ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στις φυλακές Αγ. Στεφάνου

προσεφερε δωρεαν βιβλια και εκανε ενημερωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τ.Ο του Ποταμιού Πάτρας:
"Η φυλακή είναι ένα ακόμα κοινωνικό φαινόμενο άρα έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι μόνο από την Πολιτεία αλλά και την κοινωνία.
Δεν θέλαμε μόνο να δούμε και να ακούσουμε τους εργαζόμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα Πάτρας, αλλά και να προσφέρουμε βιβλία στους κρατούμενους. Να «δραπετεύσουν» μέσω του διαβάσματος.
610 περίπου κρατούμενοι, ¨Έλληνες και αλλοδαποί. Προσωπικό ασφάλειας, Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κοινωνιολόγος, Διοικητικό Προσωπικό, Νοσηλευτικό και Ιατρικό Προσωπικό. Μια μικρή Κοινωνία …κάπως ιδιαίτερη… Με προβλήματα , ελλείψεις και ανάγκες…
Ξέραμε ότι η κρίση έχει εντείνει την περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα. Η προστασία της ανθρώπινης αξίας όμως, πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, η οποία οφείλει να μην αγνοεί και να μην αδιαφορεί για κάποιες κοινωνικές ομάδες, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη που θα τους επιτρέψουν να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό. 
610 κρατούμενοι για διάφορα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Πολλοί περισσότεροι από την διαθέσιμη χωρητικότητα του Σωφρονιστικού Καταστήματος που κατασκευάσθηκε το 1978. 
Ηλικίες και εθνικότητες πολλές. Την ώρα της επίσκεψης κάποιοι ήταν στο Αρτοποιείο (παράγουν περίπου 700 κιλά ψωμί ημερησίως), κάποιοι στην τεχνική συντήρηση των κτηρίων, κάποιοι στον προαυλισμό τους, κάποιοι στο Σχολείο κάνοντας μαθήματα και κάποιοι με εθελοντές καθηγητές να κάνουν προετοιμασία για τις πανελλήνιες Εξετάσεις.
Με συνοδούς μας τον Προϊστάμενο Κοινωνικής Υπηρεσίας Κ. Ζέρβα, την Κοινωνιολόγο κα. Ρ. Γιάνναρο, τον Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας (ΣΔΕ) κο Γ. Αντύπα και τον υποδιευθυντή κο Μ. Καραγεωργίου, τους οποίουσ ευχαριστούμε θερμα για τη βοήθειά τους, συναντήσαμε και μιλήσαμε με  εθελοντές Καθηγητές Μαθηματικών, Αγγλικών, Πληροφορικής. Το παλιό κτίριο Γυναικείων Φυλακών και Ανηλίκων έχει πλέον αίθουσες διδασκαλίας. Αίθουσες με διαδραστικούς πίνακες, πίνακες μαρκαδόρου, Η/Υ. Βιβλιοθήκη και θεατρική σκηνή, χώρο κατασκευής ψηφιδωτών. 
Κι όλα αυτά; Απο χορηγίες ιδιωτών, ανθρώπων που εν τέλει έλυσαν το πρόβλημα, την ώρα που η πολιτεία προτιμούσε να σωπά και να απέχει.
Ο χώρος εργασίας στο σωφρονιστικό σύστημα ενέχει διάφορες δυσκολίες και απαιτήσεις, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από τις ίδιες τις συνθήκες εργασίας. Ανάμεσα στα προβλήματα των υπεράριθμων κρατουμένων, της ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης, είναι και αυτά της λειτουργικότητας των καταστημάτων κράτησης. Είναι σοβαρή η έλειψη σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. 
80 άτομα για φύλαξη 610 κρατουμένων.
Στο Ιατρείο καθημερινά πολλά περιστατικά. 40 άτομα τουλάχιστον καθημερινα επισκέπτονται το ιατρείο. Παθολόγος υπάρχει 2 φορές την εβδομάδα , 2 νοσηλευτές και ένας νοσοκόμος φροντίζουν για τις ιατρικές αγωγές, για επείγοντα περιστατικά, για σύνταξη σχετικών εγγράφων …Περιμένουν ακόμα να καλυφθεί η θέση του Ψυχίατρου…
Λίγος ο χρόνος της παραμονής μας. Δώσαμε υπόσχεση να τα πούμε σύντομα . Μάθαμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην επόμενη επίσκεψη μας. Υπάρχουν τραγικές ανάγκες και ελλείψεις σε ρούχα, υλικά ατομικής υγιεινής , παπούτσια Νο 42,43,44. 
Μια τελευταία ματιά σε ένα πίνακα στην αίθουσα του ΣΔΕ Πάτρας, τμήμα Κ. Κ Αγ. Στεφάνου:
«Ενας τοίχος δεν μπορεί να στερήσει ανθρωπιά, όνειρα και ελπίδες» 
Και το Ποτάμι θα βοηθήσει να γίνουν πράξη οι λέξεις του ανώνυμου Κρατούμενου...".
 

Διαβάστε επίσης