Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι δαπάνες που θα εξαιρούνται από τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα
Σε ένα φορολογικό χάος κινούνται φορολογούμενοι και αγορά. Διανύουμε το δεύτερο δεκαήμερο του 2017 και μέχρι στιγμής, πολίτες και επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει για το πλαστικό χρήμα, επικρατεί αλαλούμ με τις εισφορές για όσους αμείβονται με μπλοκάκια αφού δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι, συνεχίζονται τα προβλήματα με τις ηλεκτρονικές δηλώσεις «πόθεν έσχες», ενώ στις εφορίες χθες επικρατούσε ένταση και εκνευρισμός από ιδιοκτήτες Ι.Χ. που ήθελαν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.
Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2015 προετοίμαζε τις διατάξεις για τις πληρωμές και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με πλαστικό χρήμα. Έγιναν νόμος του κράτους στις 22 Δεκεμβρίου 2016 και ενώ τυπικά είναι σε ισχύ υπάρχουν πολλά ζητήματα του όλου εγχειρήματος που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αφήνοντας τους φορολογούμενους στην αναμονή και το τοπίο ακόμη θολό.
Τα ερωτήματα των φορολογούμενων πληθαίνουν, καθώς δεν γνωρίζουν ποιες δαπάνες εξαιρούνται από τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα, αλλά και τι θα γίνει με τις αποδείξεις που έχουν από επισκέψεις σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα που δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα μηχανήματα POS. Ειδικά για τις ιατρικές δαπάνες, σύμφωνα με τον νόμο η έκπτωση φόρου θα παρέχεται στους φορολογούμενους μόνο εάν αυτές έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.
Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι δαπάνες που θα εξαιρούνται από τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες. Την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι θα εξαιρούνται από τις δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Επίσης με την ίδια υπουργική απόφαση θα ορίζεται ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το μέτρο και θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις για να δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Σύμφωνα με το νόμο από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών εξαιρούνται φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Οι υπόλοιπες αποφάσεις που αφορούν την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες ανάλογα με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας αναμένεται να εκδοθούν αργότερα. Από τις διατάξεις της νομοθεσίας προκύπτει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με καταναλωτές, υποχρεούνται, εντός ορισμένης προθεσμίας και ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό δραστηριότητάς τους να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής.
Πάντως τα λογιστικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει να ενημερώνουν τους πελάτες τους συστήνοντάς τους έως την 1η Φεβρουαρίου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια μηχανήματος για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, για να είναι έτοιμες όταν ανακοινωθούν οι προθεσμίες. Ανεξάρτητα από το πότε για κάθε επιχείρηση θα είναι υποχρεωτικό να δέχεται κάρτες, οφείλουν από 1η Φεβρουαρίου 2017 να αναγράφουν ευκρινώς στην είσοδο εάν δέχονται πληρωμές με κάρτες. Η μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης έχει πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Επίσης οι επιχειρήσεις θα πρέπει άμεσα να προβούν στο άνοιγμα επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο:
• θα καταβάλλονται από τους πελάτες ποσά για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών άνω των 500 ευρώ,
• θα συνδεθούν τα μηχανήματα αποδοχής καρτών (για πληρωμές από τους πελάτες με κάρτα) και
• από τον ίδιο λογαριασμό θα πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων της επιχείρησης.
Τέλη κυκλοφορίας - κατάθεση πινακίδων
Εν τω μεταξύ, χθες επικράτησε ένταση στις εφορίες καθώς πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων που έσπευσαν για να καταθέσουν τις πινακίδες των Ι.Χ. τους, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι δεν μπορούσαν να υποβάλουν τη δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους. Και αυτό γιατί η παράταση που δόθηκε μέχρι και την Παρασκευή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αφορά μόνο την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2017 και όχι την κατάθεση πινακίδων.
Δηλώσεις «πόθεν έσχες»
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαπιστώνοντας τα προβλήματα στις ηλεκτρονικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν έσχες) αποφάσισε να παρατείνει κατά τρεις μήνες την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έως και τις 15 Απριλίου 2017, η οποία έληγε κανονικά στις 15 Ιανουαρίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι η βασική αιτία για την παράταση είναι οι προσφυγές των δικαστικών και των καναλαρχών στο Συμβούλιο Επικρατείας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλη παράταση εάν μέχρι τότε δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Θολό το τοπίο
• Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2015 προετοίμαζε τις διατάξεις για τις πληρωμές και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με πλαστικό χρήμα. Έγιναν νόμος του κράτους στις 22 Δεκεμβρίου 2016 και ενώ τυπικά είναι σε ισχύ, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αφήνοντας τους φορολογούμενους στην αναμονή και το τοπίο ακόμη θολό.
Ιατρικά έξοδα
• Οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν ποιες δαπάνες εξαιρούνται από τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα, αλλά και τι θα γίνει με τις αποδείξεις που έχουν από επισκέψεις σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα που δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα μηχανήματα POS.
Εξαιρέσεις
• Την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι θα εξαιρούνται από τις δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.