Στην υψηλή τοξικότητα του ήπατος που έχουν εμφανίσει άλλοι τέσσερις ασθενείς στο νοσοκομείο Ζακύνθου – πλην της άτυχης 41χρονης που κατέληξε μετά τη διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου- εστιάζουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προσπαθώντας να βρουν τις απαντήσεις για το τι συνέβη στα χειρουργεία του νοσηλευτικού ιδρύματος την περασμένη εβδομάδα.
Η υψηλή ηπατοτοξικότητα είναι το κομμάτι που πιθανόν να ενώνει το παζλ- μυστηρίου αναφορικά με την αιτία που προκάλεσε σοβαρές επιπλοκές σε πέντε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση στο νοσοκομείο της Ζακύνθου.
Σύμφωνα με πηγές, και οι πέντε ασθενείς είχαν πάρει φάρμακο για την αναισθησία με τους ειδικούς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο η φαρμακευτική ουσία να έβλαψε το ήπαρ τους.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πως επειδή πέντε ασθενείς – συμπεριλαμβανομένης της 41χρονης- εμφάνισαν ταυτόχρονα υψηλή τοξικότητα στο ήπαρ πιθανό να ευθύνεται κάποιο φάρμακο. Για τον λόγο αυτό θα υποβάλλουν σε ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις τους ασθενείς που νοσηλεύονται με ηπατοξικότητα.
Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα κάνει επίσης λεπτομερή επιδημιολογική καταγραφή, δηλαδή θα αποτυπώσει όλη τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στους ασθενείς καθώς και τη διαδρομή που ακολουθήθηκε από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και έπειτα, πχ από ποια τμήματα πέρασαν και σε ποιες κλινικές νοσηλεύτηκαν.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο ενδονοσοκομειακό ή άλλος παθογόνος μικροοργανισμός που να συσχετίζεται με τα συγκεκριμένα –ούτε και με άλλα- περιστατικά. Επικαλείται, δε, τον εκτενή μικροβιολογικό έλεγχο των χειρουργείων που έγινε την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ήταν αρνητικός για ύπαρξη μικροβίων.
Παρά ταύτα, οι έρευνες συνεχίζονται έως ότου να καταλήξουν οι επιστήμονες σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ αφού έφτασαν στην Ζάκυνθο, είχαν πολύωρη συνάντηση με στελέχη και ιατρούς του νοσοκομείου της Ζακύνθου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε πλήρης καταγραφή των δεδομένων, αλλά και λήψεις υλικών, η καλλιέργεια των οποίων θα γίνει σε εργαστήρια του ΚΕΛΠΝΟ.