Καθένας μας είναι μια Σεχραζάντ (Χ. Λ. Μπόρχες)
Αν τη ζωή σου δεν μπορείς να την αφηγηθείς, είναι σαν να μην την έζησες (Δημ. Παπαχρήστος)
Αυτές οι δύο ρήσεις είναι οι πηγές έμπνευσης, τα πόδια του σεμιναρίου βιωματικής γραφής και αυτοέκφρασης, με τον επιμελητή εκδόσεων Δημοσθένη Κερασίδη, που θα διοργανωθεί από τις αρχές Νοεμβρίου στο βιβλιοπωλείο «Το Δόντι».
Το σεμινάριο (πιο σωστά: εργαστήριο, μιας και είναι βιωματικό, επικοινωνιακό και διαδραστικό) «Χίλιες και μία λέξεις» είναι ένα σπίτι τεσσάρων φανταστικών χώρων, αρκετών διαδρόμων και πολλών εκπλήξεων.
Στον «προθάλαμο» γίνεται ανάγνωση λογοτεχνικώνκειμένων (αφορισμών, ποιημάτων, αφηγημάτων, διηγημάτων), όπως και δοκιμίων (φιλοσοφίας, ψυχανάλυσης, πολιτικής σκέψης).
Στο «σαλόνι» οι συμμετέχοντες εκφράζουν απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα που τους γεννήθηκαν από τα παραπάνω κείμενα (σαν σε ένα συμπόσιο) και ασκούνται στον λόγο και στηγραφή, μέσω πρωτότυπων ασκήσεων αυτοέκφρασης και επικοινωνίας.
Στον «εκθεσιακό χώρο» χρησιμοποιούνται οι δρόμοι και οι τρόποι διαφόρων τεχνών (λογοτεχνία,μουσική, θέατρο, ζωγραφική), σε ένα πλαίσιο διεύρυνσης των ψυχικών και των πνευματικών οριζόντων μας, ενώ συνάμα ασκούμαστε στην περιγραφή και στην αφήγηση.
Στον «χώρο του παιχνιδιού», θα γίνει γνωριμία με τον αφηγηματικό αυτοσχεδιασμό, την ιαπωνική ποιητική φόρμα του χαϊκού και την αυτόματη γραφή, και οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν σε αυτές τις μορφές έκφρασης.
Οι συναντήσεις είναι τρίωρες και πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα. Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων θα ξεκινήσει το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στις 18.00 και θα περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 40 ευρώ / μήνα, ενώ για φοιτητές και άνεργους το κόστος είναι 35 ευρώ / μήνα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108642716, 6973224523, 2614005077.
Ο Δημοσθένης Κερασίδης γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων από το 1990. Οι πνευματικές του ενασχολήσεις αφορούν τη λογοτεχνία (πιο πολύ την ποίηση, με εστιασμό στην ιαπωνική ποιητική φόρμα του χαϊκού), την ψυχανάλυση και τα θρησκειοφιλοσοφικά ρεύματα της Ανατολής. Ασχολείται με την κριτική λογοτεχνίας και την παρουσίαση κυρίως λογοτεχνικών βιβλίων. Από το 2010 οργανώνει ένα σεμινάριο επιμέλειας-διόρθωσης βιβλίων και από το 2013 πραγματοποιεί το εργαστήριο «Γλώσσα – γνώση – γραφή ως μορφές αυτοέκφρασης και αυτοεμψύχωσης» στην Πάτρα και στην Αθήνα.