Η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Υεμένη βυθίζεται σε μια όλο και πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση κι αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού σε λίγους μήνες εάν δεν γίνει τίποτα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, ο Στίβεν Ο' Μπράιεν.
«Η σύρραξη στην Υεμένη συνιστά αυτή τη στιγμή την πιο επείγουσα κρίση για τη διατροφική ασφάλεια στον κόσμο», τόνισε ο Ο' Μπράιεν μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Αν δεν υπάρξει επείγουσα ανάληψη δράσης, ο λιμός είναι πιθανό σενάριο μέσα στο 2017».
Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 80% του πληθυσμού της Υεμένης, χρειάζεται βοήθεια σε τρόφιμα. Εξ αυτών, δύο εκατομμύρια χρειάζονται επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα για να επιβιώσουν, πρόσθεσε ο βρετανός διπλωμάτης.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα παιδιά: 2,2 εκατομμύρια πάσχουν από υποσιτισμό, ένας αριθμός αυξημένος κατά 53% σε σύγκριση με το 2015.
«Συνολικά η μοίρα των παιδιών παραμένει ζοφερή: ένα παιδί μικρότερο των 10 ετών πεθαίνει κάθε 10 λεπτά από αιτίες που μπορούσαν να αποφευχθούν», υπογράμμισε ο Ο' Μπράιεν.
Το κλείσιμο του αεροδρομίου της Σαναά επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση για τους αμάχους, καθώς δεν μπορούν πλέον να παραδίδονται φάρμακα αεροπορικώς και οι Υεμενίτες δεν έχουν καμιά δυνατότητα να αναζητήσουν ιατρικές φροντίδες στο εξωτερικό.
Τα αποθέματα σιταριού στην Υεμένη ενδέχεται να εξαντληθούν μέσα σε λίγους μήνες, καθώς οι ξένες τράπεζες δεν δέχονται πλέον να συναλλάσσονται με τράπεζες της χώρας αυτής.
Η Υεμένη εξαρτάται σχεδόν πλήρως για τον εφοδιασμό της από τις εισαγωγές, μεγάλο μέρος των οποίων γίνεται μέσω του λιμανιού Χοντάιντα, το οποίο βομβαρδίστηκε από τη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας το 2015.
Σύμφωνα με τον Ο' Μπράιεν, η συμμαχία διέταξε ένα πλοίο που μετέφερε τέσσερις κινητούς γερανούς για το συγκεκριμένο λιμάνι να αποχωρήσει από τα χωρικά ύδατα της Υεμένης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει την έγκριση του Ριάντ για την παράδοση νέου εξοπλισμού.
Οι γερανοί αυτοί θα επέτρεπαν να αυξηθούν οι δυνατότητες εκφόρτωσης του λιμανιού--και ειδικότερα, της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται διά θαλάσσης.
Ο ΟΗΕ καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη για να καταστεί δυνατή η διανομή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και να ξαναρχίσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 10.000 αμάχους αφότου μπήκε στην τελευταία του φάση, το 2015, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.