Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε ότι ο στρατός απώθησε μια«τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής βάσης που πραγματοποιήθηκε από «μισθοφόρους», ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν σήμερα να καταζητούνται.
Η επίθεση αυτή, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο από τους δράστες, ενισχύει τους φόβους για νέες βιαιότητες στη Βενεζουέλα. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση ενώ οι σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ καθίστανται όλο και πιο τεταμένες.
«Μια εικοσαριά μισθοφόροι» επιτέθηκαν πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής σε μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Βενεζουέλα, στη Βαλένσια (180 χλμ. δυτικά του Καράκας), εξήγησε χθες το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση ο σοσιαλιστής πρόεδρος, ο οποίος εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζει διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους.
Ο ίδιος απέρριψε τον χαρακτηρισμό στρατιωτική «εξέγερση» για την κίνηση αυτή και έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική επίθεση» χρηματοδοτημένη, όπως είπε, από την Μπογοτά και το Μαϊάμι.
Δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν και οκτώ συνελήφθησαν, δήλωσε ακόμη ο Μαδούρο προσθέτοντας πως η επίθεση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και συγχαίροντας τις ένοπλες δυνάμεις για την «άμεση αντίδρασή» τους.
Ένας αξιωματικός, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε λιποτάκτης, περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. «Δίνει πληροφορίες», όπως και οι επτά συγκρατούμενοί του, συνέχισε.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να καταζητούν «ένα τμήμα της ομάδας που κατάφερε να πάρει μερικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατούμενοι ομολόγησαν πως στρατολογήθηκαν «από μέλη της βενεζουελανής άκρας δεξιάς που βρίσκονται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις».
Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του υπόπτου ως δράστη της επίθεσης, αναφέροντας πως πρόκειται για έναν «χαμηλόβαθμο αξιωματικό που είχε αποταχθεί από τον στρατό πριν από τρία χρόνια για προδοσία της πατρίδας και εξέγερση» και είχε καταφύγει στο Μαϊάμι.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χεσούς Σουάρες Τσούριο υποστήριξε πως η επιχείρηση είχε «χρηματοδοτηθεί από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, είχε χρηματοδοτηθεί από τη βορειοαμερικανική αυτοκρατορία», δηλαδή τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ζήτησε «την αλήθεια» γι' αυτό το επεισόδιο και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενο «κυνήγι μαγισσών».