Στην... κατάψυξη η χώρα: Χιόνια και τσουχτερό κρύο - Πού έκλεισαν σχολεία, πού χρειάζονται αλυσίδες

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΜΥ

Στην... κατάψυξη είναι η χώρα τις τελευταίες ώρες με τις πρώτες νιφάδες να έχουν κάνει ήδη από χθες την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές. Στα λευκά «ντύθηκαν» από χθες κεντρική και δυτική Μακεδονία, αλλά και η Πάρνηθα. Η παγωνιά θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.  

Αναλυτικά σήμερα, Τετάρτη, αναμένονται αρχικά νεφώσεις με βροχές σε όλη τη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στο ορεινά όλης της χώρας. Όμβροι ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, και τις παράκτιες περιοχές της δυτικής και ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου. Πιθανότατα οι χιονοπτώσεις να επεκταθούν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, την Κρήτη, την Ήπειρο, την Εύβοια, τις Σποράδες, την Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν από το πρωί στη Θράκη, από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο, και προς το βράδυ στη Θεσσαλία. Παγετός και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα θα σημειωθεί στα ορεινά όλης της χώρας και στις πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. 

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν σε εντάσεις 9 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 10 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς και στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου, από χθες το απόγευμα έως το βράδυ, είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.

Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης. Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Χιόνια πέφτουν από το πρωί στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει πέσει σε μονοψήφιες τιμές και σε κάποιες περιοχές, όπως το Κιλκίς, και κάτω από το μηδέν (-1). 

Η Φλώρινα ξύπνησε με -4 βαθμούς Κελσίου, η Καστοριά με -1 και η Πτολεμαΐδα με -3. 

Χιόνια και στα Ιωάννινα

Ακόμη χιονίζει από τη νύχτα στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, ισχυροί άνεμοι σαρώνουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ενώ ο υδράργυρος υποχώρησε κάτω από το μηδέν. Στα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο, που βρίσκονται πάνω από 1.000 μέτρα, το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0C. Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ