Επιμένει ο Φίλης για διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών»

Την εκτίμηση ότι η διαμόρφωση διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, εξέφρασε ο τέως υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε εκδήλωση με θέμα: «Σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας», που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στη Νέα Ερυθραία.

«Η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, είναι επίσης κρίση θεσμών και αξιών» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φίλης και συνέχισε: «Η έξοδος από αυτήν προϋποθέτει μαζί με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική θεσμική ανασυγκρότηση, που υπηρετείται και από τη Συνταγματική Αναθεώρηση: βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την εκπαίδευση, καθώς και την απομάκρυνση από προνεωτερικούς συμβολισμούς, που συχνά υπονομεύουν τα ατομικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή».

«Η διαμόρφωση διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, δηλαδή, εν τέλει προς το συμφέρον της κοινωνίας» είπε και τη χαρακτήρισε «θεσμική εκκρεμότητα πολλών χρόνων» που πρέπει να γίνει «με όρους ενότητας του λαού». Ο κ. Φίλης αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν «χωρίς βιασύνη» αλλά με στόχο «κάποτε να υπάρξει κατάληξη».

«Το άρθρο 3 χρειάζεται ριζική αναθεώρηση» κατέληξε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Δεν είναι αποστολή του Συντάγματος να μεριμνά για την τήρηση των Αποστολικών Κανόνων, ούτε να μεριμνά ώστε το κείμενο της Αγίας Γραφής να τηρείται αναλλοίωτο όταν μεταφράζεται. Έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από τις ταραχές των “Ευαγγελικών”».

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ