Οι αντίπαλοι του Νικολάς Μαδούρο διαδήλωσαν κατά χιλιάδες χθες Δευτέρα ενάντια στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του να τροποποιήσει το Σύνταγμα και έχοντας ως στόχο να αυξήσουν την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Στο ανατολικό τμήμα του Καράκας διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην έδρα του Συνηγόρου του Πολίτη, μια αρχή που είναι αρμόδια να εποπτεύει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία όμως οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούν ότι υπηρετεί την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας τους σταμάτησαν με τη χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνα, ενώ νεαροί απάντησαν ρίχνοντας αντικείμενα και βόμβες μολότοφ. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κατήγγειλε ότι εκείνος και η ομάδα του χτυπήθηκαν από στρατιωτικούς της Εθνοφρουράς, οι οποίοι τους έκλεψαν την ώρα που έφευγαν από τη διαδήλωση.
“Μας περικύκλωσαν σε μια γωνιά, μας χτύπησαν, μας πήραν τα πάντα: τα ρολόγια μας, τους ασυρμάτους μας, τις μάσκες μας για τα δακρυγόνα. Όταν τους ρώτησα τι συμβαίνει, η αντίδρασή τους ήταν να με χτυπήσουν στο πρόσωπο. Ήθελαν να μας σκοτώσουν;”, διερωτήθηκε ο Καπρίλες μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 257 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών ο Κάρλος Παπαρόνι, ο οποίος κατήγγειλε ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο. Διαδηλωτές δήλωσαν ότι άνδρες που φορούσαν στολή πυροβόλησαν εναντίον τους με πραγματικά πυρά.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας, όπως στο Σαν Κριστομπάλ στα σύνορα με την Κολομβία, όπου δύο ταξί και ένα λεωφορείο πυρπολήθηκαν από τους διαδηλωτές που ήθελαν να κλείσουν τους δρόμους.
Πρόκειται για τις πρώτες διαδηλώσεις μετά την έκκληση της αντιπολίτευσης την Κυριακή να «ενισχυθεί» το κίνημα αμφισβήτησης ενάντια στον Μαδούρο, προκειμένου να τον εμποδίσουν το έργο της συνταγματικής συνέλευσης που έχει συστήσει.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έχουν εξηγήσει σε τι συνίσταται αυτή η κλιμάκωση, με τον Καπρίλες να επισημαίνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν “στάσεις εργασίας” ή “απεργίες” που θα διαρκέσουν πολύ. Επίσης ανακοίνωσε τη διοργάνωση νέας διαδήλωσης σήμερα, με μια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρο του Καράκας.
Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών που συνεχίζεται το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Μαδούρο, το οποίο ξέσπασε την 1η Απριλίου, 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χίλιοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της εισαγγελίας, ενώ έχουν συλληφθεί σχεδόν 3.000 άνθρωποι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ