Με περιστασιακό "σύμμαχο" το ΔΝΤ το οποίο υποσχέθηκε ότι θα πιέσει άμεσα για το χρέος χωρίς να ζητά νέα μέτρα για το 2018 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση με το οικονομικό επιτελείο να έχει αντίπαλο μόνο τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα.
Στην Αθήνα θα αρχίσουν να καταφθάνουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου σχετικά με τα 95 προαπαιτούμενα και ειδικά αυτά που βρίσκονται "εκ μεταφοράς" από την δεύτερη αξιολόγηση.
Σε αυτό το σημείο η ελληνική πλευρά έχει να δώσει πολλές απαντήσεις αφού σε αριθμητικά δεδομένα έχουν προχωρήσει 12 με 15 προαπαιτούμενα. Επί της ουσίας πολλά από τα προαπαιτούμενα που θα βαρύνουν για την τρίτη αξιολόγηση έχουν μείνει πίσω ή έχουν παγώσει.
Στις 23 του μήνα και για μια εβδομάδα θα φτάσουν στην Αθήνα και οι ομάδες της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ESM για ένα πρώτο γύρο που θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα κρίνει αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Τα 11 κρίσιμα θέματα που θα κρίνουν την τρίτη αξιολόγηση είναι:
1. Η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018 η οποία παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ παρά την κόπωση των εσόδων που αναμένεται και το 2017 και το 2018.
2. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας που δεν έχουν ψηφιστεί από το περασμένο καλοκαίρι αλλά και η εφαρμογή των διατάξεων για ομαδικές απολύσεις είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών.
3. Η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου και η πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων ώστε να προκύψει η προσωπική διαφορά που θα περικοπεί το 2019 είναι ακόμη μια υποχρέωση του μνημονίου που έχει μείνει πίσω παρότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο 100%.
4. Η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων πλην του Κοινωνικού Εισοδήματος αλληλεγγύης Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ περιμένουν την αναμόρφωση των οικογενειακών, των αναπηρικών, των στεγαστικών και των μεταφορικών επιδομάτων.
5. Οι αλλαγές στο δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμής κινητικότητας του δημοσίου που έχει σταματήσει στις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ , αλλά και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.
6. Η επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των "κόκκινων" δανείων θα είναι ακόμη θέμα των δανειστών.
7. Το θέμα των τραπεζών έληξε στο πρώτο γύρο του με συμβιβασμό μεταξύ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα πρόωρα stress test θα επανέλθει από το Ταμείο το οποίο θα πιέσει για περισσότερες και ταχύτερες πωλήσεις δανείων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
8. Η σύσταση του υπερταμείου με τον διορισμό ΔΣ και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ είναι άλλο ένα θέμα που καθυστερεί παρά το ότι βρίσκεται υπό την στενή παρακολούθηση της ΕΕ.
9. Η προώθηση του Ελληνικού η παραχώρηση της Εγνατίας και οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ ΕΛΠΕ και ΔΕΗ θα είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης.
10. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος είναι ένα ακόμη δύσκολο θέμα.
11. Η βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν.
Οι προσδοκίες
Στις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου είναι να περάσουν από τους δανειστές την ρύθμιση των 120 δόσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς όσο να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να παρατείνει την προθεσμία για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές αφού οι προσπάθειες που έχουν γίνει έχουν βρει εμπόδια
Τέλος μετά τις ευνοϊκές εξελίξεις που είχαμε στην Ουάσιγκτον η ελληνική πλευρά περιμένει η συζήτηση για την ελάφρυνση να τεθεί από ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους πριν το τέλος του χρόνου.
Πηγή: enikonomia.gr