Ο θυελλώδης έρωτας του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ

Το 1906 αυτές οι δύο σπουδαίες προσωπικότητες... συναντήθηκαν

Άγγελος Σικελιανός. Μια υπέροχη προσωπικότητα αυτή  του Λευκαδίτη ποιητή και στενού φίλου του Καζαντζάκη. Του μελετητή αρχαίας ιστοριογραφίας, του μεγάλου οραματιστής ενός οικουμενικού ιδεώδους, που βασιζόταν στη Δελφική Ιδέα.
Εύα Πάλμερ. Αμερικανίδα η οποία σπούδασε αρχαιολογία στην Αμερική και στο Παρίσι. Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει εκπληκτικά  λογοτεχνικά μυαλά της εποχής της, ανάμεσά τους και ο Όσκαρ Ουάιλντ.

Το 1906  αυτές οι δύο σπουδαίες προσωπικότητες... συναντήθηκαν... Αμέσως κατάλαβαν ότι ταίριαζε ο ένας με τον άλλο τόσο πολύ... Γεννήθηκε μεταξύ τους ένας μεγάλος έρωτας που τους οδήγησε σε γάμο, ένα χρόνο αργότερα.


Ο Άγγελος και η Εύα απέκτησαν ένα γιο. Μπορεί κάποια στιγμή οι δρόμοι τους να χωρίστηκαν, κατάφεραν όμως να φέρουν εις πέρας το μεγάλο όνειρο του ποιητή. Τις Δελφικές Γιορτές.

Αλλά ας ξεκινήσουμε την ιστορία τους από την αρχή...

«Στον Άγγελο αγαπάω…»

«Στον Άγγελο αγαπάω τη χώρα του, το λαό του, τη γλώσσα του, και πιο πολύ τα όνειρά του. Η τιμωρία μου είναι πως δεν τον αγαπώ. Η δικιά του τιμωρία είναι πως του είπα ψέματα, και πως του είπα ότι νοιάζομαι περισσότερο γι’ αυτόν παρά για σένα[…] Κράτησέ με τώρα αν μ’ αγαπάς όπως εγώ σε κρατώ, φύλαξε τα γράμματά μου, που τα’ αγαπώ πάνω από όλα, φρόντισε τον εαυτό σου και πίστεψε πως η αγάπη για την οποία σου έγραψα ήσουν εσύ…»

Το παραπάνω γράμμα είνει της Εύα Πάλμερ προς τη στενή φίλη και ερωμένη της, Νάταλι Μπάρνεϊ, ότι θα παντρευτεί τον αγαπημένο της, Άγγελο Σικελιανό και θα μετακομίσει μόνιμα στην Ελλάδα.


Τον Αύγουστο του 1906, η Εύα Πάλμερ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, μαζί με τον Ρεϊμόνδο Ντάνκαν, που είχε γνωρίσει ενώ έμενε στο Παρίσι. Μαζί της ήταν και η σύζυγος του Ρειμόνδου και αδελφή του Άγγελο, η Πηνελόπη Σικελιανού.
Η Εύα, μπορεί να έγραψε αυτά τα λόγια στην ερωμένη της, ωστόσο, γοητεύτηκε τόσο πολύ από τον Άγγελο και θα λέγαμε ότι ο ένας ερωτεύτηκε τον άλλον παράφορα. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1907, για την ακρίβεια 13 μήνες μετά τη γνωριμία τους, τελέστηκε ο γάμος του ζευγαριού στο Μέιν της Αμερικής.

`Ηταν το 1927 όταν ανέβηκε η αρχαία τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» και τρία χρόνια αργότερα, το 1930 ανέβηκαν οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Και τα δύο, μέσα στο πλαίσιο των «Δελφικών Εορτών» του Άγγελου Σικελιανού.
Σκοπός του σπουδαίου ποιητή, ήταν να αναβιώσει το αρχαιοελληνικό πνεύμα, καθώς είχε επηρεαστεί αρκετά από τη μελέτη του έργου αρχαίων ποιητών, κυρίως του Πινδάρου και του Ομήρου, όπως και Πυθαγόρειων και λυρικών ποιητών. Επιθυμία του Σικελιανού, ήταν με βάση την αρχαία Ελλάδα και πνευματικό κέντρο τους Δελφούς, να πραγματοποιήσει μια σύγχρονη παράδοση που θα οδηγούσε στην ενότητα και την ειρήνη όλων των λαών.

Το όραμά του ήταν η λεγόμενη  «Δελφική Ένωση», αλλά και το «Δελφικό Πανεπιστήμιο» που θα έκανε γνωστές και θα συνέδεε όλες τις παραδόσεις των χωρών.

Δεν θα υπήρχε καμία καμία κρατική παρέμβαση και χρηματοδότηση. Όλες οι αρχαίες παραστάσεις έγιναν  με την οικονομική βοήθεια της Εύας. Εκείνη, είχε κληρονομήσει ένα μεγάλο ποσό από τον πατέρα της και θέλησε να ενισχύσει το έργο του αγαπημένου της με το να το  χρηματοδοτήσει. Ανέλαβε, την σκηνοθεσία, τη διδασκαλία της μουσικής, την χορογραφία, τα κοστούμια καθώς και να διεκπεραιωθεί  το τεράστιο γραφειοκρατικό έργο.

Της Εύα Πάλμερ της άρεσε να ντύνεται σαν αρχαία Ελληνίδα.

Δυστυχώς, η προσπάθειά τους, δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση.

Ο Άγγελος, πικραμένος έριξε κατά κάποιο τρόπο το άδικο στην Εύα, λέγοντας πως μια γυναικεία σκηνοθεσία ήταν αυτό που είδε ο κόσμος ως αρνητικό...

Η απογοήτευση της χρεοκοπημένης Εύας ήταν μεγάλη κι αποφασίζει, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Άφησε όμως και τον Άγγελο που την απατούσε.
Η Εύα επέστρεψε στην Αμερική και ο Σικελιανός παντρεύτηκε την Άννα Καραμάνη, διατηρώντας φιλική σχέση με την πρώην σύζυγό του.

Η Πάλμερ συνέχισε να  τον στηρίζει αναζητώντας στην Αμερική χρηματοδότες για τη συνέχιση των «Δελφικών Εορτών». Επίσης, μέσα  από διαλέξεις και άρθρα προωθούσε τη Δελφική Ιδέα.

Κατά τη διάρκεια δε  της Κατοχής η  Εύα στήριζε οικονομικά τον Άγγελο και τη νέα του σύζυγο...

Τρία χρόνια αργότερα, η Πάλμερ μαζί με τον Χένρι Μίλερ υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Σικελιανού για το Βραβείο Νόμπελ...

Το 1950 ο Σικελιανός καταφέρνει να αποσπάσει χρηματική επιχορήγηση για την αναβίωση των «Δελφικών Εορτών» και η Εύα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν κατάφερε όμως γιατί δεν της εξέδωσαν διαβατήριο...  Ήρθε στην Ελλάδα αφού είχε φύγει από τη ζωή ο  Σικελιανός.
Η τραγική ειρωνία ήταν ότι η Πάλμερ υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ παρακολουθούσε στους Δελφούς τον «Προμηθέα Δεσμώτη», στις 4 Ιουνίου του 1952.
Ο τάφος της βρίσκεται  δίπλα στον Άγγελο Σικελιανό στους Δελφούς, ο οποίος είχε φύγει σχεδόν ένα  χρόνο νωρίτερα, στις 19 Ιουνίου 1951.

Μια ιδιαίτερη σχέση, μια αγάπη που όπως όλα έδειξαν, δεν έσβησε ποτέ...

KLIK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ