Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα θα πρέπει να υφίσταται και το κατάλληλο περιβάλλον για την δημιουργία επενδύσεων και κατ’ επέκταση νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Άρα λοιπόν προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα όσα βαραίνουν σήμερα την ελληνική οικονομία.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης και ρευστότητας, έφεραν ύφεση (0,95% το α’ εξάμηνο του 2016), αποπληθωρισμό (-1%, Ιούλιος), υψηλή ανεργία (23,2%, Ιούλιος), πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» (+33,4%, 9μηνο 2016) και εκτόξευση των ακάλυπτων επιταγών (574 εκατ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο 2016, έναντι 208 εκατ. ευρώ όλο το 2015). Χαρακτηριστικές είναι οι εισπράξεις από τον τουρισμό, οι οποίες κατέρρευσαν φέτος τον Αύγουστο κατά 9,2%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, παρά την αύξηση των αφίξεων. Παράλληλα, οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πολύ μακριά από αυτές που είχε κάνει στην προηγούμενη έκθεση του την άνοιξη, καθώς τότε «έβλεπε» συρρίκνωση κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2016, ενώ για το 2017 ταυτιζόταν με την επίσημη πρόβλεψη του μνημονίου για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ.
Στα υπόλοιπα στοιχεία για την Ελληνική Οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει συνέχιση του αποπληθωρισμού και φέτος (-0,1%), εκτιμώντας ωστόσο ότι το 2017 θα υπάρξει μετά από πολλά χρόνια θετικό πρόσημο για τον πληθωρισμό (0,6%), όπως άλλωστε προβλέπει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Αναφορικά με την πορεία των ποσοστών ανεργίας το Ταμείο προβλέπει για φέτος 23,3% και υποχώρηση στο 21,5% το 2017, χειρότερες εκτιμήσεις από αυτές του προσχεδίου του προϋπολογισμού που εκτιμά ανεργία 21,5% φέτος και 20,4% το 2017.
Συνεπώς υπάρχει ανάγκη για πολύπλευρη προσέγγιση με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης με επενδύσεις εντάσεως εργασίας και αξιοπρεπείς θέσεις που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων πολιτικών για την αύξηση της απασχολησιμότητας, πολιτικών για την εξυγίανση της αγοράς εργασίας, τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας και προάσπιση των δικαιωμάτων των νέων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης με ορθολογισμό. Οι όποιες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις επιβεβαίωσαν την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της τόνωσης της απασχόλησης, αλλά αντιθέτως οδηγηθήκαμε σε κατασπατάληση χρήσιμων πόρων και ανακύκλωσης των ανέργων.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητας της χώρας.
Σαφέστατα πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων κατά τη διαδικασία εκπόνησης των πολιτικών μέσα από διαφανή και πραγματικά αντιπροσωπευτικό κοινωνικό διάλογο. Είμαστε πλέον σε μια εποχή που πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Το προτεινόμενο μείγμα πολιτικών πρέπει να ενθαρρύνει τους σοβαρούς εργοδότες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν πρωτογενείς και αξιοπρεπείς θέσεις απασχόλησης για τους νέους.
Επιπροσθέτως οι διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης, είναι αναγκαίο να ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στις δεξιότητες και τα προσόντα του μεγαλύτερου μέρους του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Η νεανική επιχειρηματικότητα να ενθαρρυνθεί με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης βιώσιμων επιχειρήσεων.
Είναι σαφές ότι όλες οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, πρέπει διαρκώς να αξιολογούνται και να ανατροφοδοτείται το σχέδιο δράσης για την απασχόληση, σύμφωνα και με τις επικρατούσες κάθε φορά συγκυρίες.
Σε αμιγώς δημοσιονομικό επίπεδο, επιβάλλεται να ληφθούν τα παρακάτω άμεσα μέτρα, τα οποία θα ενισχύσουν τις στρατηγικές απασχόλησης:
-Εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς καθυστερήσεις, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την εκταμίευση των δόσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.
-Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ενεργοποίηση του αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, ώστε να ανακτηθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
-Αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» με επιτάχυνση της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου και αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την πώληση επισφαλών απαιτήσεων και την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και αναγκαστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου.
-Θέσπιση οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων μέσω αποσβέσεων επενδυτικών δαπανών, αλλά και ειδικών φοροαπαλλαγών , ώστε να προκληθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, και έτσι οι ρυθμίσεις αυτές να είναι όσο το δυνατόν δημοσιονομικά ουδέτερες.
- Κινητοποίηση επενδύσεων σε Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού συστήματος έρευνας και καινοτομίας αποτελεί βασικό παράγοντα για την αντιστροφή του brain drain και την αύξηση του τεχνολογικού περιεχομένου των ελληνικών εξαγωγών.
Εν κατακλείδι η ελληνική οικονομία έχει έκδηλη ανάγκη ενός διαφορετικού πλέγματος πολιτικών που θα αλλάξουν τα δεδομένα, με επενδύσεις που δημιουργούν δουλειές, εξωστρέφεια, εμπορεύσιμα προϊόντα, καινοτομία, συνέργειες μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και βελτίωση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.