Ένας θίασος « Εν...εξάλλω» καταφθάνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα- Η Ελένη Γιαννακάκη εξηγεί στο tempo24.gr το «γιατί»

μια γεύση από το νέο ύφος που επιβάλλει στο θέατρο ο ίδιος ο καιρός

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Ο Θίασος είναι «Εν Εξάλλω» και θα το αποδείξει το Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, στις 21.30 στο Λιθογραφείο της Πάτρας με ένα «ΑΛΜΑΝΑΚ» που αλιεύει από το μέλλον την πορεία των ήδη δρομολογημένων πραγμάτων. Το θεατρικό έργο της Μαριάννας Κάλμπαρη, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, είναι ένα βιβλίο αναμνήσεων, μια καταγραφή ημερομηνιών που αξίζει να μείνουν στην ιστορία, μια πρόσκληση για απάντηση στο ερώτημα «επιβίωση ή ζωή;».

Υπό μία έννοια, είναι ένας καθρέφτης απέναντί μας που μας θυμίζει πόσο αλλάξαμε, μας εφιστά την προσοχή στα σημάδια της παραμόρφωσης και μας δίνει μια γεύση από το νέο ύφος που επιβάλλει στο θέατρο ο ίδιος ο καιρός.

Η Έλενα Γιαννακάκη, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής ''Μαίρη Βογιατζή-Τράγκα'', μου μιλάει για το πώς βρέθηκε από τη λογιστική στη σκηνή, μου εξηγεί γιατί αυτός ο θίασος νέων ηθοποιών είναι «Εν Εξάλλω» και πόσο ο δρόμος των νέων ηθοποιών σε αυτό τον τόπο μοιάζει λίγο με ...Οδύσσεια.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ «ΑΛΜΑΝΑΚ;»

«Το πραγματικό''Αλμανάκ'' περιγράφει ένα τέυχος ή βιβλίο που δημοσιεύεται κάθε τέλος ενός χρόνου ή σεζόν και εμπεριέχει τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές για ένα θέμα-μπορεί να είναι τηλεοπτικό,κινηματογραφικό,κ. α. ή απλά ένα γενικό.Είναι ένα είδος ημερολογίου δηλαδή που αναφέρει διάφορες πληροφορίες ανά τον κόσμο που αξίζει να θυμόμαστε. Το ''ΑΛΜΑΝΑΚ'' που εμείς παρουσιάζουμε θέλουμε να εμπεριέχει τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας,ημερομηνίες που σκοπό έχουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να παροτρύνουν σε δράση. Είναι αυτές οι σημαντικές αναμνήσεις που πρέπει να κρατήσουμε ώστε να μάθουμε από αυτές και να καταλάβουμε τι πρέπει να αλλάξουμε σε ό,τι κάνουμε μέχρι τώρα»

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

«Κατ'αρχάς μπορεί να ακούσει ημερομηνίες και γεγονότα που έως τώρα δεν γνώριζε ή δεν είχε δώσει την ανάλογη σημασία και τα οποία έχουν σημαδέψει την ανθρώπινη ιστορία,όπως κι εμείς συλλογιστήκαμε ξανά τέτοιες στιγμές που άφησαν το στίγμα τους...Στη συνέχεια,γίνεται θεατής καθημερινών καταστάσεων (πολύ συχνά τραγικών)τις οποίες-αν δεν ζει ήδη ο ίδιος-σίγουρα μπορεί να ταυτιστεί έως έναν βαθμό καθώς αφορούν όλα τα είδη των ανθρώπινων σχέσεων και πώς αυτές έχουν επηρεαστεί απ'την κρίση των τελευταίων χρόνων.

Μέσα απ'την αναπαράσταση όλων αυτών,ο θεατής γίνεται παρατηρητής της ζωής και της κοινωνίας και ίσως έτσι παρακινηθεί για να συμβάλλει κι εκείνος σε ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής μέσα σε αυτήν».

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ;

«Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσουν να καταγράφονται ''άσχημες''ημερομηνίες.... δυστυχώς!Όσο αισιόδοξα κι αν οφείλουμε να οραματιζόμαστε και να ελπίζουμε για το μέλλον μας,η πραγματικότητα είναι απογοητευτική στην πλειονότητα των συμπερασμάτων...Παρ'όλα αυτά,η ζωή πάει μπροστά κι εμείς(πρωτίστως)οι νέοι πρέπει να παλεύουμε ενάντια στα εμπόδια που πάντα θα υπάρχουν».

Η ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ

«Όλοι μας στην παράσταση περνάμε από διάφορους ρόλους, με έναν βασικό στον καθένα.Ο δικός μου είναι αυτός μιας εκπροσώπου εταιρείας ύδρευσης στο (κοντινό ίσως;) μέλλον όπου όλα πια έχουν ιδιωτικοποιηθεί και όπου πλέον οι συνθήκες διαβίωσης έχουν φτάσει στο χείριστο σημείο.Γι'αυτό και γίνονται ακραίες διαπραγματεύσεις έως και για επανασύνδεση κομμένου νερού...

Είναι ρόλος που από την πρώτη στιγμή μου κέντρισε το ενδιαφέρον,τόσο για την ακρότητα και την αδιαλλαξία που περιγράφει όσο και για το πόσο κοντά φαίνεται ότι πλησιάζει μια τέτοια κατάσταση..»

ΓΙΑΤΙ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ...«ΕΝ ΕΞΑΛΛΩ»

«Ο θίασός μας δημιουργήθηκε το 2013,αρχικά με το 1/3 των σημερινών μελών και ξεκίνησε τη δράση του με δικό μας έργο,μια μαύρη κωμωδία. Έκτοτε έχουμε στήσει τρεις παραγωγές στις οποίες έχω συνεργαστεί είτε ως ηθοποιός είτε στην εκτέλεση παραγωγής.

Το όνομα το εμπνευστήκαμε από την τότε..σύσταση του θιάσου,καθώς βρισκόμασταν''εν εξάλλω καταστάσει''..!Καινούρια δουλειά,καινούριο έργο,καινούριες συνεργασίες-καταλαβαίνετε..!»

ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ...ΗΘΟΠΟΙΟΣ

«Η αλήθεια είναι πως ο δρόμος ήταν απ'την αρχή προς το θέατρο..Πρώτα ερασιτεχνικά και στη συνέχεια σε σχολή,ανέκαθεν ήξερα ότι ήθελα να εργαστώ ως ηθοποιός.Η λογιστική υπήρχε απλώς σαν..εναλλακτική σε περίπτωση που οι καταστάσεις δυσκολέψουν κατά πολύ..!»

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη η πορεία μου ως τώρα στο θέατρο,παρ'όλα αυτά έχω μόνο όμορφες συνεργασίες να ανακαλέσω.Θα ξεχωρίσω την παρούσα παράστασή μας,το''ΑΛΜΑΝΑΚ''καθώς αποτελεί την πιο συνειδητή,οργανωμένη και μεστή παραγωγή μας.Θεωρώ πως είναι τόσο επίκαιρη και ταυτόχρονα διαχρονική στο θέμα της που θα μπορούσε να παίζεται αυτούσια για πολλά χρόνια.»

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΑΙ Ο ...ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ  ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Όπως σε όλα τα επαγγέλματα,έτσι και στα καλλιτεχνικά ο δρόμος έχει πολλά εμπόδια.Κακά τα ψέματα είμαστε τυχεροί που μέσα από τις φιλίες και τις συναναστροφές μας στις σχολές μπορέσαμε να βρούμε ανθρώπους με κοινές απόψεις και στόχους κι έτσι να συνεργαστούμε με ένα υπέροχο αποτέλεσμα.Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντοτε χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι νέοι θα πρέπει να απογοητευόμαστε και να τα παρατάμε».

ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

«Θα ήθελα να έχουμε όλοι τη δυνατότητα να''δοκιμαστούμε''σε αυτό που ονειρευόμαστε να κάνουμε,με όποιες θυσίες ή δυσκολίες ακόμη και αποτυχίες που μπορεί να έρθουν,όμως να έχουμε τη δυνατότητα αυτή...Να ζήσουμε,να δοκιμάσουμε,να ζοριστούμε-όλα αυτά μόνο κέρδος θα είναι για μας».