ΔΝΤ: Καμπανάκι για πλεονάσματα και νέα μέτρα - Αρχίζει ο "έλεγχος" την άλλη εβδομάδα

επιμένει στη θέση του για δημοσιονομική "τρύπα" έως 2,3 δισ. ευρώ φέτος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη θέση του για δημοσιονομική "τρύπα" έως 2,3 δισ. ευρώ φέτος και -κυρίως- το 2018 στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Ο λόγος για τις φθινοπωρινές του εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ φέτος και 2,2% το 2018 αλλά και για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μόνο κατά 1%, στοιχεία που έχουν όμως μία "υποσημείωση": αναφέρουν ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί από τον Ιούλιο του 2018, δηλαδή από τα συνοδευτικά κείμενα του Μνημονίου με το ΔΝΤ (σ.σ. υπεγράφη στις 20/8).

Και μένει να φανεί πώς αποτυπώνεται πλέον η θέση του Ταμείου, στην γραμμή εκκίνησης της 3ης αξιολόγησης.

Μία πρώτη ένδειξη προθέσεων αναμένεται από σήμερα στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των εργασιών της Φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ. Το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη είναι ήδη στις ΗΠΑ για πολιτικές επαφές μεταξύ των οποίων και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ το Σάββατο. Μία ημέρα πριν, την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου του κ. Πόλ Τόμσεν.

Αρχίζει η κάθοδος

Από εβδομάδα, αρχίζει όμως και η κάθοδος των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν την επόμενη Δευτέρα ή (το πιθανότερο) την επόμενη Τρίτη να αρχίσει η έλευση των κλιμακίων των θεσμών και να ακολουθήσει η έλευση των επικεφαλής λίγες ημέρες μετά, ενδεχομένως και εντός της προσεχούς εβδομάδος (σ.σ. ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε προαναγγείλει άφιξη έως τις 23/10). Οι θεσμοί περιμένουν τις ανακοινώσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο και ειδικά για την πορεία των εσόδων.

Η ελληνική ομάδα από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσει το "αγκάθι" των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οποίων ο ρυθμός εξόφλησης είναι πολύ αργός. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ, το κράτος πλήρωσε μόνο 152,2 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 6 δισ. ευρώ οφειλών, ενώ τον Ιούλιο, όταν άρχισε η ροή από τα 800 εκατ. ευρώ της 1ης υποδόσης που εκταμίευσε ο ESM, το κράτος είχε πληρώσει 142,6 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι τα νοσοκομεία εξόφλησαν μόνο 2 εκατ. ευρώ.

Πλέον, ο κρίσιμος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν τις επόμενες ημέρες για να σταλούν στην ΕΕ, προκειμένου να μην χαθεί η διαθεσιμότητα της δεύτερης υποδόσης (σ.σ. η ΑΑΔΕ έκανε μία μαζική προσπάθεια επιστροφής φόρων που μένει να φανεί εάν άλλαξε την εικόνα, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο επιχειρήθηκε εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης). Ο ESM ορίζει ότι θα πρέπει έως τις 31 Οκτωβρίου να μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ (κατά 150% της αξίας της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ) το υπόλοιπο των οφειλών προς ιδιώτες σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ στην έκθεση Fiscal Monitor αναφέρεται ότι τα φορολογικά έσοδα, μετά το ιστορικό υψηλό του 2016 θα μειώνονται κάθε χρόνος που περνά. Αντιθέτως, οι δαπάνες αναμένεται να περικοπούν απότομα από το 50,3% του ΑΕΠ φέτος στο 48% το 2018, στο 46,6% το 2019, στο 46,2% το 2020, στο 45,4% το 2021 και στο 45,5% το 2022. Αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και ύψους 2,221% το 2018 (έναντι στόχου 3,5%).

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης