Αχαΐα: Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2017

ΑΠΌ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ

Από το 1993 και κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, η Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της MKO Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον. Είναι μια εκδήλωση με στόχο να αυξήσει τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσής τους.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη της ΜΚΟ BirdLife International και φέτος είναι η 23η χρονιά που θα υλοποιηθεί. Το θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος τα μεταναστευτικά πουλιά. Η εκδήλωση εστιάζει στην φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 40 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Στην Ελλάδα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και άλλους Φορείς, οι οποίοι προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει την ομορφιά των πουλιών, και να ζήσει από κοντά τη μαγεία του δύσκολου αλλά απαραίτητου ταξιδιού της μετανάστευσής τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς  συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2017, διοργανώνοντας εκδήλωση παρατήρησης των μεταναστευτικών πουλιών του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, με τη συμμετοχή του Πρακτορείου Περιπέτειας Ταξιδευτές.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 11:00-17:00. Με την παρουσία τους, μας τίμησαν περισσότερα από 45 άτομα, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Αθήνα για να επισκεφτούν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

Οι επισκέπτες αρχικά επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους Δυμαίων, όπου ο αρχαιολόγος κ. Γεωργίου Αλέξανδρος ενημέρωσε για την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου με την οχύρωση και τα Κυκλώπεια Τείχη. Η θέα για παρατήρηση.

πουλιών από την ακρόπολη είναι εκπληκτική. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν ενημέρωση για τη φυσιογνωμία, την περιβαλλοντική αξία, τα οικοσυστήματα, και την ορνιθοπανίδα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου από τη Βιολόγο του ΦΔ, κα. Βασιλική Ορφανού, και παρατήρησαν τα πουλιά στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος με τηλεσκόπια και κιάλια.

Τα πουλιά που παρατηρηθήκαν περιλαμβάνουν πολλές φαλαρίδες, φοινικόπτερα, κορμοράνους, αλκυόνες, γλάρους, νανοβουτηχτάρια, μερικές χουλιαρόπαπιες, και αρκετούς ερωδιούς, πιο συγκεκριμένα λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, και σταχτοτσικνιάδες.

Ακολούθως πραγματοποίησαν πεζοπορία από τη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος έως το Ακρωτήριο Κουνουπέλλι, διασχίζοντας το Δάσος της Στροφυλιάς, και περνώντας περιμετρικά από το Έλος Λάμια. Κατά τη διαδρομή αυτή παρατήρησαν δάσος με κουκουναριές, ήμερες βελανιδιές και χαλέπιο πεύκη. Επιπλέον, είδαν από κοντά τον καλαμώνα του έλους Λάμια και τα αλίπεδα γύρω από το Κουνουπέλι, που αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα για την μετανάστευση, αναπαραγωγή και διαχείμαση πολυάριθμων ειδών πουλιών.

Η δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην παραλία της Καλόγριας για την παρατήρηση των αμμολόφων και μπάνιο στη θάλασσα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, και ελπίζει στη διοργάνωση περισσότερων παρόμοιων δραστηριοτήτων στο μέλλον, με στόχο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τον εξαιρετικό πλούτο πουλιών που φιλοξενεί.