Σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο. Η δεύτερη φάση του πολιτικού σκέλους της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί όταν καταλήξουν οι τεχνοκράτες σε απαντήσεις επί βασικών ερωτημάτων αναφορικά με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει.
O κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες θα συζητήσουν πιο διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όταν φτάσουν σε πόρισμα με τη χθεσινή σύνθεση, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Ο κ.Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς.
«Η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση» ανέφερε. Παραδέχτηκε ωστόσο πως αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».
Στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον κύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επικεφαλής εκ μέρους της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να είναι ο πρέσβης Δ.Παρασκευόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Οζντίλ Ναμί θα εκπροσωπήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη διάσκεψη των τεχνοκρατών.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Η κοινή ανακοίνωση της Διάσκεψης
Συγκλήθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών, με την συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί και της αυτού εξοχότητηας Νίκου Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή.
Η Διάσκεψη συνεχάρη στους κ. κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μόνο χάρη στην αφοσιωμένη τους εργασία κατέστη δυνατόν να συγκληθεί σήμερα η Διάσκεψη.
Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Στις συζητήσεις σήμερα υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετεχόντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη να απαντηθούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους τις επόμενες ημέρες.
Ως εκ τούτου, με αυτό τον στόχο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, στη βάση του προηγούμενου που καθορίστηκε, με τα παρακάτω βήματα:
- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο επίπεδο των αντιπροσωπειών. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Το έργο της θα είναι να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν.
- Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
- Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας. Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Τσαβούσογλου: Δεν συζητάμε προτάσεις με φόρμουλα την ΕΕ
«Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρκοκυπριακό λαό» επέμεινε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διάσκεψης, προσθέτοντας ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις και των δύο πλευρών.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο καταθέτουν την άποψή τους για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.
Ερωτηθείς από την Καθημερινή της Κύπρου αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι μέχρι σήμερα δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα. «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα έλυσε η ΕΕ; Πως να εμπιστευτούμε μια διπρόσωπη ΕΕ;» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ισχυρίστηκε, πρέπει να είμαστε πραγματιστές, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τουρκική θέση ότι «υπάρχει ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο» για να καταλήξει ότι αυτό το οφείλουμε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (με φόρμουλα την ΕΕ)» κατέληξε.