ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ: Μπαράζ ερωτήσεων θέτει ο Θεοδωρος Ντρίνιας στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με καταιγισμό ερωτήσεων προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, ο επικεφαλής της παράταξης "Κοινοτικόν", Θεόδωρος Ντρίνιας.

Συγκεκριμένα αφορούν στην λειτουργία των Αστικών συγκοινωνιών στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα, στην κανονιστική απόφαση χρήσης πεζοδρόμων και πλατειών στο ιστορικό κέντρο, αλλά και στην ασφαλή πρόσβαση σε σχολεία, αναφέροντας την κατάσταση του στο 62ο Δημοτικό Σχολείο και 49ο Νηπιαγωγείο (κοντά στην περιοχή «Δάφνες»)

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε το Δημοτικό μας Συμβούλιο συνεδρίασε πέρυσι ειδικά για το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις – προτάσεις προς το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας. Η παράταξή μας, ούτως ή άλλως με μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια είχε συλλέξει υπογραφές για ένα πλήρες πακέτο αιτημάτων προς το Αστικό ΚΤΕΛ. Απ’ όλες τις προτάσεις που ψηφίστηκαν φαίνεται, προς το παρόν, να υιοθετήθηκε από το Αστικό ΚΤΕΛ μόνο η έκδοση μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών από 8/1/2017, αξίας 60 και 75 ευρώ ανά ζώνη. Καμία αντίδραση για το ζήτημα του ενιαίου εισιτηρίου 1,5 ώρας ή για τη μείωση του χαρατσιού των 2 ευρώ αν εκδίδεται εισιτήριο μέσα στο λεωφορείο. Καμία πληροφόρηση για το ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ και της αναδιοργάνωσης στάσεων και δρομολογίων που η ίδια η δημοτική αρχή είχε προτείνει.

Ως εκ τούτου, και επειδή θεωρούμε το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών σημαντικότατο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και ποιότητας ζωής ζήτημα, ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο αν έχει κάποια άλλη πληροφόρηση για τα υπόλοιπα αιτήματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και πώς σκοπεύει να τα επαναπροωθήσει για συζήτηση στη Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Α. Η πρόσβαση στο 62ο Δημοτικό Σχολείο και 49ο Νηπιαγωγείο (κοντά στην περιοχή «Δάφνες») γίνεται από την οδό Αρήτης, η οποία είναι χωματόδρομος. Είναι κατανοητό, ότι ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα με το βαρύ καιρό η πρόσβαση των παιδιών των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι δύσκολη αφού ο δρόμος μετατρέπεται σε λασπότοπο. Αλλά και τους ανοιξιάτικους μήνες (κυρίως τον Μάιο και τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού) αρχίζει το πρόβλημα με τη σκόνη, η οποία επηρεάζει σοβαρότερα τα παιδιά με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού. Ρωτάμε τον αρμόδιο για τα τεχνικά έργα αντιδήμαρχο αν έχει προβλεφθεί κατά προτεραιότητα η ασφαλτόστρωση της συγκεκριμένης οδού για να βελτιωθεί η ποιότητα της πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ

Από το Μάρτιο του 2016 δημοσιοποιήθηκε ότι η Δημοτική Αρχή προτίθεται να φέρει προς συζήτηση κανονιστική απόφαση χρήσης πεζοδρόμων και πλατειών στο Ιστορικό Κέντρο Πάτρας που θα θέτει κανόνες χρήσης αυτών των χώρων. Σε προφορική ερώτησή μας στις αρχές καλοκαιριού για το χρόνο που θα κατατεθεί η πρότασή σας σε συζήτηση, λάβαμε την απάντηση ότι «θα γίνει πολύ σύντομα». Τρεις μήνες μετά, με νέα γραπτή ερώτησή μας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη της καθυστέρησης και απάντησε «πολύ σύντομα» ενώ πριν τις γιορτές σε συνεχείς προφορικές ερωτήσεις προς τον αντιδήμαρχο και τον ίδιο το Δήμαρχο δεν λάβαμε καμιά απολύτως απάντηση. Κι ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και ημερίδες για το ζήτημα (ΤΕΕ), το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωρίζει τίποτε ακόμη για τη διάταξη-φάντασμα, ενώ σε χθεσινό ρεπορτάζ εφημερίδας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πάλι βάζει σε ορίζοντα «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες» την παρουσίαση του κανονισμού! Και όλα αυτά ενώ: α) φέρεται να έχει λήξει η προηγούμενη κανονιστική διάταξη, β) οι κάτοικοι σε περιοχές που υπάρχει θέμα αρμονικής συμβίωσης με τα καταστήματα αναψυχής είναι ανήσυχοι καθώς δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για τη νέα εαρινή-θερινή σεζόν και ετοιμάζονται για νέο γύρο αγρύπνιας ή δυσκολίας πρόσβασης στα σπίτια τους και γ) τέλος, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης αναψυχής και οι δεκάδες εργαζόμενοι σε αυτά, ιδιαίτερα σε περιοχές που ο νέος κανονισμός, σύμφωνα με φήμες (καθώς εμείς σαν παράταξη τίποτε επίσημο δεν έχουμε δει), πρόκειται να απαγορεύσει ή περιορίσει αυστηρά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, μένουν μετέωροι καθώς δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν σε 3-4 μήνες από σήμερα.

Για αυτούς τους λόγους, κα Πρόεδρε, ρωτάμε για πολλοστή φορά τον ίδιο το Δήμαρχο, πότε θα έρθει σε συζήτηση η εν λόγω κανονιστική διάταξη και περιμένουμε μια σαφή απάντηση, 10 μήνες μετά την παρουσίαση του ζητήματος από την ίδια τη δημοτική αρχή! Ελπίζουμε να γίνεται κατανοητό ότι η παράταση του θέματος και απαντήσεις του τύπου «πολύ σύντομα» αποτελούν, επαναλαμβάνουμε 10 μήνες μετά, σημάδι εμπαιγμού των παρατάξεων, των κατοίκων και των επαγγελματιών και εργαζομένων.

Β. Στην οδό Μαραθωνομάχων στην Εγλυκάδα, από το φανάρι με τη λεωφόρο Κ. Τσάτσου και μέχρι το ύψος των Μυροφόρων δεν υπάρχει καθόλου πεζοδρόμιο παρά μόνο έξω από νέο-αναγερθείσα οικοδομή. Στο τμήμα αυτό βρίσκεται το Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο αλλά και οι νέες εργατικές κατοικίες, οπότε η κίνηση πεζών είναι σημαντική, ιδιαίτερα τις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων. Είναι κατανοητό ότι οι κίνδυνοι για τους πεζούς και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, από τα αυτοκίνητα που κινούνται στη Μαραθωνομάχων είναι σημαντικοί. Ρωτάμε, ως εκ τούτου, τον αρμόδιο για τα τεχνικά έργα αντιδήμαρχο αν έχει προβλεφθεί, κατά προτεραιότητα και για λόγους ασφαλείας, η πεζοδρόμηση σε αυτό το τμήμα της Μαραθωνομάχων με δεδομένο μάλιστα ότι στο τμήμα του δρόμου έμπροσθεν των νέων εργατικών κατοικιών υπάρχει χάραξη για πεζοδρόμιο, το οποίο όμως ουδέποτε κατασκευάστηκε.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ