Οι δράσεις του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας τον μήνα Απρίλιο- ΦΩΤΟ

Με επιτυχία η ημερίδα

Ο Σύλλογος για τη Ψυχική υγεία - ΣΟΨΥ Πάτρας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε με επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Ψυχική Υγεία: Πρόληψη, Παρέμβαση και Αποκατάσταση σε καιρό κρίσης. Το παράδειγμα του ΣΟΨΥ Πάτρας» που έλαβε χώρα στην «Αγορά Αργύρη το Σάββατο 8 Απριλίου στις 9:00 - 18:30.

Την ημερίδα άνοιξε ο κοινωνικός λειτουργός του ΣΟΨΥ Πάτρας, Αραπάκος Λάμπρος, ο οποίος παρουσίασε τα προγράμματα ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ Ένταξης καφέ «ΓΕΦΥΡΕΣ» και απευθύνονται σε μαθητές δημοτικών σχολείων. Στη συνέχεια η ψυχολόγος του Συλλόγου, Ρηγάλου Χριστίνα, μίλησε για τις ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έκανε ο ΣΟΨΥ, από τον Οκτώβρη του 2015 έως σήμερα, στο πλαίσιο λειτουργίας της ολοήμερης δομής Κοινωνικός- Κοινοτικός Σταθμός Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής», οι οποίες είχαν ως στόχο την προαγωγή και τη πρόληψη στη ψυχική υγεία. Η κα. Ρηγάλου παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του Συλλόγου σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους συμπολίτες μας, το προφίλ των ατόμων που αναζητούν βοήθεια στο ΣΟΨΥ Πάτρας και τη θετική αξιολόγηση που έχει λάβει μέχρι τώρα το έργο του Συλλόγου. Από την αρχή λειτουργίας του προγράμματος «Γέφυρες Ζωής» του ΣΟΨΥ Πάτρας (Οκτώβριος 2015), μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 έλαβαν τις υπηρεσίες 683 νέοι ωφελούμενοι ενώ το μήνυμα του Συλλόγου έχει φθάσει σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η παιδοψυχίατρος του ΣΟΨΥ Πάτρας, Τσούμα Ματούλα, παρουσίασε τη σχολή γονέων που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συλλόγου και αναφερόμενη στη  σημαντικότητά της τόνισε ότι μέσω αυτής οι γονείς μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα όρια φυσιολογικού και να καταλαβαίνουν πότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια. Ο ψυχίατρος του Συλλόγου, Ανδριόπουλος Ιωάννης, αναφέρθηκε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στο πόσο σημαντικό είναι οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων να είναι εκπαιδευμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγνωρίζουν τα πρόδρομα σημάδια και συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών για να δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η κοινωνική λειτουργός, Καλύβα Μαρία, μίλησε για την οικογένεια των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ανέφερε ότι η οικογένεια αποτελεί το κύριο φυσικό υποστηρικτικό σύστηµα για τον ψυχικά πάσχοντα και τη βασική και πολλές φορές μοναδική πηγή φροντίδας. Η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του  Κοινωνικού -  Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας «Γέφυρες Ζωής» του ΣΟΨΥ Πάτρας, Μενεγή Αγγελική, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που υλοποιήθηκε στο Σύλλογο με σκοπό να διερευνηθούν οι ανάγκες των φροντιστών - μελών και το προφίλ τους. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών δήλωσαν ότι είναι άνω των 60 ετών (67%) και ότι είναι οι βασικοί φροντιστές των συγγενών τους (38%). Βεβαίως στην πλειοψηφία τους (92%) πρόκειται για γονείς ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι εμφανίστηκαν κουρασμένοι από τις ευθύνες της καθημερινότητας που εμπεριέχει ο ρόλος τους (46%) και θα επιθυμούσαν εκτός από τη συμβουλευτική υποστήριξη που λαμβάνουν στο ΣΟΨΥ Πάτρας, να τους παρέχεται η υπηρεσία της ψυχοεκπαίδευσης (85%) όπως και το να έχουν δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής (54%).

Ο φροντιστής του Συλλόγου, Βέργος Ανδρέας, μίλησε για το δικό του βίωμα σχετικά με τη ψυχική ασθένεια. Αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να διαχειριστεί τη φύση του προβλήματος, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και την υποστήριξη που βρήκε μέσω των ομάδων και των δραστηριοτήτων του ΣΟΨΥ. Το μέλος του ΣΟΨΥ Πάτρας και εργαζόμενη της ΚοινΣΕπ Ένταξης καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ, Μίνα Χρονοπούλου, ανέφερε στην ομιλία της: «Αν με ρωτούσε κάποιος πώς ήταν η ζωή μου μέχρι πριν ενάμιση χρόνο θα του απαντούσα ότι ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι, λόγω του προβλήματος ψυχικής υγείας. Πώς είναι δυνατόν να ζεις πραγματικά, όταν βρίσκεσαι στο περιθώριο, χωρίς φίλους, χωρίς εργασία, χωρίς ενδιαφέροντα; Επί πολλά χρόνια βίωνα αυτή την κατάσταση, είχα αφεθεί στην αδράνεια, με τις ρωγμές της ψυχής μου να γίνονται όλο και βαθύτερες. Όμως, ήθελα να γυρίσω σελίδα, να κάνω κάτι για να βγω από το τέλμα… Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι είμαι πλέον ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Εντάχθηκα στις ομαδικές δραστηριότητες του Συλλόγου, έχω φίλου και τους τελευταίους έξι μήνες εργάζομαι στο καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ. Νιώθω ευγνώμων, που η μεγάλη οικογένεια του ΣΟΨΥ άνοιξε την αγκαλιά της και με έκλεισε μέσα της. Είναι, πλέον, η δεύτερη οικογένειά μου, που με τροφοδότησε με τόση δύναμη, ώστε να αναγεννηθώ μέσα από τις στάχτες μου».

Ο ψυχολόγος, πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ και γραμματέας της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ, Χονδρός Παναγιώτης, παρουσίασε τους παράγοντες που διευκολύνουν και εμποδίζουν την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας από την οικογένεια. Η ψυχολόγος του ΣΟΨΥ Πάτρας, Πογιατζή Αρχόντω και η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου, Μάρκου Ελένη, μίλησαν για τις δράσεις που διοργανώνονται με στόχο την κοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας - μελών του ΣΟΨΥ. Στο Σύλλογο υλοποιούνται αυτή τη στιγμή 32 ομάδες με θεραπευτικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Η κα. Μάρκου παρουσίασε το προφίλ των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που παρακολουθούν τις ομάδες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται τόσο για άνδρες (49,7%) όσο και για γυναίκες  (50,2%) με το μεγαλύτερο ποσοστό (69%) εξ αυτών ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία «31 έως 40».

Ο κοινωνικός λειτουργός, Θεοδωρόπουλος Δημήτρης ανέλυσε το πώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να μειώσει αρκετά κοινωνικά προβλήματα καθώς αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την εργασιακή επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Στη συνέχεια της ομιλίας του παρουσίασε την πρώτη καφετέρια στην Πάτρα η οποία είναι Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ευάλωτων πληθυσμών, όραμα του ΣΟΨΥ Πάτρας, και λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου με την επωνυμία «Γέφυρες». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο ιατρός εργασίας και πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, Κουπίδης Σωτήριος, ο οποίος παρουσίασε τους Κοι.Σ.Π.Ε. ανά την Ελλάδα, δηλαδή τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που δίνουν την ευκαιρία ισότιμης εργασιακής ένταξης σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο ψυχίατρος, Δ/ντής του Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας, και πρόεδρος Δ.Σ. Κοι.Σ.Π.Ε. ΦΑΡΟΣ, Κούλης Στέφανος, παρουσίασε τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του τοπικού Κοι.Σ.Π.Ε. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ».

Το τέταρτο και τελευταίο τραπέζι είχε ως θέμα: «Εθελοντισμός και η δικτύωση του ΣΟΨΥ Πάτρας με την κοινότητα». Ο ψυχίατρος, πρόεδρος του ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ, πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής ΣΟΨΥ Πάτρας, Μανωλέσος Γεώργιος, μίλησε για την αξία του εθελοντισμού διαχρονικά και στις μέρες μας. Στη συνέχεια δυο εθελοντές του ΣΟΨΥ Πάτρας, η Τσούλου Θεοδώρα (ενδυματολόγος- σκηνογράφος) και ο Κελεγκουρίδης Γεώργιος (κοινωνικός λειτουργός) μίλησαν με συγκίνηση για την εμπειρία του εθελοντισμού στον Σύλλογο.

Την ημερίδα έκλεισαν οι φορείς και οι Οργανώσεις που συνεργάζονται με τον Σύλλογο σχολιάζοντας θετικά την άρτια δικτύωση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, μίλησαν η κοινωνική λειτουργός Αποστολοπούλου Όλγα, η οποία εργάζεται στο γραφείο απασχόλησης του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η Παπανδρέου Χρυσούλα, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας, αναπληρώτρια προϊσταμένη μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΨΥΧΑΡΓΩΣ ΠΓΝΠ, η Παππά Eλευθερία, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ και ο Παξινός Θεόδωρος, ψυχολόγος του Κέντρου Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων πληθυσμών ΣΤΕΓΗ PLUS (+) της PRAKSIS.

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρίνα Ριζογιάννη, η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας και της ΚοινΣΕπ Ένταξης καφέ «ΓΕΦΥΡΕΣ», Χριστίνα Μπίκου.

 

Ενημερωτικές δράσεις μαθητών με την υποστήριξη του τμήματος αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αχαΐας

 

Κατά το μήνα Απρίλιο, ο ΣΟΨΥ Πάτρας υλοποίησε δράσεις ενημέρωσης μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας την υποστήριξη του τμήματος  αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νόμου Αχαΐας. Tα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους, ήρθαν σε επαφή με βιωματικό τρόπο με έννοιες όπως: αποδοχή, θετική αυτοαντίληψη, σεβασμός της διαφορετικότητας. Επίσης, οι μαθητές απασχολήθηκαν δημιουργικά φτιάχνοντας χειροτεχνίες και κατασκευές μαζί με τους εθελοντές του ΣΟΨΥ Πάτρας και απόλαυσαν το υγιεινό πρωινό του καφέ Γέφυρες, στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι δράσεις ενημέρωσης. Το μήνα Απρίλιο υποδεχτήκαμε στις Γέφυρες τους μαθητές του 29ου Δημοτικού, του 2ου Δημοτικού και του 3ου Νηπιαγωγείου. Ενώ, ο κοινωνικός λειτουργός του ΣΟΨΥ Πάτρας, Λάμπρος Αραπάκος, παρευρέθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου στο 55ο Δημοτικό Σχολείο και μίλησε στους μαθητές της Δ1 για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Easter Bazaar για την ενίσχυση του ΣΟΨΥ Πάτρας

Οι χειροτέχνες: Το γατί, το πουλί και το ψάρι, Fred handicrafts, Handmade by Aristi πραγματοποίησαν πασχαλινό παζάρι στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου στο καφέ

ΓΕΦΥΡΕΣ. Μέρος των εσόδων διατέθηκε για τις ανάγκες του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας.

 

Άρχισε τη λειτουργία της η Γραμμή Αυτοκτονικότητας: 26340-20091

Τη Δευτέρα 10 Απριλίου, ξεκίνησε τη λειτουργία της, η τηλεφωνική γραμμή για την αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας μέσα από την συνεργασία πολλών φορέων. Η συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ», όπως ονομάζεται, με αριθμό 26340-20091, απευθύνεται σε όποιον νιώθει την ανάγκη να μιλήσει με επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα του αφιερώσει επαρκή χρόνο και θα του υποδείξει ένα βασικό κύκλο με 3 δωρεάν συνεδρίες με ειδικό. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», η οποία ως γνωστόν έχει ιδρυθεί το 2010 από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο VINCI, ως προς την προμήθεια του κατάλληλου ως προς τις προδιαγραφές τηλεφωνικού κέντρου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ναυπακτίας που παρέχει τον χώρο εγκατάστασής του και τα λειτουργικά έξοδα της γραμμής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο ΣΟΨΥ Πάτρας είναι ένας από τους φορείς - μέλος της Ε.Κ.Φ. «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» που συμμετέχει στη δράση αυτή.

Έλα μαζί μας!

Μη μένεις μόνος

Χτίζουμε γέφυρες

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ