Πάτρα: Άρχισαν οι εγγραφές για το αγωνιστικό Μπριτζ - ΒΙΝΤΕΟ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΑΤΡΑΙΚΟ ΟΜΙΛΟ

O Πατραϊκος Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ (BRIDGE) Π.Ο.Α.Μ, διοργανώνει μαθήματα γνωριμίας με πνευματικό άθλημα του Mπριτζ.

 

 

Έναρξη:                        Κυριακή  22/10/2017

 

Ώρα έναρξης:                19:30

 

Τόπος διεξαγωγής:        Εντευκτήρια ΠΟΑΜ, Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 53, 3ος όροφος

 

Διδασκαλία:                   Διαπιστευμένος δάσκαλος ΕΟΜ (Ελλ. Ομοσπονδίας Μπρίτζ)

 

Διάρκεια Κύκλου:         12 συναντήσεις διάρκειας περίπου 2-2.5 ώρες η κάθε μια

 

Εγχειρίδια - Σημειώσεις: Διατίθενται δωρεάν το βιβλίο της ΕΟΜ, καθώς και Σημειώσεις

 

Κόστος μαθημάτων:     70 ευρώ, ανά συμμετέχοντα, για όλο το κύκλο

                     

Η καταβολή αντιτίμου των μαθημάτων από τους ενδιαφερόμενους γίνεται από το 3ο μάθημα και μετά, δίδοντας την ευκαιρία στους νεοεισελθέντες στο χώρο να λάβουν μια πρώτη επαφή με το παιχνίδι, δίχως να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αντίτιμο συμμετοχής από την αρχή.

Δηλώσεις συμμετοχής-Πληροφορίες : Τσέβης Α. (6936-714211)

Σε κάθε συνάντηση η ώρα της θεωρίας θα είναι περίπου 45-60 λεπτά. Θα ακολουθεί πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή, για αφομοίωση της θεωρίας, παρουσία δασκάλου και πεπειραμένων παικτών.

Ο κύκλος των μαθημάτων απευθύνεται σε αρχαρίους και μετά την ολοκλήρωση, αλλά και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, καθένας θα μπορεί άνετα να παίξει με τους φίλους και την παρέα του και να λαμβάνει μέρος σε ειδικά τουρνουά – αγώνες με αθλητές του επιπέδου του.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ

Το ΜΠΡΙΤΖ (BRIDGE) δεν είναι απλά ένα τεχνικό παιχνίδι, είναι ένα πνευματικό άθλημα με πολλές συγκινήσεις και αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Μαθαίνεται εύκολα.
Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (από «νέους» 8 μέχρι … 98 ετών)
Δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και έξοδα.
Βοηθάει στη συγκέντρωση του μυαλού.
Ενδυναμώνει τη σκέψη, τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια.
Ψυχαγωγεί χωρίς να κουράζει.
Είναι συναρπαστικό.
Παίζεται με ζευγάρια, αλλά είναι και ομαδικό.
Είναι κοινωνικό γιατί κάνεις νέους φίλους.
Σε κερδίζει για πάντα, γιατί γίνεται κομμάτι της ζωής σου.
Δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα και το τζόγο.

Η τράπουλα είναι το εργαλείο, όπως το μπαλάκι του τένις για τον τενίστα και η μπάλα για τον ποδοσφαιριστή.

 Με τα φύλλα της τράπουλας, γίνονται οι διάφοροι συνδυασμοί από κάθε ζευγάρι, που συναγωνίζεται με τα υπόλοιπα, ώστε να αναδειχθεί το ζεύγος – νικητής.

 Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι το Μπριτζ είναι το «σκάκι της τράπουλας.

 

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΡΙΤΖ δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα και το τζόγο, όπως συνειρμικά κάποιος μπορεί να υποθέσει.. Μια τράπουλα μοιρασμένη είναι ένας μικρός γρίφος, τον οποίο καλούνται να λύσουν όλα τα ζευγάρια που αγωνίζονται σε ένα τουρνουά Μπριτζ, ώστε να αναδειχθεί το ζεύγος – νικητής. Με το Μπριτζ δεν διασκεδάζεις απλά, αναπτύσσεις τη σκέψη σου, κοινωνικοποιείσαι και βέβαια… αθλείσαι.


  Το Μπριτζ είναι ένα πνευματικό παιχνίδι – άθλημα, που ως πρωταρχικό στόχο έχει την ψυχαγωγία. Διασκεδάζει, συναρπάζει και ταυτόχρονα ακονίζει το μυαλό. Είναι άθλημα πολύπλευρο, που εξασκεί το μυαλό στην αυτοσυγκέντρωση, είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό, αφού παίζεται από δύο αντίπαλα ζεύγη, και προσφέρει υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, ξεκούραση και διαφυγή από την καθημερινότητα και το άγχος, σχεδόν ανέξοδα.

 

Από το 1996 η UNESCO υποστηρίζει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ στις προσπάθειές της να εντάξει το άθλημα στη διδακτική ύλη των σχολείων και να διαδοθεί στη νεολαία, καθώς, όπως απεφάνθη, «το μπριτζ παρέχει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αναπτύξει τις διανοητικές του ικανότητες». Σε ανεπτυγμένες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Κίνα, κλπ) το ΜΠΡΙΤΖ αποτελεί μάθημα επιλογής σε σχολεία, καθώς θεωρείται ότι αυτό βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους μέσω της διασκέδασης.
Το ΜΠΡΙΤΖ συμπεριλαμβάνεται στα επίσημα αθλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημιακών Αθλημάτων (EUSA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών Αθλημάτων (FISU).


  Η Ελληνική Ομοσπονδία στην προσπάθειά της να διαδώσει το άθλημα, οργανώνει μαθήματα ΜΠΡΙΤΖ σε Πολυτεχνεία & άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει αρκετές διακρίσεις, με πιο πρόσφατες την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων (2010), από δύο τους νέους Μηχανικούς: Ντίνο Δοξιάδη (Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) & Βασίλη Βρούστη (Πολιτικό Μηχανικό), την 1η θέση στο Παγκόσμιο Ατομικό Νέων (2000-Μίλτος Καραμανλής), 7η θέση στο Παγκόσμιο Ατομικό Νέων (2004-Βασίλης Βρούστης), 9η θέση στην Ολυμπιάδα Μπριτζ Γυναικών (2004), κλπ.


  Παρά τον σχετικά μικρό αριθμό των αθλούμενων, οι επιτυχίες μας διεθνώς είναι λαμπρές. Το Μπριτζ, άλλωστε, ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, σαν Έλληνες, αφού διαθέτουμε ευελιξία, εφευρετικότητα, δημιουργικότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα, χαρακτηριστικά που απαιτούνται και εφαρμόζονται στο Μπριτζ. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι πνευματικά παιχνίδια όπως το ΜΠΡΙΤΖ και το SUDOKU, συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων για νόσο Alzheimer.


  Διάσημοι Μπριτζέρ είναι οι Bill Gates, Dwight Eizenhower, Omar Sharif, Deng Xiao Ping, Martina Navratilova, κλπ. Γνωστοί Έλληνες Μπριτζέρ ήταν οι Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Κουλουμπής, Σοφοκλής Βενιζέλος, Ηλίας Ηλιού, κλπ. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αείμνηστου, πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη για το μπριτζ, στο περιοδικό της ΕΟΜ το 2001: «Το μπριτζ με ωφέλησε και στην πολιτική μου σταδιοδρομία, π.χ. οι καλές μου σχέσεις με τον Σοφοκλή Βενιζέλο οφείλονται κυρίως στο ότι συχνά έπαιζα μπριτζ μαζί του και ο Ντεγκ -ο ισχυρός άνδρας της Κίνας- ήταν πολύ φιλικός μαζί μου όταν έμαθε ότι παίζω μπριτζ».

Ενδιαφέροντες σύνδεσμοι για επιπλέον πληροφορίες:


Ελληνική Ομοσπονδία ΜΠΡΙΤΖ               Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία ΜΠΡΙΤΖ

 www.hellasbridge.org                                www.eurobridge.org         

 

Παγκόσμια Ομοσπονδία ΜΠΡΙΤΖ             Online Bridge

 www.worldbridge.org                                www.bridgebase.com