Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, το τηλεφώνημα «δυσαρέσκειας» στην Μέρκελ και η προειδοποίηση του Έλληνα για  βέτο - τόσο σε επίπεδο ΥΠΕΞ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής - αν η Σύνοδος του Βερολίνου  δεν απρρίψει  το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι  οι διπλωματικές κινήσεις που έκανε μέσα σε σχεδόν ένα 24ωρο η ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στην οποία η Ελλάδα δεν προσεκλήθη.

Αρχικά, σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο αν οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου του Βερολίνου, δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι έχει στείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους του, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Κομισιόν για να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.

Λίγη ώρα αργότερα κατέφθασε στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ για επαφές με την ελληνική ηγεσία, εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Στις επίσημες  συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια το πρωί της Παρασκευής, ο  ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης  κατήγγειλε ως άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ (κυβέρνηση της Τρίπολης) - Τουρκίας ) και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα

Από την πλευρά του, Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Λίβυο στρατάρχη να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Επιπλέον, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε  δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα» καθώς αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ