Τον Οκτώβριο η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Με την πλάτη στον τοίχο η Αθήνα στο Euro Working Group για τα εργασιακά

Δύσκολες ώρες πέρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του Euro Working Group. Η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ ήδη υπήρχαν αντιδράσεις για τα εργασιακά και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στο χθεσινοβραδινό EuroWorking Group σημειώθηκε και το πρώτο κρας τεστ μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Οι θεσμοί δεν συμφωνούν με αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή και δεν αποκλείεται να «μπλοκάρουν» τη ψήφιση του μέχρι να ελέγξουν μια προς μια τις διατάξεις του. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές ή τροποποιήσεις από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Συνολικά ανήλθαν στα 5,435 δισ. ευρώ από 5,092 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου.

Η αυξητική πορεία αυτών των οφειλών έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ που ήταν συνδεδεμένη με αυτή ακολούθησε και η υποδόση των 800 εκατ. για την κάλυψη αυτών των οφειλών. Θεωρητικά η ανοδική τάση αυτών των χρεών θα πρέπει να έχει ανακοπεί τον Αύγουστο από την στιγμή που οι επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ήδη προωθήσει προς τους φορείς τα λεφτά που έλαβαν από τους δανειστές για τον σκοπό αυτό.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα λάβει η Αθήνα τον Οκτωβρίου μετά από έλεγχο που θα κάνουν οι θεσμοί για την πρόοδο εκκαθάρισης αυτών των χρεών. Το θέμα επρόκειτο κανονικά να συζητηθεί στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης Euro Working Group (EWG) αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις πληρωμές του κράτους το θέμα μεταφέρεται σε επόμενο EWG που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

Συνάντηση με Μοσκοβισί

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης, θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και από την επόμενη Δευτέρα, στην Αθήνα θα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ελέγχοντας την πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού, τα στοιχεία για το ΑΕΠ, την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και εν γένει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους πιστωτές. Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και ο προϋπολογισμός του 2018, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ