Κρίσιμο Euroworking Group για προαπαιτούμενα, πλεονάσματα και στο βάθος χρέος

Επιμένει στα πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια ο Σόιμπλε

Επιμένει στα πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια ο Σόιμπλε - Αρχίζει το μεγάλο παζάρι εντός και εκτός για τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, ακόμη και μετά τα πολυνομοσχέδια, ώστε να έρθουν οι δόσεις

Χρέος, πλεονάσματα και προαπαιτούμενα για τις δόσεις μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την προκαταρκτική συμφωνία.

Σήμερα Πέμπτη σειρά έχει η συνεδρίαση του Euro Working Group στην οποία αναμένεται να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Προβλέπεται αποτίμηση της συμφωνίας του Hilton και συζήτηση για τα πλεονάσματα και τα προαπαιτούμενα. Και τα δύο θέματα είναι κρίσιμα.

Για το πρώτο θέμα η Γερμανία συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση καθώς ζητάει πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018. Η ελληνική πλευρά προτείνει 3 χρόνια μετά το 2018 (άρα ως το 2021) και ο συμβιβασμός αναμένεται να επιτευχθεί στα πέντε χρόνια μετά το 2018.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι για τα επόμενα 6 χρόνια, από το 2018 ως και το 2023, δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση της λιτότητας. Η Ελλάδα δηλαδή θα πρέπει να πετυχαίνει αδιαλείπτως πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων.

Χθες στην Αθήνα ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο ενημέρωσε πρέσβεις χωρών από όλο τον κόσμο για το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις προοπτικές από εδώ και εμπρός. Διπλωματικές πηγές μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές ανησυχίας για τη σκληρή στάση που εξακολουθεί να τηρεί η πλευρά Σόιμπλε.

Τα επόμενα βήματα δεν θα είναι περίπατος. Ένα από τα βασικά θέματα είναι η αναλυτική λίστα με τα προαπαιτούμενα η οποία θα πρέπει να καταρτισθεί σε συντονισμό με το ΔΝΤ και τα οποία είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν από την ελληνική πλευρά πριν από την εκταμίευση των δόσεων.

 

Πιο απλά, ακόμη κι αν ψηφιστούν τα πολυνομοσχέδια και ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα υπάρχει ακόμα δρόμος. Κι επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αναμένονται νέα παζάρια με τους δανειστές για πολλά θέματα: από τα ακριβή όρια των περικοπών στις συντάξεις, τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και τα φάρμακα στα σουπερμάρκετ, μέχρι το ποια από τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου θα θιγούν και ποια θα μείνουν απέξω.

Εφέτος τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς το Ταμείο επιμένει πάντα να τηρηθεί μέχρι κεραίας η αναλυτική λίστα με τα προαπαιτούμενα που καταρτίζει πριν εκταμιευθούν τα λεφτά. Και ως γνωστόν η Ελλάδα χρειάζεται τις δόσεις ως τον Ιούλιο όταν και θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα λίγο πάνω από 7 δισ. ευρώ.

Στο Μπάρι το χρέος

Εν τω μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο για το χρέος. Ίσως να ξεκαθαριστεί κάπως την άλλη βδομάδα καθώς από τις 11 ως τις 13 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών), αναμένεται σύσκεψη που θα φορά στην Ελλάδα.

Έτσι, αν τα νέα μέτρα του Hilton έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 20 του μήνα και παράλληλα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το χρέος (ουσιαστικά πάνω σε μια δέσμευση για το μέλλον), τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα ανακοινώσει τη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal). Οι πρέσβεις που άκουσαν χθες τον κ. Κοστέλο σχημάτισαν την εντύπωση ότι «γίνεται»...

Στη συνέχεια, το πιθανότερο τον Ιούλιο (όταν θα έχουν τελειώσει και τα προαπαιτούμενα), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ