Η κρίση «έφαγε» το gourmet

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές προχώρησαν οι καταναλωτές την τελευταία διετία. Σύμφωνα με έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου του ECR Hellas, από το 2015 μέχρι το 2017 όλοι οι καταναλωτές ανεξάρτητα από το εισόδημά τους μείωσαν τις αγορές στα σούπερ μάρκετ και στράφηκαν μαζικά στα προϊόντα που πωλούνταν σε προσφορά.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και αυτοί που ξόδευαν τα λιγότερα πριν από δυο χρόνια, περιόρισαν κατά 37 ευρώ τις μηνιαίες δαπάνες τους, ενώ τα «μεγάλα πορτοφόλια», δηλαδή οι πιο εύρωστοι οικονομικά ελάττωσαν κατά 107 ευρώ τα μηνιαία έξοδά τους. Συνολικά, το μέσο καλάθι μειώθηκε κατά 15% και από 280 ευρώ υποχώρησε στα 239 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Γ. Μαύρος κατά την παρουσίαση της έρευνας όλοι οι καταναλωτές έχουν κατέβει ένα επίπεδο ενώ τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αισθάνονται πολύ πιο δυστυχισμένα σήμερα, δίνοντας έμφαση στην επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεικτικό της «υποβάθμισης» είναι πως ενώ το 2015, όλοι οι καταναλωτές δήλωναν ότι μπορούσαν να αλλάξουν επίπεδο και να γίνουν gourmet, να δαπανήσουν δηλαδή το «κάτι παραπάνω» για να αποκτήσουν ποιοτικά σε υψηλότερες τιμές, σήμερα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησαν και στελέχη του λιανεμπορίου, σημειώνοντας πως ακόμη και αυτοί που έχουν τη δυνατότητα έχουν γίνει εξαιρετικά επιφυλακτικοί και κόβουν τις αυθόρμητες αγορές. Επίσης εκτίμησαν ότι και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για την αγορά, και ανέφεραν πως η πολιτική των προσφορών θα συνεχισθεί για πολύ ακόμη, χαρακτηρίζοντάς τες ως «αναγκαίο κακό».

imerisia