Πάτρα: Κλείσιμο έκθεσης Αντώνη Βολανάκη Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue

cube

Κλείσιμο έκθεσης Αντώνη Βολανάκη

Α HERSTORY:

something old, something new, something borrowed, something blue

 

Η Λιάνα Ζωζά της Γκαλερί Cube, ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης και πολλοί φίλοι, κλείσαμε όλοι μαζί, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, 12.30, την έκθεσή του  “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Στην συντροφιά μας ήταν και η mezzo soprano Άννα Παγκάλου, που μας έδωσε τη χαρά και μας έκανε την τιμή να τραγουδήσει ανάμεσα στα έργα της έκθεσης, το Sonnekus² του John Cage (1985). 

Με την ιδιότητά της ως performer σύγχρονης μουσικής έχει συνεργαστεί με τον Αντώνη Βολανάκη και στο παρελθόν, για τη δημιουργία εικαστικών έργων και performances (Mykonos Biennale, 1st BLIND8 in da house, About Art Space,  “If I can't dance, I don't want to be in your revolution” 2012).

Συνδυάζοντας την υποκριτική με την μουσική της ταυτότητα, τον Ιούλιο του 2015 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών στην ανάγνωση της Πηνελοπιάδας της Margaret Atwood που έγινε ως μέρος της εικαστικής εγκατάστασης του Αντώνη Βολανάκη “The Holly Bachelorette in the wedding Cave”.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

 

Η mezzo soprano Άννα Παγκάλου σπούδασε κλασσικό τραγούδι στη Βιέννη, Ρώμη, και Αθήνα. Διετέλεσε τετραετής υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος» μέρος του πρότζεκτ “Το τραγούδι της Γης” της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2004 για την δημιουργία μία σύγχρονης όπερας. Από το ντεμπούτο της έως σήμερα έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο και Αμερική, ερμηνεύοντας όπερα, lied, ορατόριο, έργα νέου μουσικού θεάτρου και σύγχρονη μουσική. Έχει συμπράξει με καταξιωμένα μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Άρης Γαρουφαλής, Μαρία Μπιλντέα κ.α.) και με ορχήστρες (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας), υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων (Κωνσταντίνος Καρύδης, Johan Arnell, Alpaslan Ertüngealp, Guillermo García Calvo, Andrea Pestalozza, Αλέξανδρος Μυράτ, Μίλτος Λογιάδης).

Οι συναυλίες με έργα μουσικής δωματίου για φωνή και πιάνο από τον 19ο αιώνα ως σήμερα, καθώς και έργα μη διαδεδομένα στην Ελλάδα όπως και πρώτες εκτελέσεις, αποτελούν βασικό άξονα των ενδιαφερόντων της.

Συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Tεχνών, στις ολοήμερες παρουσιάσεις συνθετών avant garde μουσικής σκηνής -“Οpen Days” (Aφιέρωμα στον John Cage | Musicircus 2012, Αφιέρωμα στον Luciano Berio 2013, Αφιέρωμα στον Maurizio Kagel 2014, Αφιέρωμα στον Karlheinz Stockhausen 2014, Αφιέρωμα στο Μινιμαλισμό Minimalism(s) 2016) ερμηνεύοντας εμβληματικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου.

Με την ιδιότητά της ως performer σύγχρονης μουσικής έχει συμμετάσχει σε νεωτεριστικές συνεργασίες για τη δημιουργία εικαστικών έργων και performances (Dada Poetry Performance 2013, 1st Flower project #3 2013).

Χρησιμοποιώντας φωνητικούς πειραματισμούς (extended vocal techniques), τον Νοέμβριο του 2015 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ομάδα χοροθέατρου Yelpdanceco - Μαριέλλας Νέστορα με το έργο I was born old, η οποία συνεχίστηκε με το έργο “Αυτό είναι όχι άλλο, μόνο αυτό” που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2016.

Οι ερμηνείες της χαρακτηρίζονται από έντονη θεατρικότητα, τη δυνατότητα εναλλαγής μουσικού ύφους και ηχοχρωμάτων που φτάνουν στα όρια των φωνητικών πειραματισμών. Σύγχρονοι συνθέτες έχουν γράψει έργα για τη φωνή της και αφιερωμένα σε εκείνη.

Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη ως διοργανώτρια, επιμελήτρια και τραγουδίστρια/performer για τη διήμερη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 2013 στην Πειραιώς με τη συμμετοχή 97 μουσικών, και το Μάιο του 2014 τις Μουσικές Ξεναγήσεις στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου – Γκίκα στο πλαίσιο της Ημέρας των Μουσείων.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2016 διετέλεσε προσκεκλημένη καλλιτέχνης (invited artist) στο CalArts University του Λος Άντζελες/Καλιφόρνια με υποτροφία του Fulbright Foundation ως ερμηνεύτρια σύγχρονης μουσικής. Εκεί παρουσίασε ρεσιτάλ σύγχρονης μουσικής, δημιούργησε μία 3ωρη εκδοχή του έργου Songbooks του J.Cage με τη συμμετοχή 14 performers (τραγουδιστών, μουσικών και ηθοποιών) και δίδαξε στον τομέα της φωνητικής την προσωπική της τεχνική φωνητικής σε τραγουδιστές, performers και ηθοποιούς.