΜΙΕΤ έκθεση αφιερωμένη στην αγαπημένη ταινία του «Λούφα και Παραλλαγή», που βραβεύτηκε στο ΦΚΘ το 1984 με τέσσερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ και α’ ανδρικού ρόλου) και σφράγισε με τη μεγάλη επιτυχία της την πορεία του. Η έκθεση, μια διοργάνωση του ΜΙΕΤ με την υποστήριξη του ΦΚΘ, περιλαμβάνει τεκμήρια και έγγραφα που αφορούν σε όλα τα στάδια παραγωγής της ταινίας, υλικό από την προώθηση και τις προβολές, κ.ά.
Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών Virtual Reality
Το Φεστιβάλ μας καλωσορίζει στον συναρπαστικό κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας (VR / Virtual Reality) και μας προσκαλεί να ζήσουμε διαφορετικά το σινεμά. Έτσι παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια, ένα Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR, με δέκα φιλμ ειδικά δημιουργημένα στα πρότυπα της τεχνολογίας του αύριο. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν για το κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου σε ένα νέο εντυπωσιακό χώρο, το INVR-Virtual Reality Thessaloniki στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
«Σινεμά ο Παράδεισος»
Παρασκευή 10/11, 21:00, Μέγαρο Μουσικής Θεσ/κης
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει την Παρασκευή 10/11 ένα πρόγραμμα με κινηματογραφική μουσική με ελληνική και ιταλική υπογραφή. Το πρόγραμμα αποτελείται από το «Sweet Suite», έναν φόρο τιμής του Νίκου Κυπουργού στον Μάνο Χατζιδάκι που βασίζεται σε θέματα ταινιών για τις οποίες είχε γράψει μουσική ο αξέχαστος συνθέτης (Sweet Μovie, Ελεύθερη Κατάδυση, Ποτέ την Κυριακή, κ.ά.), και από συνθέσεις δύο εμβληματικών ιταλών δημιουργών, των Νίνο Ρότα και Ένιο Μορικόνε (Λα Στράντα, Γλυκιά Ζωή, Ο Νονός και Κάποτε στην Αμερική, μεταξύ άλλων). Διεύθυνση ορχήστρας: Gioele Muglialdo.