Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής

ασφάλεια και Brexit στην κορυφή της ατζέντας

Με τα μέτρα ασφαλείας αυξημένα, μετά την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα  για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ένας Μαροκινός, με δεσμούς με το Ισλάμ, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά την Τρίτη, έχοντας πρώτα προκαλέσει μικρή έκρηξη.

Το θέμα της ασφάλειας θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των Ευρωπαίων ηγετών με φόντο και τα πρόσφατα «χτυπήματα» στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί και το Brexit, για το οποίο οι επίσημες διαπραγματεύσεις άρχισαν τη Δευτέρα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να προσφέρει μια γρήγορη συμφωνία για τα θέματα της διαμονής Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Για το Brexit αναμένεται να ενημερώσει εν συντομία τους ομολόγους της των υπολοίπων χωρών απόψε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγεί το BBC, θέλει ισχυρές εγγυήσεις για τους περίπου 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους 1,2 εκατ. Βρετανούς που ζουν στις χώρες της ΕΕ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ένωσης ανέφερε πως η Μέι θα επιδιώξει να καθησυχάσει και να διαβεβαιώσει τους υπόλοιπους ηγέτες το ζήτημα αυτό.

Υπάρχει ωστόσο και νευρικότητα, όχι μόνο λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος για την επικύρωση του Brexit αλλά και επειδή οι εκλογές στη Βρετανία άφησαν πολύ αποδυναμωμένη την Τερέζα Μέι, η οποία ακόμα αγωνίζεται να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανοί που ζουν στο εξωτερικό ανησυχούν για το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα όταν το Brexit γίνει πραγματικότητα. Η τελική ημερομηνία είναι η 30η Μαρτίου 2019 και κάποιοι φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο απέλασης, αν τα δικαιώματά τους δεν είναι εγγυημένα. Η ΕΕ επιμένει πως πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ελευθερία της μετακίνησης, υπό τους υπάρχοντες κανονισμούς.

Πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πάντως πως έχει ήδη βρεθεί κοινό έδαφος στο ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών.

Τα άλλα ακανθώδη ζητήματα των συνομιλιών, που τίθενται από την αρχή των συνομιλιών, είναι ο λεγόμενος «λογαριασμός εξόδου» και το σύνορο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με την αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα πρέπει να μετεγκατασταθούν και ευρωπαϊκές υπηρεσίες που έχουν έδρα το Λονδίνο όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (European Medicines Agency -EMA) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority -EBA).

Στο θέμα της ασφάλειας, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την πρόοδο σχετικά με την αντιμετώπιση επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έχουν ήδη συμφωνήσει στα παρακάτω:

-Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στις βάσεις πληροφοριών για τους ανθρώπους που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

-Ποινικοποίηση της στρατολόγησης και εκπαίδευσης τζιχαντιστών

-Η ενίσχυση της συνεργασίας στο θέμα της ασφάλειας με τα κράτη- εταίρους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική

-Βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών για υπόπτους τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης