Βενεζουέλα: 32 συλλήψεις για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Μαδούρο

Οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν 32 πολίτες και στρατιώτες έπειτα από πολύμηνη έρευνα για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε συνωμοσία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ με στόχο τη δολοφονία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του εισαγγελέα.

Όλοι οι ύποπτοι “ομολόγησαν και αποκάλυψαν πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια“, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ στους δημοσιογράφους στο Καράκας. Είπε ότι κατηγορήθηκαν για προδοσία και καταδικάστηκαν για τα εγκλήματά τους.

Ο πιστός στον Μαδούρο Σάαμπ δήλωσε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για άλλα 11 άτομα, μεταξύ των οποίων ακτιβιστές δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και εξόριστοι στρατιώτες, για το φερόμενο σχέδιο που είχε επίσης στόχο τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Ο Μαδούρο ζήτησε τη μέγιστη δυνατή τιμωρία για τους συλληφθέντες και δήλωσε ότι διέταξε το υπουργείο Άμυνας να εξαργυρώσει και να αποπέμψει το στρατιωτικό προσωπικό που εμπλέκεται στη συνωμοσία. “Η μέγιστη ποινή πρέπει να εφαρμοστεί εναντίον τους… για τρομοκρατία, συνωμοσία και προδοσία“, δήλωσε ο Μαδούρο στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα. Ο Μαδούρο είχε ήδη καταγγείλει στις 15 Ιανουαρίου ότι επρόκειτο για συνωμοσία εναντίον του.

Ο Παντρίνο δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι μια επιχείρηση που ξεκίνησε πέρυσι για την αποκάλυψη των λεπτομερειών της φερόμενης συνωμοσίας κρατήθηκε μυστική, καθώς συνέπεσε με τις “συνομιλίες” μεταξύ του Μαδούρο και των Ηνωμένων Πολιτειών που κατέληξαν σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Κατηγόρησε για τη συνωμοσία την “ακροδεξιά“, όπως η κυβέρνηση Μαδούρο συνήθως αποκαλεί την αντιπολίτευση, με την “υποστήριξη” της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA).

Οι αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που φέρεται να εμπλέκει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο στη συνωμοσία και ο Σάαμπ υποσχέθηκε ότι “θα ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις”, χωρίς να κατονομάσει ονόματα.

Ο Μαδούρο εξελέγη το 2018 για δεύτερη, διαδοχική θητεία που δεν αναγνωρίστηκε από δεκάδες χώρες και αντιμετωπίστηκε με καταιγισμό κυρώσεων. Αυτές αμβλύνθηκαν από τότε που η κυβέρνησή του συμφώνησε να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές το 2024 με την παρουσία παρατηρητών. Η Ματσάδο, ωστόσο, παραμένει αποκλεισμένη από την ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων, παρά το γεγονός ότι κέρδισε συντριπτική υποστήριξη σε προκριματικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο. Αποκλείστηκε από τις αρχές για φερόμενη διαφθορά και για υποστήριξη των κυρώσεων κατά του Καράκας.

Σε έκθεσή της πέρυσι, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ανησυχία της για τη “δίωξη των αντιφρονούντων” στη Βενεζουέλα, καθώς και για τον “εκφοβισμό, τη δίωξη, την αυθαίρετη σύλληψη και τη φυλάκιση δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ακτιβιστών”.

Ο Μαδούρο, ο οποίος δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα διεκδικήσει άλλη μια θητεία, καταγγέλλει συχνά σχέδια ανατροπής του, συνήθως με τους ίδιους συνωμότες: τις Ηνωμένες Πολιτείες, την αντιπολίτευση και τους Κολομβιανούς εμπόρους ναρκωτικών.

Πηγή: AFP

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ