Θερινό πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» με σχεδόν 140 διατάξεις που επηρεάζουν το προσωπικό των ΟΤΑ, τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, την ιθαγένεια, την τέλεση πολιτικών γάμων και επιτρέπουν την δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης από ιδιώτες κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.
Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, το Α' Μέρος τροποποιεί-συμπληρώνει τις διατάξεις νόμου του 1980 σχετικά με την οργάνωση και την λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Μεταξύ άλλων, αυξάνεται η καταβαλλόμενη αποζημίωση προς τον πρόεδρο του ΔΣ σε περίπτωση που δεν είναι δήμαρχος, το ΔΣ αποφασίζει για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πελατών της ΔΕΥΑ, καθώς και για την σύναψη δανείων της επιχείρησης, ορίζεται ότι στα προβλεπόμενα τέλη και τις δαπάνες, υπόκεινται όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Δημοσίου καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης.
Επίσης, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι προσδιορίζεται με βάση την ανάκτηση κόστους για υπηρεσίες ύδατος και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων. Παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣ της επιχείρησης να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, ωστόσο καταργούνται τα ειδικά τιμολόγια κατά περιοχή.
Προβλέπεται η κατάταξη σε θέσεις αορίστου χρόνου με απόφαση του ΔΣ του συνόλου του προσωπικού που υπηρετούσε με την ίδια εργασιακή σχέση σε επιχειρήσεις ύδρευσης και δεν κατατάχθηκε σε αντίστοιχες θέσεις, σύμφωνα με το νόμο συγχώνευσης κοινωφελών επιχειρήσεων.
Στο Β' Μέρος περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών. Μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς στον οικείο Δήμο του προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ των δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφώνου, οι οποίες έχουν λυθεί και τεθεί υπό εκκαθάριση. Το συγκεκριμένο προσωπικό κατατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις.
Θεωρείται νόμιμη η μεταφορά σε Δήμους ή ΝΠΔΔ αυτών του πλεονάζοντος προσωπικού τους που προέκυψε από την συγχώνευση ή μετατροπή αμιγών δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρείες ή δημοτικές ανώνυμες εταιρείες εφόσον το προσωπικό αυτό πραγματικά απασχολείτο στην επιχείρηση με σχέση ΙΔΑΧ κατά την 31/5/2005 και συνέχισε.
Επίσης, καταργείται η αναστολή των προσλήψεων προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό την λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού
Με άρθρο προτείνεται ότι η άσκηση καθηκόντων ειδικού συμβούλου, συνεργάτη και επιστημονικού συνεργάτη Περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών δεν αναστέλλει την άσκηση δικηγορικού λειτουργήματος, ενώ όσοι έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία δύνανται να εξαιρεθούν με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Το Γ' Μέρος προβλέπει μεταξύ άλλων τον διορισμό ή πρόσληψη κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης των καταταχθέντων σε πίνακες ΑΣΕΠ για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής σε νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, τα οποία έχουν καταργηθεί.
Με άλλο παράρτημα επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας.
Τέλος, στις λοιπές διατάξεις και με το άρθρο 133 παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας αποτεφρωτηρίου και σε ιδιώτες.
Η αιτιολογική έκθεση
Οι καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις
Το Σχέδιο Νόμου
Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Η Ειδική Έκθεση
Η Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών των Ρυθμίσεων
Πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» από το υπ. Εσωτερικών: Αποτεφρωτήρια και από ιδιώτες
με σχεδόν 140 διατάξεις
13|07|2017 | 09:12
Πολιτική