Παρουσίαση φωτογραφικού άλμπουμ του Γιάννη Σιγάλα

την Πέμπτη 22 Ιουνίου

Οι Εκδόσεις «Πικραμένος» παρουσιάζουν στην Πάτρα το φωτογραφικό άλμπουμ του Γιάννη Σιγάλα «Το άνθος του Κάκτου» την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, ώρα 21.00, στο Ξενοδοχείο «Βυζαντινό» (Ρήγα Φεραίου 106).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Εύα Αθανασοπούλου, πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας, Αποστόλης Αποστολόπουλος, ιατρός, Ιωάννα Ξηρουχάκη, δικηγόρος.

Ο Γιάννης Σιγάλας, παντρεύοντας τις δυο μεγάλες του αγάπες, τη φωτογραφία και την κηπουρική, γοητεύεται από την ποικιλομορφία των λουλουδιών των σπάνιων κάκτων και άλλων παχύφυτων.

Γοητεύεται από την παράξενη κι ελκυστική μορφή, από την απειρία των παραλλαγών της συμμετρίας, αλλά κυρίως από την αντιθετική συνύπαρξη ενός στιβαρού, οχυρωμένου και ακανθώδους κορμού με την αναπάντεχη έκρηξη του χρώματος, με τη ντελικάτη απόληξη και την εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική του άνθους.

Ο φακός του συλλαμβάνει την άμυνα αλλά και τη σαγήνη σε ένα και μόνο σώμα – του κάκτου ή του παχύφυτου, αρθρώνοντας για τον θεατή μια αισιόδοξη επισήμανση, καθώς αιχμαλωτίζει το τεκμήριο της σπάνιας ομορφιάς που φύεται κι ευδοκιμεί σε πείσμα του εχθρικού και άνυδρου περιβάλλοντος.

Οι εικαστικές φωτογραφίες του Σιγάλα, η αποτύπωση της γοητευτικής και πλέριας στιγμής της ανθοφορίας, η άρτια αισθητική και οι συναρπαστικές συνθέσεις του γεμίζουν τις αισθήσεις μας με χρώμα κίνηση και ζωή, είτε η αγάπη μας είναι για τα φυτά είτε για τη φωτογραφία.

 

 

Ο Γιάννης Σιγάλας ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παιδοψυχίατρος. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 2000. Θεωρεί ότι έτσι «γυμνάζει» το βλέμμα του σε μια ουσιαστικότερη παρατήρηση των ανθρώπων και των γεγονότων. Έχει πάρει μέρος σε δύο ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα (της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας καθώς και του Φωτογραφικού Κύκλου). Παράλληλα έχει οργανώσει δυο ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς.

 

Διαβάστε επίσης