Χρ. Κορδάς: "Απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια της Πάτρας, μας δίνει η δυτική Αχαΐα" - Άμεσα η μεταφορά στον ΧΥΤΑ Φλόκα - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Ευκαιρία και απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα» είναι η απόφαση του ΦΟΔΣΑ δυτικής Αχαΐας και του δημοτικού συμβουλίου του δήμου δυτικής Αχαΐας, τόνισε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς στη εισήγησή του.

«Έτσι θα κλείσει και ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα και θα διαχειριστούμε πλέον με διαφορετικό τρόπο το μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει την πόλη μας», συμπλήρωσε ο κ. Κορδάς.

Σε σχετικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο κ. Κορδάς είπε: «Δεν χρειάζεται να κλείσει ο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας και να περιμένουμε 3,5 με 4 χρόνια, νομίζουμε ότι επειδή θα γίνει και η επέκταση στο κύτταρο του ΧΥΤΑ Φλόκα μπορούμε άμεσα να μεταφέρουμε σημαντική ποσότητα απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φλόκα». 

Δείτε το βίντεο από το 5′:35 για να παρακολουθήσετε ακριβώς τί ειπώθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=Fh3iFQGpewE

Οι αντιδράσεις έχουν ήδη καταγραφεί από τη δυτική Αχαΐα, τόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εκτός από αυτή του Αλέκου Θανόπουλου) όσο και από τους συλλόγους της περιοχής της Ωλενίας.

«Όχι στην κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων από τον σύλλογο Τοπίου και Περιβάλλοντος ΩΛΕΝΙΑ»

Παρακολουθώντας το δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής  18/11/2016 με θέμα την ψήφιση της σύμπραξης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων για την κατασκευή εργοστασίου 53.000 τόνων στην περιοχή Φλόκα της δημοτικής ενότητας Ωλενίας, επιβεβαιώθηκε το σαφές , η κατασκευή  του εργοστασίου είναι προαποφασισμένη από την δημοτική αρχή εν αγνοία των δημοτών και η μόνη εκκρεμότητα ,κατά της άποψή της είναι η επικύρωση της σύμβασης μεταξύ των δύο δήμων.

Θυμόμαστε με ακρίβεια ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο το 2012 στο δημαρχείο Λουσικών όπου δηλώθηκε από έδρας η φράση: » θα πάρουμε τα χατζάρια προκειμένου να προστατεύσουμε το ΧΥΤΑ μας και την βιωσιμότητα του και δεν θα δεχτούμε ούτε ένα κιλό από τα απορρίμματα της Πάτρας».

Θυμόμαστε ακόμα τις προγραμματικές δηλώσεις προεκλογικά του κ. Νικολάου, για ανακύκλωση στην πηγή. φαίνεται όμως, πως οι γνώσεις του στο θέμα σταματούν στο αποτυχημένο μοντέλο ανακύκλωσης με μπλε κάδους ,το περιεχόμενο των οποίων καταλήγει  πάρα πολλές φορές  στο ΧΥΤΑ μαζί με τα υπόλοιπα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στο σχέδιο που έχει επιθυμία να εκτελέσει, εξακολουθεί στο ίδιο μοτίβο ανακύκλωσης .       

                                                   Εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων και ταφή του υπολείμματος στο ΝΕΟ κύτταρο που θα κατασκευαστεί  (ΧΥΤΥ). Ένα εργοστάσιο που θα λύσει το πρόβλημα της Πάτρας η οποία έχει και τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών.!!!!!!!!!!!!!!!!

Οι ισχυρισμοί της δημοτικής αρχής, ότι  αυτό θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον καταρρίφθηκαν  χωρίς μεγάλο κόπο από την τοποθέτηση του κου Διαμαντόπουλου προέδρου της κοινότητας Φλόκα, όπου από την μια συμφώνησε με το όλο εγχείρημα, από την άλλη επειδή γνωρίζει ότι η επιβάρυνση στο περιβάλλον θα είναι μεγάλη και η περιοχή θα υποβαθμιστεί,  ζήτησε ανταλλάγματα όπως να έχει το έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων , πλατεία δρόμο κλπ……………………

Ο Σύλλογος «Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου  η  Ωλενία  είναι κάθετα αντίθετος με την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου στην πολύπαθη περιοχή μας.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ.Σοφία Καούρη,  στην τοποθέτηση της  ζήτησε  απαντήσεις σε ερωτήματα, που έχουν ήδη  τεθεί στον κ.Δήμαρχο  στην συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του συλλόγου μαζί του, στις 4/10/2016, και ακόμα δεν έχουν δοθεί:

Αν έχουν λύσει το πρόβλημα των στραγγιδίων που καταλήγουν στα ποτάμια κι από κει στη θάλασσα. Ο πλέον αρμόδιος , πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Τραχάνης ,σε παλαιότερη συνάντηση του μαζί μας, είχε δηλώσει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι θέμα μορφολογίας και είναι δύσκολο να λυθεί διότι η περιοχή έχει μεγάλο ύψος βροχής ! Αντί για λύση στο πρόβλημα έχουμε κατασκευή και νέου κατάρρου!!!

 Σ΄ αυτή λοιπόν την ήδη προβληματική περιοχή, θέλουν να στήσουν ένα εργοστάσιο και ένα νέο κύτταρο  το οποίο σύμφωνα και με την περιβαλλοντολογική μελέτη της περιφέρεις ,θα δέχεται και βιομηχανικά απόβλητα!!!

2 .Με ποιες συμβάσεις μπαίνουν ιδιώτες στο ΧΥΤΑ; τί έλεγχος γίνεται εκεί ;πως διασφαλίζουν ότι δεν  οδηγούνται  απορρίμματα ακατάλληλα προς ταφή και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία;

3.Γιατί ο Δήμαρχος κ.Νικολάου, δεν έχει βρει ακόμα την ημερομηνία που τον «εξυπηρετεί » για μια δημόσια συζήτηση  για το θέμα προς ενημέρωση των πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο αφού στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν κυριολεκτικά και μεταφορικά το όλο πόνημα;

Η απάντηση σε αυτά, ήταν κατά την προσφιλή συνήθεια της δημοτικής αρχής, λάσπη στο πρόσωπο της προέδρου του Συλλόγου μας κ. Καούρη η οποία ευτυχώς τους επιστράφηκε και σιωπή στα ερωτήματα μας για μια ακόμα φορά.

Το θέμα του εργοστασίου δεν αφορά μόνο τους δημότες της Ωλενίας που τελικά κάποιοι αποφάσισαν να την μετατρέψουν από παράδεισο, σε κρανίου τόπο (πυρηνελαιουργεία που εκπέμπουν σαν χαλυβουργία , ανεξέλεγκτες βιομηχανίες, ανεξέλεγκτος ΧΥΤΑ) μας αφορά όλους . Η θάλασσα , το νερό , ο αέρας δεν έχουν σύνορα!

Ο σύλλογος μας θα διοργανώσει άμεσα μια συζήτηση για το θέμα και ζητάμε την συμμετοχή όλων ώστε να αποτραπεί η δημιουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου .

Το ΔΣ του συλλόγου.

Διαβάστε επίσης