Μια ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο "Η Πάτρα είναι έξυπνη πόλη" βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα... σκαριά!
Τι σημαίνει αυτό;
"Στόχος της πρωτοβουλίας", όπως τονίζει στο tempo24.gr ο Πέτρος Γανός, προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, "είναι η συνεργασία των φορέων της πόλης μας για τον συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για να δομηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο πρωτοβουλιών και λύσεων "έξυπνης πόλης" για την πόλη της Πάτρας, το οποίο θα περιλαμβάνει κάθε διάσταση της πόλης".
Ξεκίνησε από τον Γεώργιο Στεφανίδη (καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών), ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο αρχικές συναντήσεις - forum στις οποίες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους οι ερευνητικοί, ακαδημαικοί και παραγωγικοί φορείς της πόλης, καθώς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στη συνέχεια την οργάνωση των συναντήσεων ανέλαβε ο Δήμος Πατρέων και πραγματοποιήθηκαν δύο επιπλέον συναντήσεις στο Δημοτικό Μέγαρο την 19/7/2016 και 27/9/2016. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 6/12/2016 στο Δημοτικό Μέγαρο.
Όταν ρωτήσαμε τον κ. Γανό τι σημαίνει "έξυπνη πόλη" μας έφερε ως παράδειγμα κάποιες δράσεις που έχουν ήδη γίνει ή που ετοιμάζονται.
Οι ηλεκτρονικές ταμπέλες στις στάσεις των λεωφορείων θεωρούνται "έξυπνες", η ΔΕΥΑΠ ήδη μπορεί μέσω ειδικής εφαρμογής να ελέγχει διαρροές.
Επιπλέον, ήδη έχει εφαρμοστεί σε κτίρια δράση με την οποία γνωρίζεις την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος για να κάνεις εξοικονόμηση ενέργειας ή να δεις κάποια στιγμή που λείπεις από το χώρο, ιδίως σε γραφεία αν έχουν μείνει ανοικτά τα φώτα και να τα σβήνεις.
Σκέψεις υπάρχουν πολλές, όμως ήδη συζητούνται και βρίσκονται σε καλό επίπεδο, δύο εφαρμογές.
Η πρώτη είναι μέσω ειδικών αισθητήρων και μιας εφαρμογής που θα έχει ο πολίτης στο κινητό, να δει σε ποιά σημεία της Πάτρας θα υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στάθμευσης.
Μία πολύ σημαντική δράση είναι να τοποθετηθούν αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων ώστε η αρμόδια υπηρεσία να γνωρίζει πότε γέμισε ο κάδος ή όχι.
Η στρατηγική επιλογή για την οικοδόμηση ταυτότητας "έξυπνης πόλης" πρέπει να συναποφασισθεί από τους φορείς της πόλης, οι οποίοι καλούνται να προτείνουν και να υποστηρίξουν σχετικές ενέργειες και δράσεις υλοποίησης του στόχου.
Το όραμα όπως έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα είναι:
"Ας γίνουμε μία πόλη έξυπνη, με βιώσιμες γειτονιές, οικολογικά αποδοτική, ενεργειακά αυτάρκης, με μηδενικές εκπομπές και πλήρως διασυνδεδεμένη, εξασφαλίζοντας την ενεργή συμμετοχή πολιτών και φορέων. Με την χρήση καινοτόμων πρωτοβουλιών, ας αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες
επιτυγχάνοντας την χρήση τους από τους πολίτες με στόχο την βελτίωση της καθημερινής τους ζωής."
Ο Οδικός Χάρτης (όπως έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα) περιλαμβάνει:
1. Όραμα «Πάτρα, έξυπνη πόλη»
2. Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης
3. Προτεινόμενες Δράσεις σε τομείς δραστηριότητας της "έξυπνης πόλης"
4. Ορόσημα όπου θα μετρηθεί η πρόοδός μας
5. Δείκτες για την μέτρηση της προόδου μας
Μετά από επεξεργασία των δηλώσεων συμμετοχής των φορέων δημιουργήθηκαν οι εξής 9 Ομάδες Εργασίας στους αντίστοιχους τομείς δραστηριότητας:
1. Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον, Δημόσια Ασφάλεια και Πολιτική Προστασία
2. Εξοικονόμηση και Διαχείριση Ενέργειας
3. ΤΠΕ & Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
4. Κινητικότητα & Μεταφορές
5. Διαχείριση Νερού & Αποβλήτων
6. Υγεία & Πρόνοια
7. Παιδεία & Αθλητισμός
8. Επιχειρηματικότητα
9. Τουρισμός/ Πολιτισμός
Η κάθε Ομάδα Εργασίας περιλαμβάνει 5-7 μέλη από διάφορους φορείς σύμφωνα με τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος του κάθε φορέα.
Η οριστικοποίηση των συμμετοχών στις Ομάδες θα γίνει στην επόμενη συνάντηση 6/12/2016 και θα αρχίσει η δουλειά της κάθε Ομάδας. Σε πρώτη φάση η κάθε Ομάδα θα πρέπει να καταγράψει τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα δηλ. την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και στη συνέχεια να προτείνει δράσεις έξυπνης πόλης, οι οποίες θα σχεδιαστούν και θα ωριμάσουν επαρκώς ώστε να αναζητηθούν και οι απαιτούμενοι πόροι χρηματοδότησης. Η συμμετοχή στην κάθε Ομάδα είναι εθελοντική.
Τον συντονισμό όλης της πρωτοβουλίας έχει αναλάβει ο κ. Γανός, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Πατρέων.
Κωνσταντίνα Τσιάμη