Εκτροχιασμός τρένου: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία- Επικρατέστερο αυτό του ανθρώπινου λάθους

Μέλη μικτής επιτροπής, στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, ερευνούν ήδη όλους τους παράγοντες

Τα σενάρια που προκάλεσαν τη σιδηροδρομική τραγωδία στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (13.05.2017), όταν αμαξοστοιχία του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε σπίτι με αποτέλεσμα να χάσουν τρεις άνθρωποι τη ζωή τους κι άλλοι 11 να τραυματιστούν, είναι τρία, με επικρατέστερο εκείνο του ανθρώπινου λάθους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία:

1. Ανθρώπινο λάθος. Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Ο οδηγός φέρεται να είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα που να οδήγησε στον εκτροχιασμό. Στο σταθμό του Αδένδρου τα τρένα χρησιμοποιούν την παρακαμπτήρια γραμμή κι όχι την κεντρική. Το όριο ταχύτητας είναι 60 χλμ./ώρα. Η αμαξοστοιχία μάλλον είχε μεγαλύτερη ταχύτητα με αποτέλεσμα όταν έφτασε στην «κλείδωση» των δύο γραμμών και έπρεπε να μπει στην παρακαμπτήριο εκτροχιάστηκε.

2. Αστοχία υλικού. Να υπήρχε κάποιο πρόβλημα είτε στις ράγες είτε στις ρόδες της αμαξοστοιχίας, που να οδήγησαν στον εκτροχιασμό. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν οι εργασίες συντήρησης της μηχανής και των βαγονιών, αλλά και τυχόν εργασίες που έγιναν στις ράγες.

3. Εμπόδιο. Να υπήρξε κάποιο «εμπόδιο» πάνω στις ράγες που να οδήγησε στον εκτροχιασμό. Εφόσον υιοθετηθεί το σενάριο, θα πρέπει να ερευνηθεί πώς βρέθηκε εκεί.

Σημειώνεται ότι κάνεις δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το δυστύχημα να έγινε κάτω από τη διαρκή πίεση που ασκείται στους μηχανοδηγούς να τηρούν πιστά τους χρόνους αναχώρησης και άφιξης των δρομολογίων.

"Είμαστε στη φάση της πλήρους διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος" δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας. Τόνισε δε, ότι, "μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι πρέπει να μας έχει δοθεί η πρώτη εκτίμηση του πορίσματος της επιτροπής".

Μέλη μικτής επιτροπής, στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, ερευνούν ήδη όλους τους παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν την τραγωδία και έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται το πρώτο πόρισμά τους. Τα τρία μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων βρίσκονται ήδη στο Άδενδρο.

Η κυκλοφορία διεξάγεται με μονή γραμμή (σ.σ. από την εναλλακτική γραμμή που υπάρχει), διότι, όπως σημείωσε ο γγ του υπουργείου "πρώτα πρέπει να απομακρυνθεί σταδιακά ο συρμός και αυτό έχει, ήδη, ξεκινήσει. Από σήμερα το πρωί βρίσκονται γερανοί στο σημείο, προκειμένου να απομακρυνθεί σταδιακά ο συρμός".