Μια ακόμη ποινική δίωξη για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.
Ο επιχειρηματίας, που είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson, διώκεται τώρα για τα αντισταθμιστικά της προμήθειας των 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό στρατό.
Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά στο αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και στρέφεται κατά του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ, Σπύρου Τραυλού, καθώς και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.
Για ηθική αυτουργία στην απιστία διώκονται ο Θωμάς Λιακουνάκος, πρόεδρος της εταιρείας SONAK και ο διευθύνων σύμβουλος αυτής, Ηλίας Αρκουμανέας.
Η δικογραφία απεστάλη και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Ακόμη κι αν προκύψουν βέβαια βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αυτές έχουν παραγραφεί.
Τα αντισταθμιστικά
Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε μετά τα στοιχεία της επίμαχης σύμβασης που έστειλε στις αρχές το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από αυτή πρόεκυψαν όροι, κατά τους εισαγγελείς, δυσμενείς για το δημόσιο, καθώς μείωναν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα έπρεπε η προμηθεύτρια εταιρεία να υλοποιήσει.
Όπως διαπιστώθηκε, η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε τα 6 εκατ. ευρώ κι έτσι η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία, αυτή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.
Ένα από τα προγράμματα που είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Λιακουνάκου προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου.
Πηγή: enikos.gr