Γεννημένη στην Πάτρα από την οποία πήρε την ταξιδιάρα ψυχή και η οποία είναι κάπου εγκατεστημένη μέσα της "απαλή, λουσμένη στο φως, μια αγκαλιά που σε περιμένει", η Βασιλική Κασπίρη, πλάθει τον κόσμο της με το υλικό της επιθυμίας, ακουμπώντας την πραγματικότητα σε ένα δωμάτιο αναμονής, το οποίο επισκέπεται μόνο όταν χρειάζεται να πάρει ερεθίσματα για να αλλάξει το γκρίζο, να την υπονομεύσει για να φέρει στο φως ό,τι της ξέφυγε στο κυνήγι του χρόνου.
Σαν καλλιτέχνης, βοηθάει να έρθουν στο φως όλα αυτά που αγωνίζονται να γεννηθούν και σαν άνθρωπος φαίνεται να έχει άριστη σχέση με τον καλλιτέχνη μέσα της.Μιλώντας μαζί της διαπιστώνεις από την πρώτη στιγμή ότι αγαπάει να μοιράζεται. Άλλωστε το μοίρασμα είναι και η πρώτη λέξη της τέχνης. Πολύ πριν τη λέξη σπουδή.
-Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου-
Η Βασιλική Κασπίρη, διδάχτηκε σχέδιο στο εργαστήριο της Κ.Σταθακοπούλου ενώ μαθήτευσε για χρόνια στα εργαστήρια των ζωγράφων Δ.Βούρτση, Γ.Μπογδανόπουλου και Γ.Τσαρούχη. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία φτιάχνοντας μάσκες για το καρναβάλι, αλλά στην πορεία ασχολήθηκε με το εικαστικό κόσμημα, τις θεατρικές κατασκευές και την εφαρμογή παλαιών τεχνικών στην συντήρηση αντικειμένων κι επίπλων. Σε κάθε μια από αυτές τις εκδοχές κατάφερε να είναι ορατό το προσωπικό της αποτύπωμα.
Δουλεύει σαν γλύπτρια χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως γύψο χαρτί,γάζα, μαλακό σύρμα, αλουμίνιο και έχει μόνιμη συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη, ενώ κατασκευάζει μάσκες και θεατρικές κατασκευές για παραστάσεις.
Κατά καιρούς εκθέτει τα έργα της, ενώ έχει μόνιμη έκθεση έργων της στο εργαστήριό της.
Εδώ, στο εργαστήριό της, στην οδό Τζουρτζ 3, σε μια πανέμορφη γειτονιά, αυτό τον καιρό επικρατεί πολυκοσμία, καθώς η Βασιλική το έχει μετατρέψει σε ένα open studio με στόχο να αλληλεπιδράσει με τους επισκέπτες της και να συν-δημιουργήσει μαζί τους, σε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών.
Η ίδια πιστεύει πως η αλληλεπίδραση είναι ένα από τα βασικά κλειδιά της δημιουργίας.
Κατά τη διάρκεια του open studio που θα παραμένει ...ανοικτό έως τις 5 Νοεμβρίου, απο τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ, οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τεχνικές που χρησιμοποιεί, να σχεδιάσουν μαζί της νέα έργα, να συμμετέχουν σε μίνι εργαστήρια ή σεμινάρια και φυσικά να προμηθεύονται έργα από την πολυετή εικαστική διαδρομή της, σε ειδικές τιμές.
Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την Βασιλική Κασπίρη με μια μίνι.. ανάκριση δια της συνήθους οδού, των ερωταπαντήσεων.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ....
"Καλλιτέχνες γεννιώμαστε.. Όλοι. Μιλάμε εκείνη την αρχαία γλώσσα, που μας συνδέει με την συμπαντική μας ιστορία.. Μόνο που μεγαλώνοντας μαθαίνουμε άλλα και τα ξεχνάμε αυτά! Το ταξίδι αρχίζει, όταν γίνεται συνειδητό.. Εγώ ομολόγησα ότι είμαι γλύπτρια, όταν είδα τον πρώτο γιό μου να κάνει αβίαστα γλυπτά για την ευχαρίστησή του...το γονίδιο είχε περάσει αναλλοίωτο!"
ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ
"Αναμφισβήτητα τα φυσικά υλικά.. όσο κι αν θαυμάζω τις μάσκες απο λάτεξ και τις κατασκευές απο πολυεστέρα -που κάποιες φορές εξαναγκάζομαι να χρησιμοποιώ,-αυτά τα υλικά τα σιχαίνομαι! Αγαπώ να έχω την αίσθηση της συνέχειας.. να καθαρίσω προσεκτικά τα παλιά πινέλα μου, για την επόμενη δουλειά! Με τα σύγχρονα χημικά υλικά, απλά τα πετάς όλα.. τα γάντια τα σκεύη.. δεν μπορώ να το κάνω αυτό εγώ... δεν είναι στη φύση!
ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ Η ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ;
"Όταν δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πλάνο, όπως ας πούμε μια κατασκευή στο θέατρο, συνήθως το υλικό μιλάει πρώτο! Αλλά δεν έχει και τόση σημασία, όλα είναι ζήτημα σχέσης... απ’τη στιγμή που υπάρχεις με το υλικό, όλα είναι εκεί που πρέπει!"
ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ;
"Δεν είμαι καλλιτέχνης που την τέχνη του προβοκάρει.. προσεγγίζω τα πράγματα που με εμπνέουν με έρωτα... αυτή είναι η τεχνική μου! Κι έτσι αυτό που εσείς μπορεί σε άλλη φάση να το λέγατε σκουπίδι, όταν θα το δείτε μέσα απ’τα μάτια μου θ’ανακαλύψετε την ομορφιά του! Αυτή τη δουλειά κάνω".
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
"Έχω αγαπήσει πολλούς ανθρώπους εξ αιτίας του θεάτρου, αυτό είναι το κύριο! Κλείνω τα μάτια και παω κατ’ευθείαν στις μυστικες πόρτες των παρασκηνίων, στους ήχους της πρόβας στη σκηνή, στη βιασύνη, στο μαζί.. το μαζί τα κάνει όλα!."
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ;
"Σημαίνει ακριβώς το αντίθετο απ’αυτό που είναι! Ένας κλειστος μοναχικός χώρος που είσαι εσύ κι αναμετριέσαι με τον εαυτό σου! το μέρος που δύσκολα βάζεις έναν άνθρωπο μέσα και κάτω απο πολύ αυστηρά κριτήρια! Πολύ πιό εύκολα δέχομαι κάποιον στο σπίτι μου! για να κάνουμε την προβολή: φανταστείτε ότι εσείς κάνετε επισκέψιμο το σπίτι σας για κάποιες μέρες.. Η πρόκληση εδω είναι η ενδεχόμενη αλληλεπίδραση!"
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Η ΣΧΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ- ΠΕΛΑΤΗ;
"Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα αδύνατο.. ποτέ δεν παύω να ονειρεύομαι την τέλεια σχέση! Αστειεύομαι!.. ναι το πιστεύω ότι μπορει! Σε ιδανικές περιπτώσεις υπάρχει συν-δημιουργία, κάτι που κάνω στο θέατρο και τείνω σ’αυτό... άλλωστε το ‘μαζι’ είναι το μότο μου! Έχοντας την επίγνωση της μοναξιάς που κουβαλάει ο καλλιτέχνης, δουλεύω συστηματικά πάνω σ’αυτό. Επίσης νομίζω πως μας εχει καταστρέψει η πελατειακή σχέση με τα πράγματα."
ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ;
"Ω, αναμφίβολα! Και είναι ευθύνη μας να τον μεγαλώσουμε και να τον σπουδάσουμε! Μα, δημιουργός είναι ο άνθρωπος εξ ορισμου! Η επίγνωση λείπει.. με την συνείδηση το ταξίδι παίρνει άλλη ρότα!"
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ
"Τα έργα είναι μικρά σημάδια του ταξιδιού μου.. πολλά τα ξεχνάω πολλά τα θυμάμαι με τρυφερότητα, όλα όμως ανήκουν στο παρελθόν..κάποια, που σημάδεψαν έναν έρωτα, έχουν άλλη θέση μέσα μου..αλλά αυτά που αγωνίζονται να γεννηθούν............ αυτά έχουν όλη την προσοχή και τη λαχτάρα μου!"
ΑΝ ΤΗΣ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΛΥΠΤΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ...
"Δε θ’απέφευγα το κλισέ να κάνω μια φτιασιδωμένη γερασμένη γυναίκα, με ρουχα και ύφος εκτός τόπου και χρόνου, με γλύκα όμως, συμπαθητική... αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, όχι, θα έφτιαχνα τη μακέτα του χάρτη όπως βλέπεις την Πάτρα όταν γυρίζεις απ’την Αθήνα το απόγευμα.. ειδωμένη από τ΄ανατολικά, απαλή, λουσμενη στο φως του δειλινού, μια αγκαλιά που σε περιμένει!"
Η ΕΚΛΕΚΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
"Αγαπω πολλές μεριές στην πόλη κι έχω πολλές μυστικές,που συχνα τις αλλάζω! αλλά, η πρώτη που μπορώ να σκεφτώ, είναι η πλατεία Όλγας με πρωινό καλοκαιρινό φως,με τα δέντρα ν’αστράφτουν και τον καφέ να μοσχοβολάει στη μαρμελάδα!"
ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ;
"Ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη για όλα.. και ο μόνος τρόπος για την τεχνη. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΧΕΣΗ..ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ;"