Τσίπρας: Απαράδεκτο το διαπραγματευτικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας

συνεντευξη τύπου μετά τη συνοδο κορυφης- σημερα συναντηση με μερκελ

Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, αργά το βράδυ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Αναφερόμενος στο θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα. Το ΔΝΤ, είπε, πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και μέρος του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε κανέναν κίνδυνο στο πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό από όλους ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης και ανέφερε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της.

Επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που «έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης» παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, υπογράμμισε.

Δήλωσε εξαιρετικά ήρεμος καθώς, όπως είπε, θεωρεί ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα» υποστήριξε.
 
Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, «δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Για το ΔΝΤ είπε πως πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και βασικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
.
«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία» είπε.

Στο προσφυγικό ο κ.Τσίπρας επισήμανε για άλλη μια φορά το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις υποχρεώσεις της. Όπως είπε εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης που συμφώνησε η Ελλάδα με την Κομισιόν. Το νέο σχέδιο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο relocation τη μετεγκατάσταση, δηλαδή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και την ενίσχυση των δομών στην Ελλάδα.


Ολάντ: Να μην προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών. Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν» δήλωσε ο από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος ανέφερε πως συνάντησε τη γερμανίδα καγκελάριο, ενώ είχε επαφές σήμερα και με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα» είπε εξηγώντας πως υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στην Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά, που απειλούν την ανάπτυξη η οποία είναι τώρα σχετικά ευνοϊκή.

Καταλήγοντας, ο κ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ