Ολοκλήρωσαν οι εκπαιδευτικοί την πρακτική τους επιμόρφωση - Ποια τα επόμενα βήματα

παρακολουθώντας το χειμερινό σχολείο χοροθεάτρου στην εκπαίδευση…

Ολοκληρώθηκε ο Κύκλος πρακτικών επιμορφώσεων του Χειμερινού Σχολείου «DAS- Το Χοροθέατρο στην Εκπαίδευση» το οποίο υλοποιήθηκε στην Αίθουσα Τύπου του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στις 3-5 Φεβρουαρίου 2017 και 3-5 Μαρτίου 2017, πρόγραμμα το οποίο συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται για τα σχολικά έτη 2016-2018 σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, επιμορφώνονται εκπαιδευτικοί σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, εφαρμόζουν το πρόγραμμα στις σχολικές μονάδες που ανήκουν και τα αποτελέσματα αυτού θα έχουμε την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουμε στο 7ο DAS Φεστιβάλ Χοροθεάτρου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαΐου 2017, στην Πάτρα. 

dsc09626.jpg

Ιδιαιτέρως σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι παρά το γεγονός του ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων στο εν λόγω πρόγραμμα ήταν εντελώς προαιρετική και ο προγραμματισμός των πρακτικών μαθημάτων Παρασκευές εκτός σχολικού ωραρίου και Σαββατοκύριακα, ο αριθμός των ενδιαφερομένων σχολικών μονάδων ξεπέρασε κατά πολύ τον αναμενόμενο, ενώ οι  εκπαιδευτικοί που τελικώς συμμετείχαν στο πρόγραμμα (κατόπιν συνέντευξης επιλογής) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, θέτοντας τον πήχη ακόμη υψηλότερα για τα αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος στους μαθητές που το παρακολουθούν. 

dsc0037.jpg

Στην επιμόρφωση δίδαξαν οι: 

Δρ. Μάρω Γαλάνη: Χορογράφος - Πανεπιστημιακός.

Βλαχάκη Συγκλητική: Θεατρολόγος - ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Βλάχος Γιάννης: Εκπαιδευτικός - Εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού.

Βουρδέρη Μαριεντίνα: Θεατρολόγος - performer DERIDAncetheatre Ensemble.

Δουλουκιτάκη Βούλα: Μηχανολόγος Μηχανικός -performer DERIDAncetheatre Ensemble.
Ράπτη Έφη: Εκπαιδευτικός - μέλος netDAS.

dsc09659.jpg

Η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος κ. Γαλάνη Μάρω με την ολοκλήρωση του Χειμερινού Σχολείου δήλωσε: «Το Χειμερινό Σχολείο «DAS- Το Χοροθέατρο στην Εκπαίδευση» αποτελεί  προώθηση  της έρευνας που διεξάγομε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Περιεχόμενο των μαθημάτων του Χειμερινού Σχολείου DAS αποτελούν τα  εργαλεία που προέκυψαν τόσο από αυτήν την τετραετή συνεργασία όσο κι από σπουδή και έρευνα χρόνων στο αντικείμενο. Τα αποτελέσματα, οι πρακτικές και η θεωρητική τεκμηρίωση της μεθόδου, προσφέρονται για ένα ζωντανό και βιωματικό διάλογο στην ομάδα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί διευκολύνονται να δοκιμάσουν τα εργαλεία και να οδηγηθούν  σε νέες κινητικές προσεγγίσεις, χωροταξίες και συνθέσεις. Για τη μέθοδο DAS μελετήσαμε και αξιοποιούμε στην εκπαίδευση τους τρόπους με τους οποίους το θέατρο επαναπροσδιορίζεται μέσα από το χορό. Αυτή η νέα ματιά, που διερευνά τα κοινά και τις διαφορές τους, αποσκοπεί μέσα από τη συνεύρεση να φτάσει στην  αναγέννηση τους, τη δημιουργία σύγχρονου λεξιλογίου της  χοροθεατρικής τέχνης. Ακλόνητη είναι η εστίαση μας στο σώμα. Αυτού που νοηματοδοτεί την εικόνα, σημαδεύει στην καρδιά και στο μυαλό τα θέλγητρα του ορατού, του πραγματικού και έρχεται να ενεστωποιήσει την απουσία. Έτσι ώστε το φαντασιακό, το απόν, εκείνο που δεν γίνεται να ειπωθεί, να δειχθεί. Αυτή η λειτουργία φορά και συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους. Η έκταση της απόλυτης μετοχής των εκπαιδευτικών, το χάρισμα της επικοινωνίας στο βλέμμα, στο χαμόγελο, στη φωνή, στη χειρονομία, στην κίνηση  ήταν για μένα και τους συνεργάτες μου αποκάλυψη!  

dsc00378.jpg

Αγαπάνε εύκολα, να ξέρετε. Ωσάν τα «παιδιά» τους, αυτά στα οποία μαθαίνουν «γράμματα» είναι οι δάσκαλοι.».

Η οργανωτικά υπεύθυνη του προγράμματος από την ΠΔΕΔΕ κ. Σαρλή Έλενα ευχαρίστησε το σύνολο των εκπαιδευτικών για την προσπάθεια που κατέβαλαν στο Χειμερινό Σχολείο αλλά και για τη δέσμευση από πλευράς τους υλοποίησης ενός προγράμματος κίνησης και έκφρασης μέσα από καινοτόμες διδακτικές μεθόδους που προάγει τη δημιουργικότητα, την ευεξία, την άσκηση, την τέχνη, τη συνεργασία, την έκφραση, την αυτογνωσία και την αυτενέργεια 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ