Τα παιδιά έπαψαν να αγαπούν το τσίρκο...

Κάποιοι εργαζόμενοι του τσίρκου, σκέφτονταν πόσο πολύ άργησαν να καταλάβουν ότι οι ελέφαντες είναι είδος που θέλει από την αρχή το μαστίγιό του

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Tα παιδιά ανέκαθεν αγαπούσαν το τσίρκο. Ήταν η εικόνα των εξημερωμένων ζώων που τους προκαλούσε την μεγαλύτερη εντύπωση, κάτι λιοντάρια να περνάνε  μέσα από φλεγόμενα στεφάνια και δυσκίνητοι ελέφαντες να βάζουν το «ποδαράκι» τους  σε ένα μικρό σκαμνί.

Ήταν του ανθρώπου έργο η εξημέρωσή τους και αυτό κάτι άφηνε στη σκέψη των παιδιών, σχετικά με την παρέμβαση της έλλογης πλευράς στο ένστικτο ενός ζώου, ακόμη και αν αυτή προϋπέθετε τον βασανισμό των δύστυχων τετράποδων, η προδιαγραφή των οποίων είναι για να ζουν ελεύθερα εκτός σκηνής χωρίς να κάνουν πιρουέτες για το χατίρι των θεατών.

Οι μαθητές που βρέθηκαν σήμερα στο θεωρείο της Βουλής, για να παρακολουθήσουν την κρίσιμη συνεδρίαση περί μέτρων και αντίμετρων που δεν θα τους επιτρέπουν σε λίγο να επισκέπτονται ούτε καν το τσίρκο, είδαν τον κόσμο τους να ... γκρεμίζεται και ό,τι ήξεραν μέχρι σήμερα περί εξημέρωσης να καταρρέει.

Οι άγριοι ελέφαντες κάθονταν στην τέρμα δεξιά πλευρά των εδράνων και χτυπούσαν ρυθμικά τα πόδια τους να πέσουν και να λιώσουν τους θηριοδαμαστές που άργησαν να παρέμβουν στην  εκπαίδευσή τους και αυτοί έκαναν σωματείο και διεκδικούν την ανατροπή των όρων, διαλύοντας την παράσταση με βρυχηθμούς, οραματιζόμενοι κλουβιά στα οποία θα χώσουν κοινό και συνεργείο.

Ο ιδιοκτήτης του τσίρκου, χτυπούσε έντρομος το κουδούνι να εισβάλλει η φρουρά να πιάσει τους στασιαστές ελέφαντες που είχαν ορμήσει στην τέντα του τσίρκου και ήταν έτοιμοι να την κατεδαφίσουν.

Το προσωπικό έκλεινε τρέχοντας τις πόρτες να μην περάσουν οι φωτογράφοι, να μην δουν ότι η παράσταση πήγε άπατη από τη στάση των ελεφάντων και τα παιδιά εγκλωβίστηκαν στο χώρο, να βλέπουν τους ελέφαντες να ουρλιάζουν, φοβούμενα ότι μπορεί και να τους πατήσουν αν η στάση πάρει διαστάσεις και από την σκηνή βρεθούν στις κερκίδες.

Κάποιοι εργαζόμενοι του τσίρκου, σκέφτονταν πόσο πολύ άργησαν να καταλάβουν ότι οι ελέφαντες είναι είδος που θέλει από την αρχή το μαστίγιό του, ότι η διεύθυνση έχασε πολύτιμο χρόνο παρακολουθώντας τους μέχρι να βρει τη μέθοδο να τους δαμάσει και κάποιοι άλλοι κατήγγειλαν ότι η στάση των ελεφάντων ήταν στημένη για να διαλύσουν την παράσταση καθώς σε αυτή ταλαιπωρείτο η φιλική τάξη τους των μαϊμούδων, που άκουγε και πολλά γιουχαϊσματα καθώς το σκετς ήταν κακοπαιγμένο.

Με τούτα και με τ΄άλλα η πύλη κάποια στιγμή άνοιξε και οι ελέφαντες αποχώρησαν διωγμένοι.

Οι εργαζόμενοι έμειναν ξέπνοοι να τους κοιτάνε μονολογώντας "ευτυχώς που δεν τους είδαν οι φωτογράφοι να τιναχτεί στον αέρα όλη  η περιοδεία".

Τα παιδιά έφυγαν λίγο μετά.

Bγαίνοντας από τη σκηνή είδαν απέξω διαδήλωση. Οι ελέφαντες είχαν γίνει πολλοί και απειλούσαν να καταλάβουν τη σκηνή.

Τα παιδιά, έπαψαν να αγαπούν το τσίρκο.

 

Σ.σ. ζητώ συγνώμη από τους ελέφαντες για τον παραλληλισμό