Η Τουρκία «έκοψε» στα δύο το Αιγαίο με Navtex

Ο ΑΓΕΕΘΑ για την πορεία των εξοπλιστικών

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο, προχωρώντας στη δεύτερη φάση της άσκησης (σ.σ. η πρώτη έγινε στις 27 Απριλίου) Έρευνας και Διάσωσης στα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου στα ανοιχτά της Λέσβου, ενώ στα «χαρτιά» η Άγκυρα φέρεται να έχει δεσμεύσει και περιοχή στα διεθνή χωρικά ύδατα νοτίως της Ικαρίας για άσκηση με πυρά.

Με τις δύο αυτές Navtex, η Άγκυρα έχει επί της ουσίας «κόψει» στα δύο το Αιγαίο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο newsbeast.gr, μέχρι και το μεσημέρι υπήρχε έντονη τουρκική δραστηριότητα μόνο ως προς την άσκηση της έρευνας και διάσωσης.

Η Τουρκία για τον σκοπό αυτής της άσκησης έβγαλε στο Αιγαίο μία φρεγάτα, δύο σκάφη έρευνας και διάσωσης και τέσσερις ακταιωρούς. Το πολεμικό ναυτικό παρακολουθεί τις δραστηριότητες των Τούρκων με το σύστημα επιτήρησης του Αιγαίου. Η Άγκυρα θέλοντας όμως να «ερεθίσει» ακόμα περισσότερο την Αθήνα έστειλε μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων να πετάξουν στην δεσμευμένη περιοχή.

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το «Barbaros» πραγματοποιεί ήδη έρευνες ανοιχτά των Κατεχομένων, ενώ η Άγκυρα έχει αναγγείλει διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και την πόντιση και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα μέσα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν εκχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ξένες εταιρείες.

Ο ΑΓΕΕΘΑ για την πορεία των εξοπλιστικών

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο 5ο συνέδριο για την άμυνα και την ασφάλεια «EXPOSEC-DEFENSEWORLD» «Moving toward a dynamic Defense & Security Policy» που διεξάγεται σήμερα στη λέσχη αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στην πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως με την αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχολίασε ότι η κατεύθυνση είναι να επιτυγχάνεται η βέλτιστη δυνατή αναλογία κόστους-ωφέλους και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 και στην προμήθεια 15 ελικοπτέρων Σινούκ και 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης Kiowa από υλικό των ΗΠΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις όσον αφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ενώ τόνισε ότι διερευνούμε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ