Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ελλάδα ο αποκλεισμός της Ντόχα από άλλες αραβικές χώρες, καθώς οι φόβοι για το «πάγωμα» του ενδιαφέροντος των Καταριανών για επενδύσεις στη χώρα μας πληθαίνουν. Σε ότι αφορά τις business του Κατάρ στην Ελλάδα, όσοι έχουν γερή μνήμη θα θυμούνται το (θεωρητικό) ενδιαφέρον των Καταριανών για το μεγάλο project του Αστακού, μέσω της Qatar Petroleum International Ltd (QPI), αλλά και την έτερη επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ για την αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού, όπως είχε εκδηλωθεί στο πλαίσιο των αρχικών διαβουλεύσεων για το έργο πριν ακόμα από τη διαγωνιστική διαδικασία και την κατακύρωση του διαγωνισμού στο επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development, όπου συμμετέχουν κινεζικά (Fosun) και αραβικά κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι. Αντ’ αυτών η QPI περιορίστηκε το καλοκαίρι του 2013 στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας με τον όμιλο ΓΕΚ-Τέρνα, με την απόκτηση από την QPI ποσοστού 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Ηρων ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε. (σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ηρων II).
Πολύ μελάνι έχει χυθεί εδώ και μία πενταετία για τις τουριστικές business του εμίρη του Κατάρ -της οικογένειας Αλ Θανί- στην Ελλάδα και τις δικαστικές εμπλοκές με τις εκτάσεις στο Ιόνιο και τη σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο νησί Οξυά για τη δημιουργία του πολυσυζητημένου art island. Από το 2014, όταν το όνομα του ιδίου ακούστηκε για πρώτη φορά για την αγορά του «Miramare» στην Κέρκυρα (το ιστορικό ξενοδοχείο που είχε κατασκευαστεί από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρρόης Ωνάση, αδερφής του Αριστοτέλη Ωνάση, τη δεκαετία του ’60), έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια και τώρα, όπως λέγεται, οι εργασίες ανακαίνισης υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2018, με το συνολικό κόστος (αγορά, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός) να εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ.
Οι συνεχιζόμενες εμπλοκές, δικαστικές και μη, για τις επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως του εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο και την Οξυά, έχουν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών για τη χώρα μας
Στα 8 εκατ. ευρώ, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2018, τοποθετείται το επενδυτικό πλάνο για τις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν περάσει επίσης σε αραβικά κεφάλαια στη Μύκονο και έχουν ήδη μισθωθεί.
Εκτός του τουριστικού κλάδου, επενδύσεις στο εγχώριο real estate έχουν υλοποιηθεί από Καταριανούς σε εμπορικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κυρίως μεγάλα καταστήματα τα οποία έχουν μισθωθεί σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης κ.τ.λ., ενώ η Doha Properties είναι αυτή που έχει προχωρήσει στην αγορά επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων εισοδήματος αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ περίπου προ τριετίας.
newmoney.gr