Σόιμπλε: Το σχέδιο του Γιούνκερ γενικά συνάδει με το όραμα του Βερολίνου

«Είναι καλό το ότι ασκεί πίεση για να διευρυνθεί η ευρωζώνη, αλλά οι προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρώνονται»

Σχέδιο το οποίο σε αδρές γραμμές συνάδει με το όραμα της Γερμανίας για την Ε.Ε. είναι αυτό που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με πιο στενή ολοκλήρωση που θα βασίζεται σε μια διευρυμένη ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε ότι ο Γιούνκερ είχε συζητήσει με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σχετικά με την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, στην οποία περιέγραψε το όραμά του για την ΕΕ μετά το 2019 βάσει του οποίου περίπου 30 κράτη θα ανήκουν στην ευρωζώνη.

Το σχέδιο του Γιούνκερ προβλέπει επίσης τον διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την εκτέλεση προϋπολογισμών-κλειδιών για να προσφέρεται βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Είναι καλό το ότι ασκεί πίεση (σ.σ. για να διευρυνθεί η ευρωζώνη), αλλά οι προϋποθέσεις (για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση) πρέπει να εκπληρώνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Στην πραγματικότητα είναι κανόνας της Συνθήκης της Λισαβόνας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις πριν γίνουν μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τον ίδιο, οι χώρες της ΕΕ που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική ένωση δεν πρέπει να το κάνουν πριν τα δημοσιονομικά τους και οι οικονομίες τους είναι στέρεα, διότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αυτά της Ελλάδας, η οποία χρειάστηκε ένα πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ το 2010, όπως υπενθύμισε.

Διαβάστε επίσης