Αν η Κυπριακή Δημοκρατία υπογράψει το σχέδιο «λύσης» του Κυπριακού, ουσιαστικά θα υποβιβαστεί από το επίπεδο της κρατικής οντότητας σε αυτό του συστατικού στοιχείου ενός νέου γεωπολιτικού σχήματος, ένα κομμάτι του οποίου θα ελέγχεται άμεσα από την Τουρκία. Και δεδομένου ότι η Μεγαλόνησος βρίσκεται στην αγκαλιά της Τουρκίας, ολόκληρη η «ενωμένη» πλέον Κύπρος θα περάσει εμμέσως πλην αποφασιστικώς στην τουρκική κυριαρχία.
Συγκεκριμένα, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, όταν μια μικρή γεωπολιτική οντότητα διασυνδέεται με μια πολύ μεγαλύτερη, τότε το μεγαλύτερο γεωπολιτικό μέγεθος, αργά ή γρήγορα, θέτει υπό τον έλεγχό του το μικρότερο. Και στην προκειμένη περίπτωση οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες.
Μεταξύ των άλλων, η σημερινή Τουρκία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο πόλο ισχύος στο διαμορφούμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Εξ αντικειμένου, αυτή η νέα λειτουργία της την ωθεί στο να επιδιώξει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου, που είναι ένα από τα «κλειδιά» για την κυριαρχία του κομβικού χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να «πλασαριστεί» σε μια καλή θέση στην ευρασιατική σκακιέρα.
Με άλλα λόγια, η νέα γεωπολιτική ταυτότητα της Τουρκίας προϋποθέτει την απορρόφηση της Κύπρου από αυτήν, είτε επισήμως είτε άτυπα. Και αυτό ακριβώς επιδιώκει να επιτύχει με τη συμφωνία «επίλυσης» του Κυπριακού.
*Ο Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας είναι αν. καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.