Τα "μούσκεψε" ο καιρός για την Πατρών - Κορίνθου - Η επιστολή της Ολύμπιας Οδού και η άρνηση του Υπουργείου

Στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών διαφορών το αίτημα μετά την άρνηση του Υπουργείου

Επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών, φέρεται να έχει αποστείλει η Ολύμπια Οδός, με την οποία ζητά παράταση μιας εβδομάδας για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών - Κορίνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παραχωρησιούχος επικαλείται λόγους ανωτέρας βιας, που κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση των εργασιών για επτά συνεχείς ημέρες, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου το χρονικό διάστημα 6 έως 12 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Υποδομών φέρεται να έχει απαντήσει κατ’ αρχάς αρνητικά στο αίτημα που κατέθεσε η κοινοπραξία, το οποίο όμως θα εξεταστεί από αρμόδια επιτροπή για την επίλυση της διαφοράς, στην οποία ορίστηκε ως πραγματογνώμονας και γνωστός μετεωρολόγος της ΕΜΥ.

Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό μέχρι τα τέλη ∆εκεµβρίου οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και δεν δηµιουργήθηκε κανένα πρόβληµα στην εκτέλεση των εργασιών λόγω καιρού. Παρ’ όλα αυτά η πρόοδος του Εργου δεν ήταν κατά την περίοδο αυτή σύµφωνη µε το Χρονοδιάγραµµα Στόχου και οι καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί έως τα τέλη Νοεµβρίου 2016 από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό (…) είναι σηµαντικές». Ωστόσο το υπουργείο Υποδομών απάντησε από την πλευρά του ότι καμία παράταση δεν µπορεί να χορηγηθεί στη δηλωθείσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ηµεροµηνία λειτουργικής ολοκλήρωσης του Αυτοκινητόδροµου, όπως αυτή περιλαµβάνεται στην από 25-07-2016 Συµφωνία, αφού όπως είναι γνωστό η χώρα μας θα κινδυνεύει με επιστροφή χρηματοδοτήσεων που διατέθηκαν για το έργο. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες ίσως και να «κλείσουν τα μάτια» σε τμηματικές ατέλειες του οδικού άξονα που όμως δεν θα επηρεάζουν την λειτουργική κυκλοφορία και την ασφάλεια της Πατρών - Κορίνθου και πέραν της 31ης Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι τέσσερα είναι τα σημεία που θα μείνουν σε εκκρεμότητα για μερικούς ακόμα μήνες.

>Στο τμήμα Αιγίου - Παναγοπούλας (περιοχή Καμάρες) εκκρεμεί απαλλοτρίωση 500 μέτρων.

>Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η περιοχή Αραχωβίτικων στο τμήμα Παναγοπούλας-Ρίου ενώ λόγω εργασιών της αρχαιολογίας, μετατίθεται το χρονοδιάγραμμα και για την περιοχή Καμάρι, ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και στο Δερβένι.

>Για τα τέλη του χρόνου προγραμματίζεται άλλο ένα δύσκολο σημείο που είναι ο κόμβος του Ρίου, το μοναδικό τμήμα αυτοκινητόδρομου που παίρνει τόσο μεγάλη παράταση.

Ωστόσο, οι εκκρεμότητες φαίνεται ότι δεν τελειώνουν με αυτά τα τέσσερα σημεία, αφού πηγές της παραχωρησιούχου αλλά και της κατασκευής, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, να μην προλάβει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα η επίστρωση του οδοστρώματος με τον αντιολισθηρό τάπητα σε τμήματα του έργου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προηγήθηκαν τον χειμώνα.

Πάντως, αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι δοκιμές στις σήραγγες της Παναγοπούλας και οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την αρμόδια Διοίκηση Αρχής Σηράγγων του υπουργείου Υποδομών.

Εκτιμάται ότι οι σήραγγες Παναγοπούλας θα είναι σε ετοιμότητα έως τις 20 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης