Στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2017 θα διεξαχθεί, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, η διημερίδα ΕΝΔΟΡΑΜΑ ’16. Η ετήσια αυτή εκδήλωση καλύπτει όλα τα γνωστικά πεδία της Ενδοκρινολογίας και χαρακτηρίζεται από την παρουσίαση των πλέον ενδιαφερόντων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία τη χρονιά που πέρασε.
Οι εισηγητές θα παρουσιάσουν τα, κατά την εκτίμηση τους, σημαντικότερα άρθρα με κριτήρια την κλινική εφαρμογή, αλλά και την ερευνητική παραγωγή της γνώσης. Η πρωτότυπη αυτή ιατρική διημερίδα διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στην επιστημονική κοινότητα της Ενδοκρινολογίας. Κάθε χρόνο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία του Ιανουαρίου, εκατοντάδες ενδοκρινολόγοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται στην Πάτρα για να συζητήσουν τις δημοσιεύσεις και τις νεώτερες επιστημονικές εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε.
Τις επιστημονικές εργασίες της διημερίδας συμπληρώνει κάθε χρόνο το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ», μια, παράλληλη της διημερίδας, πολιτιστική δράση, με σαφή θεματικό άξονα κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής να βγουν από τα όρια της επιστήμης, να «συνομιλήσουν» με την κοινωνία με έναν διαφορετικό τρόπο.
Το Π.Ε. εφέτος αφιερώνει τον κεντρικό του άξονα γύρω από τα θέματα του σωφρονισμού. Στην τελετή έναρξης (Παρασκευή, 27/1/2017, ώρα 21.00) διοργανώνεται στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Σωφρονιστικό σύστημα και ανθρώπινα δικαιώματα», την οποία θα συντονίσει ο Μαρίνος Σκανδάμης, Δρ Νομικής - Δικηγόρος, π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ εισηγητές θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης και ο δημοσιογράφος, τ. σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Λάμπρου. Παράλληλα, στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με θέμα «Mandare a Patrasso», υπό την επιμέλεια της ιστορικού Ανδρονίκης Χρυσάφη, όπου παρουσιάζονται οι φυλακές και οι χώροι σωφρονισμού της πόλης από την οθωμανική περίοδο μέχρι και σήμερα. Οθωμανικά και μεσαιωνικά κάστρα, νεοκλασικές επαύλεις, ιστορικά κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παιδικές κατασκηνώσεις και σχολεία, αποθήκες, αλλά και αυτά καθεαυτά σωφρονιστικά καταστήματα, φιλοξένησαν ποινικούς και πολιτικούς κρατουμένους, αντιστασιακούς και πατριώτες την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής, ενηλίκους και ανηλίκους, Έλληνες και ξένους υπηκόους μιας πολυεθνικής κοινωνίας, λόγιους που καταδικάστηκαν για τη σατυρική τους ποίηση, επώνυμους πολίτες και θεσμικούς παράγοντες που τέθηκαν σε περιορισμό για την ιδεολογία τους… Η είσοδος στην τελετή έναρξης και στην ιστορική έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.