Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει 512 εκατ.ευρώ για το προσφυγικό

για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Αδιάθετα παραμένουν 512 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, από το Ταμείο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF), για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αυτό δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σήμερα στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, στην 122η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ο επίτροπος είπε: «Έχουν διατεθεί γύρω στα 300-350 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα και υπάρχουν ακόμη γύρω στα 512 εκατ. ευρώ αδιάθετα, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα, ως τοπικές αρχές, να συνεργαστείτε με τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να μπορέσετε να απορροφήσετε αυτά τα λεφτά, για να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στην Ελλάδα».

Επίσης σημείωσε, ότι άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν φέτος στην Ελλάδα ως ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο κ. Αγοραστός, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι «χρειάζεται σχέδιο, στόχευση, ψύχραιμες φωνές, ειλικρινής συνεργασία, αλλά και ταχύτητα. Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη, «όσα χρήματα έχει και μπορεί να διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων, χρειάζεται να διατίθενται γρήγορα και αποτελεσματικά», ενώ απευθυνόμενος στον επίτροπο, τόνισε:

«Σε χώρες που έχουν δομημένο κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις για να υλοποιήσουν έργο που μπορούν να υλοποιήσουν φορείς του δημοσίου, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χώρες του τρίτου κόσμου».

Απαντώντας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ΜΚΟ, ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές, ότι «τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, λόγω του Πλαισίου Αρχών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, δεν μπορούν να διατεθούν μέσω κρατικών καναλιών. Διατίθενται μέσω των εταίρων μας, των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», ανέφερε και εξήγησε: «Συνεργαζόμαστε κάτω από πολύ αυστηρούς όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, με πολύ λίγους, όχι όπως λέγεται στην Ελλάδα με πολλές ΜΚΟ, που πολλές απ’ αυτές δεν ξέρει κανείς από πού έρχονται. Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 200 εκατ. για τον προηγούμενο χρόνο, θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. φέτος».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης ανέδειξε τη σημασία των φιλοξενουσών κοινοτήτων (host communities) κι όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μας, στην ανθρωπιστική κοινότητα είναι μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα να κάνουμε αυτήν την περιβόητη συμφιλίωση μεταξύ host and refugee communities». Στο σημείο αυτό δήλωσε: «Είχαμε φωτεινά παραδείγματα στην Ελλάδα, φιλοξενίας και αποδοχής του προσφυγικού κόσμου. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι χωρίς τη συνεργασία του απλού ανθρώπου, καμία πολιτική δεν μπορεί να φθάσει στο απόγειο της εφαρμογής της», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης