Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ανόητη η ελληνοκυπριακή πρόταση - Δεν μπορούσαμε να την αποδεχθούμε

«Διαπραγμάτευση δεν σημαίνει να αποδέχεσαι τις απαιτήσεις των Ε/Κ»

«Διαπραγμάτευση δεν σημαίνει να αποδέχεσαι τις απαιτήσεις των Ε/Κ», δήλωσε ο Τούρκοςυπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «ανόητη» την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις».

Η μόνη επιθυμία -είπε- της ελληνοκυπριακής πλευράς και το μόνο της κριτήριο στο Κραν Μοντανά ήταν να αποχωρήσει εντελώς ο τουρκικός στρατός από το νησί και να διακοπούν οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο.

«Υπήρχε μόνο μια επιθυμία της ε/κ πλευράς, μόνο ένα κριτήριο, ‘μηδέν στρατός στο νησί’. Δηλαδή, ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς. Το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας, που θα καταργούσε τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο να διακοπούν εντελώς. Αυτή ακριβώς είναι η επιθυμία τους. Αλλά τέτοια ανόητη πρόταση, ασφαλώς και δεν ήταν δυνατόν να την αποδεχτούμε», είπε χαρακτηριστικά. «Κι όταν αυτά δεν έγιναν αποδεκτά, φυσικά λένε ότι ‘η αιτία της μη λύσης είναι η Τουρκία’. Αυτό είναι εντελώς λάθος, είναι μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Όλες οι πλευρές παραδέχτηκαν ότι η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική στάση"

Ο Τούρκος υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ αναχωρούσε από την Ακτή Ελεφαντοστού για την Λιβερία για να λάβει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ανέφερε ότι όλες οι πλευρές παραδέχτηκαν ότι η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική στάση και ότι διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λες διεξάγω διαπραγματεύσεις, δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι την κάθε απαίτηση των Ε/Κ» Και επανέλαβε ότι «όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις, τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε και θα τις απορρίψουμε ξανά. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιος ευθύνεται για τη μη λύση. Και τα ΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά, και η Βρετανία γνωρίζει πολύ καλά, και η Ε.Ε. γνωρίζει πολύ καλά. Η Ε.Ε. είδε την ώριμη στάση μας εκεί», ανέφερε.

Σε σχόλιο ότι αυτές τις δηλώσεις (περί ανόητων απαιτήσεων) μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν διεθνώς οι Ε/Κ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Ας τις χρησιμοποιήσουν».

«Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το πρόβλημα. Αλλά όταν ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως το 2004, και όταν δεν είναι ειλικρινείς, είναι δικό τους πρόβλημα, εμείς εδώ δεν έχουμε κόμπλεξ, δεν φοβόμαστε κανέναν. Εμείς λέμε το σωστό και κάνουμε το σωστό. Και δεν κάνουμε κανένα βήμα για να επωφεληθεί κάποιος άλλος. Εμείς ήμασταν ειλικρινείς και εποικοδομητικοί λέγοντας “μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό;’. Δεν κινηθήκαμε για να επωφεληθούν άλλοι ή για να μας πάρουν στην Ε.Ε.. Άλλωστε αυτοί που δεν θέλουν να μας πάρουν στην Ε.Ε., και το Κυπριακό να μην είναι, θα βρουν άλλη αφορμή. Εμείς δεν παζαρέψαμε καν το θέμα της ενταξιακής μας πορείας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ούτε το κάνουμε. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν κινούμαστε για να επωφεληθεί η Ε.Ε. ή άλλοι», ανέφερε.

"Η Τουρκία ήταν τρία βήματα μπροστά"

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία ήταν τρία βήματα μπροστά από όλους, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη ότι για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά ευθύνεται η Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι «εμείς πήγαμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό με πολύ εποικοδομητική προσέγγιση. Ήμαστε εδώ και 15 χρόνια πάντοτε ένα βήμα μπροστά από όλους για μια διζωνική λύση δίκαιη, μόνιμη, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Όσο για το Κραν Μοντανά και την Ελβετία ήμασταν τρία βήματα μπροστά από όλους και εκφράσαμε τις απόψεις μας ξεκάθαρα. Από την πρώτη μέρα μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας για το τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν κάναμε φιλοσοφικές συζητήσεις, αλλά συζητήσαμε σημείο-σημείο τί μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι είχε πει πως αυτή θα ήταν η τελευταία διάσκεψη και ότι θα έπρεπε χωρίς καθυστέρηση να τεθούν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι. «Και τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν την πρόταση της Τουρκίας να εξεταστούν τα θέματα ως ένα πακέτο», είπε.

ΠΗΓΗ: POLITIS.COM.CY