Αγία(;;) Ζώνη

ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΡΑΓΙΟΥ

Ναυάγιο και θεωρίες συνομωσίας. Ο λαός απαιτεί δικαιοσύνη τώρα.

Μισό λεπτό..Από όλους αυτούς που  ζητούν δικαιοσύνη, ποιος διάβασε το πόρισμα του πλοίου «Δύστος» (20 νεκροί το 1996), το πόρισμα του «Sea Diamond» (2 αγνοούμενοι το 2007), το πόρισμα του «Εξπρές Σάμινα» (81 νεκροί το 2000), διάβασε το πόρισμα του περσινού ατυχήματος στην Αίγινα με τη θαλαμηγό και τη λάντζα «Αντωνία» (4 νεκροί το 2016);;

Στο πρόσφατο ναυάγιο είχαμε τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά ευτυχώς   δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Όμως κι εδώ υπάρχουν θύματα: Ψαράδες, καταστηματάρχες  με τις οικογένειές τους που στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρώσουν και  εφορία ΕΝΦΙΑ αλλά και δόση ΕΦΚΑ. Με μηδενικό εισόδημα.

 Κάποιες παρατηρήσεις μετά από πολυήμερο και επίπονο ρεπορτάζ :

-Το πλοίο απέπλευσε από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου προς το αγκυροβόλιο Πειραιά  Σάββατο  πρωί με φορτίο 1.746,33 τόνους Heavy Fuel Oil (μαζούτ-βαρύ πετρέλαιο) και 172,592 τόνους Marine Gas Oil (ντίζελ-ελαφρύ πετρέλαιο), όπως προκύπτει από τα Δελτία Αποστολής των ΕΛΠΕ.  

-Είναι εξαιρετικά απίθανο οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ να φόρτωσαν λιγότερη ποσότητα από την δεδηλωμένη των Δελτίων Αποστολής τους.  Δεν έχουν λόγο τα ΕΛΠΕ να προβούν (και να κινδυνεύσουν) σε μια τέτοια διαδικασία, την στιγμή που πληρώνονται ακριβώς για όση ποσότητα φορτώνουν στο πλοίο.  

- Το πλοίο δεν είχε το χρόνο μετά την φόρτωση από τα ΕΛΠΕ (και μέχρι τη βύθισή του) να μεταφορτώσει μέρος του φορτίου (άλλη θεωρία συνομωσίας) σε άλλο πλοίο με σκοπό την λαθραία πώλησή του αλλά και την αποζημίωσή του από την ασφάλεια του φορτίου, πολύ απλά διότι:

 1.  Για  να φτάσει στο Αγκυροβόλιο Πειραιά έπρεπε να περάσει από το δίαυλο Σαλαμίνας.  Αυτό επιτρέπεται μόνο μέχρι τη δύση του ηλίου, συνεπώς έπρεπε να περάσει μέρα και το έκανε το Σάββατο το πρωί, διαφορετικά θα έπρεπε να αγκυροβολήσει στην Ελευσίνα και να περάσει το πρωί με την ανατολή.

2.Οι κινήσεις του πλοίου είναι ήδη καταγεγραμμένες στο δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης πλοίων www.marinetraffic.com αλλά και στο κέντρο διακίνησης πλοίων εντός του Λιμένα (– ).  Το κάθε πλοίο παίρνει απόπλου από μια θέση (ΕΛΠΕ) για κάποια άλλη (αγκυροβόλιο) από το Λιμεναρχείο.  Εάν παρατηρηθεί μεταβολή στην πορεία του, ερωτάται ο Πλοίαρχος για τον λόγο και τον δηλώνει.

3.Το συγκεκριμένο πλοίο χρειάζεται περί τις 14-16 ώρες τουλάχιστον για να εκφορτώσει όλο του το φορτίο υπό κανονικές συνθήκες με τις ίδιες του τις αντλίες, γεγονός που δεν συνάδει με τους καταγεγραμμένους χρόνους, από τον απόπλου από τα ΕΛΠΕ, από την αγκυροβολία του και μέχρι την ώρα βύθισής του.

4.Το λιμάνι και η πιάτσα του Πειραιά είναι πολύ μικρή για να διασφαλιστεί η εχεμύθεια μιας  παράνομης επιχείρησης και τα όποια στόματα θα είχαν ήδη ανοίξει μέχρι σήμερα αποκαλύπτοντας πού μεταφορτώθηκε το φορτίο.  Ο ανταγωνισμός στο λιμάνι είναι αδίστακτος. 

 -Το πλοίο ήταν ασφαλισμένο για αστική ευθύνη στον αλληλοασφαλιστικό οργανισμό Lodestar της Αγγλίας, το γνωστό και ως P&I Club, αλλά μέχρι του ποσού των 5 εκατ. δολαρίων.  Δηλαδή ο ασφαλιστικός οργανισμός θα ήταν υποχρεωμένος να  καλύψει ζημιές προς τρίτους (συμπεριλαμβανομένης και της απορρύπανσης) μέχρι τα 5 εκατ. ΕΑΝ ο πλοιοκτήτης τηρούσε τους όρους της κάλυψης. Κενό της ελληνικής νομοθεσίας : Θα έπρεπε να υποχρεώνει να υπάρχει ελάχιστη κάλυψη μέχρι τα 500 εκατ. δολάρια ανάλογα και με το μέγεθος του πλοίου.Τα μεγέθη είναι όντως χαοτικά αφού για 500 εκατ. κάλυψη, μπορεί ένα πλοίο να πληρώνει μέχρι και 40,000 το χρόνο ασφάλιστρα ενώ για κάλυψη 5 εκατ. δολαρίων να πληρώνει μόνο 3,500 το χρόνο.

 -Το εάν το φορτίο ήταν ασφαλισμένο δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα γνωστό, Αν είναι, τότε η αξία της αποζημίωσης δεν μπορεί να ξεπερνάει την αγοραστική αξία από τα ΕΛΠΕ γιατί κανείς ασφαλιστής δεν ασφαλίζει κάτι για μεγαλύτερη αξία από αυτή της αγοράς του προϊόντος.  Με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου ναυτιλίας (περίπου 335 δολάρια ανά μετρικό τόνο) οι περίπου 2,000 τόνοι δεν μπορούσαν να είναι ασφαλισμένοι για περισσότερο από €750,000 με €1,000,000 αξία.  Ουδείς λογικός άνθρωπος δεν θα σκαρφιζόταν τέτοια «σκηνοθετημένη» βύθιση πλοίου για να καρπωθεί  τόσο μικρό ποσό για τα δεδομένα της ναυτιλίας. 

 -Το γεγονός ότι κατά την βύθιση του  στο πλοίο  βρίσκονταν μόνο 2 άτομα, οφείλεται στην συνήθη ελληνική πρακτική .Οι ναυτικοί είναι χαμηλόμισθοι διότι πληρώνονται βάσει συλλογικής σύμβασης για μικρά πλοία, οπότε επωφελούνται από άτυπες «διευκολύνσεις», μία από αυτές να είναι σχεδόν κάθε μέρα σπίτι τους το βράδυ και να επιστρέφουν νωρίς το πρωί με τη λάντζα. Όλοι το γνωρίζουν αλλά κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη.  Εάν ήταν όλο το πλήρωμα στο πλοίο ενδεχομένως να υπήρχε άλλη εξέλιξη . Μπορεί πχ οι μηχανικοί να έβαζαν της αντλίες υδάτων και να το έσωζαν, μπορεί ο πλοίαρχος να εξέπεμπε σήμα κινδύνου στην ώρα του κλπ.   Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν όντως η ασφαλιστική θα καλύψει τις ζημιές προς τρίτους έστω και μέχρις τα 5 εκατ. δολάρια τη στιγμή που το πλοίο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ασφαλούς επάνδρωσης κατά το ατύχημα, με το ελάχιστο ποσοστό της κανονικής του σύνθεσης όπως ορίζει ο νόμος δηλαδή το 30% (4 άτομα). Σε κάθε περίπτωση, την όποια αποζημίωση , δεν θα την λάβει ο πλοιοκτήτης αλλά οι εταιρείες απορρύπανσης και όσοι τεκμηριωμένα επλήγησαν.

 -Τα πιστοποιητικά του πλοίου ήταν εν ισχύ, έστω και με παράταση . Το πλοίο επιθεωρούνταν από τον Κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ)που  υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας.  Το κατά πόσο οι επιθεωρήσεις για την παράταση έγιναν σωστά ,  παραμένει άγνωστο, τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθούν τα πραγματικά αίτια βύθισης .  Μέχρι τότε όλα θα έχουν ξεχαστεί.  Στην καλύτερη περίπτωση  θα ξηλωθεί ο κλαδάρχης και να φάει 2-3 χρόνια με αναστολή ο επιθεωρητής που είναι πολιτικό προσωπικό.  Το πάθημα του «Εξπρές Σάμινα»  δεν έγινε μάθημα.  Τότε και με το βάρος των 81 νεκρών αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο παρατάσεων και ημιτελών επιθεωρήσεων από τον Ελληνικό Νηογνώμονα με αποτέλεσμα να αρθούν όλες οι πιστοποιήσεις του και όλα τα επιβατηγά τουλάχιστον πλοία, να μεταφερθούν σε άλλους πιο αυστηρούς και ανεξάρτητους Νηογνώμονες.  Σε αυτόν τον Νηογνώμονα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ότι θα μεταφερθούν και τέτοιου είδους πλοία ανεφοδιασμού, κατόπιν του ατυχήματος.  Πρακτικά ΑΝΕΦΙΚΤΟ αφού κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιο Νηογνώμονα να δεχθεί πλοίο στην επιτήρησή του κατά καμία διεθνή νομοθεσία.  Το μόνο που θα καταφέρει είναι να εξαφανιστούν αυτά τα πλοία και να χαθούν θέσεις εργασίας από Ελληνικά πληρώματα 

-Το πλοίο βυθίστηκε γιατί το βάρος του και του φορτίου δεν μπορούσε να υπερνικήσει την άνωσή του, απλή φυσική.  Για να συμβεί αυτό έπρεπε το μηχανοστάσιο του να κατακλυστεί με νερό, αφού οι δεξαμενές φορτίου του ήταν ήδη γεμάτες.  Το πώς το μηχανοστάσιο του μπορούσε να πάρει νερό είναι προς διερεύνηση.  Οι αιτίες μπορεί να είναι από  μια σκουριασμένη σωλήνα που έσπασε, μέχρι ένα επιστόμιο θαλάσσης να έχασε νερό λόγο κακής συντήρησης. Ή η φόρτωση να οδήγησε σε κάποια ρωγμή. Το πλοίο έμπασε νερά στο μηχανοστάσιο, έγειρε με τη δεξιά του πλευρά λόγω του βαρύτερου εξοπλισμού που έχει εκεί  και προφανώς μετατοπίστηκε το υγρό φορτίο. Δύο  άτομα πλήρωμα τι να κάνουν; Κοιτάζουν να σωθούν και πέφτουν στη θάλασσα. Αυτό που δεν εξηγείται είναι γιατί δεν άκουσαν το συναγερμό κατάκλυσης υδάτων στο μηχανοστάσιο. Δούλευε ;; Γιατί δεν ενεργοποίησαν τις αντλίες απάντλησης υδάτων ;;  Γιατί δεν επικοινώνησαν με τις Αρχές όταν το αντιλήφθηκαν ;; Το πλοίο ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εκπομπής κινδύνου (MAYDAY) καθώς και με σύστημα εκπομπής εντοπισμού θέσης σε περίπτωση ναυαγίου(EPIRB). Γιατί αφού το πλοίο βυθίστηκε δεν λειτούργησε έστω και το σύστημα εκπομπής εντοπισμού θέσης; 

- Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι  η  Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) κάνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας,, την στιγμή που το ίδιο το πλήρωμα (δηλαδή κάποιοι από αυτούς που εκπροσωπούν) συντέλεσαν καθοριστικά στο ναυάγιο αυτό με την απουσία τους από τις θέσεις τους  προκειμένου να κοιμηθούν σπίτι τους.

 -Σε  τέτοια ρύπανση κάθε λεπτό είναι πολύτιμο.  Το πετρέλαιο όσο επιπλέει και ΠΡΙΝ ξεβραστεί στις ακτές είναι πιο ελέγξιμο και διαχειρίσιμο.  Μπορεί να κυκλωθεί, μπορεί να αντληθεί πιο εύκολα.  Η  απουσία του κρατικού μηχανισμού συντέλεσε τα μέγιστα στο ανεξέλεγκτο ταξίδι της κηλίδας.  Βέβαια από το Λονδίνο (Κουρουμπλής) και από τις Σπέτσες (Σαντοριναίος) τι να κάνουν;  Όποια φράγματα και να τοποθετήθηκαν την Κυριακή το πρωί, θα έπρεπε κάποιος να σκεφτεί ότι το πετρέλαιο θα παρασυρθεί και από τα θαλάσσια ρεύματα πριν αναδυθεί στην επιφάνεια. Όπως και έγινε.   

-Από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να σκεφτεί κάποιος ότι ο καιρός ίσως να αλλάξει διεύθυνση και θα έπρεπε το παραλιακό μέτωπο να «θωρακιστεί» με πλωτά φράγματα ΠΡΙΝ το πετρέλαιο εκβραστεί στις ακτές.  Αν ένα ή και περισσότερα φράγματα απλώνονταν την Δευτέρα το πρωί από τα βράχια της Πειραϊκής ή τη Μαρίνα Φλοίσβου προς την ανοιχτή θάλασσα (με τη βοήθεια ρυμουλκού συγκράτησης), θα εγκλώβιζαν σημαντική ποσότητα της πετρελαιοκηλίδας 

-Η αναζήτηση βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό  Ασφάλειας στην  Θάλασσας(EMSA) και η ενεργοποίηση του ειδικού τύπου αντιρρυπαντικού πλοίου «AKTEA OSRV» άργησε.  Αν  είχε ζητηθεί από την Κυριακή το πρωί, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Μόλις χθες αποδείχτηκε ότι το εν λόγω πλοίο ήταν στο Πέραμα από το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου και μπορούσε να επιχειρήσει εντός 24ώρου από την κατάθεση αίτησης για βοήθεια.

 -Ο κ. Κουρουμπλής το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει έστω και καθυστερημένα, θα ήταν αν βγει δημόσια και να κατευθύνει τον κόσμο που έχει πληγεί από αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή και να οργανώσει ένα φορέα που θα αναλάβει να μαζέψει τις απαιτήσεις από τις ζημιές ώστε αυτές να προωθηθούν ΕΓΚΑΙΡΑ στο Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Πετρελαιορυπάνσεις (IOPC Fund), το οποίο, δεδομένης της μικρής ασφαλιστικής κάλυψης του πλοίου (5 εκατ. δολάρια), αναπόφευκτα θα κληθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις.

-Ο Πρωθυπουργός αντί να ανακοινώνει μέτρα ανέφικτα για παρακολούθηση τέτοιων πλοίων από Νηογνώμονες εφεξής, θα έπρεπε να εστιάσει στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, όπως θα  έκανε  σε περίπτωση σεισμού 

Αυτό σημαίνει  Κράτος δίπλα στον πολίτη.  Αλλά ποιό κράτος ;;;

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ